Υγεία & Ομορφιά
Το σύνδρομο των ανήσυχων γεννητικών οργάνων δεν είναι κάτι που συναντάται συχνά.
Ευαίσθητη Περιοχή

Σύνδρομο Ανήσυχων Γεννητικών Οργάνων

Το σύνδρομο των ανήσυχων γεννητικών οργάνων δεν είναι κάτι που συναντάται συχνά

Πρόκειται για ένα σύνδρομο, το οποίο πιθανότατα οφείλεται σε μια ανωμαλία στα νεύρα που ελέγχουν την αίσθηση στα γεννητικά όργανα και εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες.

Αρχικά το φαινόμενο των επίμονων ανήσυχων αισθήσεων στα γεννητικά όργανα αναφέρθηκε ως σύνδρομο επίμονης σεξουαλικής διέγερσης.

Ως σύνδρομο υπάρχει επίσης και η εμφάνιση αυθόρμητων οργασμών και το σύνδρομο της επίμονης σεξουαλικής διέγερσης που συνήθως δε συνδέεται με το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων, παρά μόνο πολύ σπάνια.

Αρχικά το φαινόμενο των επίμονων ανήσυχων αισθήσεων στα γεννητικά όργανα αναφέρθηκε ως σύνδρομο επίμονης σεξουαλικής διέγερσης, το οποίο αργότερα προσδιορίστηκε καλύτερα ως επίμονη διαταραχή διέγερσης των γεννητικών οργάνων.

Αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από ορισμένα κριτήρια.

Αυτά περιλαμβάνουν την ακούσια γενετήσια και κλειτοριδική διέγερση που παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει ερωτική επιθυμία, το οποίο μπορεί να εκτείνεται από κάποιες ώρες έως ημέρες και μήνες, τη σωματική διέγερση των γεννητικών οργάνων που δεν εξαφανίζεται μετά από έναν ή περισσότερους οργασμούς και τη διέγερση που δε σχετίζεται με συναισθήματα σεξουαλικής επιθυμίας.

Τέλος, τα κριτήρια περιλαμβάνουν επίμονα συναισθήματα σεξουαλικής διέγερσης που χαρακτηρίζονται ενοχλητικά και ανεπιθύμητα και δυσφορία που συνδέεται με την επίμονη διέγερση.

Σύμφωνα με έρευνες που έγινε σε γυναίκες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην πλειοψηφία τους εκείνες δήλωσαν ότι ήταν αισθητό ένα μυρμήγκιασμα στα γεννητικά όργανα και σπασμοί που τις διαπερνούσαν σαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Όλα αυτά μαζί τις ωθούσαν σε οργασμό και σε ανήσυχες αισθήσεις στα γεννητικά όργανα, ενώ τις έκαναν να νιώθουν έντονη ανησυχία.

Για να γίνει σαφής διάκριση αυτών των συμπτωμάτων από εκείνα του συνδρόμου της επίμονης σεξουαλικής διέγερσης, επινοήθηκε ο όρος “σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων” που περιγράφει μια κατάσταση ανεπιθύμητων και ανήσυχων γεννητικών αισθήσεων, αντίστοιχο του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, της υπερενεργού ουροδόχου κύστης, της υπερευαισθησίας στην ουρήθρα, οι οποίες δεν επιλύονταν με σεξουαλική δραστηριότητα.

Έτσι τα συμπτώματα του συνδρόμου επίμονης σεξουαλικής διέγερσης και του συνδρόμου ανήσυχων γεννητικών οργάνων διαφέρουν, όπως και τα αίτια που τα προκαλούν

Ο αυνανισμός και η σεξουαλική δραστηριότητα ενεργοποιούν ή επιδεινώνουν το σύνδρομο των ανήσυχων γεννητικών οργάνων, ενώ ανακουφίζουν από το σύνδρομο της επίμονης σεξουαλικής διέγερσης.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μια σεξουαλική κακοποίηση σε παρελθοντικό χρόνο μπορεί να συνδέεται με το σύνδρομο των ανήσυχων γεννητικών οργάνων, σε αντίθεση με το σύνδρομο της επίμονης σεξουαλικής διέγερσης που μπορεί να σχετίζεται με ψυχολογικά αίτια.

Στο σύνδρομο των ανήσυχων γεννητικών οργάνων ο αυθόρμητος οργασμός είναι ένα πολύ σπάνιο σύμπτωμα, αν και οι αισθήσεις των γεννητικών οργάνων είναι συχνά αισθητές ενώ το άτομο βρίσκεται στα όρια του οργασμού.

Παρόλα αυτά, η γυναικολογική εξέταση δείχνει ότι η κλειτορίδα και η περιοχή των γεννητικών οργάνων φαίνεται να είναι φυσιολογική στις γυναίκες με το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων και είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει σωστή διάγνωση, όπως και για να αποκλειστούν άλλες γυναικολογικές διαταραχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποτρίχωση στην Περιοχή Μπικίνι: Γιατί να την Αποφύγετε

Συμβουλές για Γόνιμη Τραχηλική Βλέννη

Προλάβετε την Κυστίτιδα με Κατάλληλη Διατροφή

Ανακουφιστείτε από τους Πόνους της Περιόδου

Ευαίσθητη Περιοχή – Tips Σωστής Υγιεινής

Ευαίσθητη Περιοχή – Οι Βλαβερές Συνήθειες