Εμφανίζετε συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση, αλλά πώς ξέρετε εάν πρόκειται για γρίπη ή κρυολόγημα;
Στην πραγματικότητα, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η γρίπη έχει τέτοια συμπτώματα που δεν μπορείτε να τη συγχέετε με το κρυολόγημα ή κάποια άλλη χειμερινή λοίμωξη.
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ πιο επιθετικά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος
Σε περίπτωση κρυολογήματος, η μύτη έχει καταρροή, μερικές φορές βήχουμε λίγο, νιώθουμε αδύναμοι και κουρασμένοι χωρίς αυτό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο ζωής μας (η όρεξη διατηρείται λίγο πολύ, μπορούμε να περπατάμε, μερικές φορές ακόμη και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε).
Μερικές φορές εμφανίζεται μυϊκός πόνος, αλλά δεν είναι πολύ έντονος.
Ομοίως, ένα άτομο με κρυολόγημα μπορεί να έχει λίγο πυρετό και πονοκεφάλους, αλλά αυτά τα συμπτώματα δεν είναι πολύ έντονα.
Αντίθετα, η γρίπη είναι πολύ πιο επιθετική.
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ έντονα και ξεκινούν ξαφνικά (πυρετός έως 39 – 40°C με ρίγη, σοβαρή κόπωση, μυϊκοί πόνοι όπως δυσκαμψία) με αίσθημα γενικής δυσφορίας. Επίσης υπάρχει μια καταρροή και ένας επώδυνος ξηρός βήχας.
Αυτά τα συμπτώματα της γρίπης αλλάζουν τη γενική μας κατάσταση: απώλεια όρεξης, αδυναμία συνέχισης των καθημερινών δραστηριοτήτων, συνήθως μας καθηλώνει στο κρεβάτι μέσα σε λίγες ώρες και για αρκετές ημέρες.
Επομένως, δεν είναι τόσο η φύση των συμπτωμάτων που διαφοροποιεί τη γρίπη από το κρυολόγημα, όσο η ένταση και η αιφνίδια εμφάνισή τους.
Γιατί πρέπει να ξέρουμε πώς να ξεχωρίζουμε το κρυολόγημα από τη γρίπη;
Αυτό έχει αν κάνει με την αντιμετώπιση της εκάστοτε κατάστασης.
Εάν είναι κρυολόγημα, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία εκτός από τα συνηθισμένα αναλγητικά (όπως η παρακεταμόλη): είναι μια ήπια ιογενής ασθένεια που θα ιαθεί αυθόρμητα σε λίγες ημέρες.
Από την άλλη πλευρά, εάν πρόκειται για γρίπη, η πορεία μπορεί να είναι περίπλοκη ή ακόμη και θανατηφόρα, ειδικά για αδύναμους ανθρώπους.
Είναι λοιπόν απαραίτητο, πρώτα απ’ όλα, να ξεκουραστείτε στο σπίτι και να πάρετε αναλγητικά (παρακεταμόλη και όχι αντιφλεγμονώδη φάρμακα), προσέχοντας να μην μολύνετε τους γύρω σας, πλένοντας τα χέρια σας πολύ συχνά, πετώντας αμέσως τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα και προσέχοντας να καλύπτετε τη μύτη ή το στόμα σας όταν φτερνίζεστε και βήχετε.
Επιπλέον, υπάρχει μια ειδική αντιική θεραπεία για τη γρίπη (Oseltamivir), την οποία μπορεί να σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.
Αυτή η θεραπεία μπορεί να δοθεί ακόμα και σε μωρά (άνω του ενός έτους), εγκύους, ηλικιωμένους, άτομα με καρδιακή ή αναπνευστική νόσο, ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία και διαβήτη.
Όσο νωρίτερα ξεκινήσει αυτή η θεραπεία κατά της γρίπης (στην πράξη εντός των πρώτων 48 ωρών), τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι, εξ’ ου και το πλεονέκτημα της διαφοροποίησης μεταξύ γρίπης και κρυολογήματος και της γρήγορης ειδοποίησης του γιατρού σας.
Επιπλέον, εάν μετά από λίγες μέρες προόδου, και ενώ η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται, παρουσιάζετε ξανά πυρετό, βήχετε ολοένα και περισσότερο, ή έχετε ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή, είναι επιτακτική ανάγκη να συμβουλευτείτε εκ νέου τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για δευτερογενή βακτηριακή πνευμονία (μια κοινή επιπλοκή της γρίπης) που θα απαιτήσει στη συνέχεια αντιβιοτική θεραπεία.
Επίσης, εάν είστε ένας από τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή γρίπη, καλό θα είναι να εμβολιαστείτε.