Σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες, μετά το πέρασμα της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η πλειοψηφία των ανθρώπων, έχει ανεβασμένα τα επίπεδα της χοληστερίνης.
Έπειτα από ανάλυση 25.800 ατόμων ηλικίας από 20 έως 100 ετών, οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, επισήμαναν τα εξής:
Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος αύξησης της χοληστερίνης, είναι εξαπλάσιος μετά την περίοδο των εορτών, σε σχέση με την περίοδο του καλοκαιριού.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών ουσιών οι οποίες εμπεριέχονται στα γιορτινά γεύματα.
Το 90% του δείγματος που συμμετείχε στην έρευνα, είχε ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης μετά τα Χριστούγεννα.
Για τον λόγο αυτό, οι Δανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι οι αιματολογικές εξετάσεις, κατά τη διάρκεια ή μετά το πέρας των εορτών, δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικές.
Καθώς η υψηλή χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους ήδη έχοντες τα επίπεδα στα ύψη να είναι πολύ περισσότερο προσεκτικοί με τη διατροφή τους.