Υγεία & Ομορφιά
Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην
Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην
Διατροφή

Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην

Η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου μας, η οποία με τη σειρά της ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του σώματός μας.

Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια που μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, προσφέροντας μας έτσι την εσωτερική ευεξία.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Τα βακτήρια υπήρχαν πάντα στην ζωή μας.

Οι παραδοσιακές τροφές, όπως το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, η μπύρα, το κρασί και το ψωμί δεν είναι κατά πάσα πιθανότητα «τυχαίες»!

Σήμερα, οι ίδιες τροφές-βετεράνοι εξακολουθούν να μας παρέχουν τα προβιοτικά τους.

Μιλάμε για «γαλακτοβακτηρίδια» που έχουν υποστεί δηλαδή ζύμωση από γαλακτικά βακτήρια.

Δεν έχουν όλες οι παραπάνω τροφές τις ίδιες θρεπτικές αξίες, δεν έχουν ζυμωθεί με τα ίδια βακτήρια, επομένως δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες.

Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην

Να λοιπόν μια λίστα με τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και μας συνοδεύουν στην καθημερινή μας διατροφή:

• γιαούρτια και γάλα που έχoυν υποστεί ζύμωση. Το γάλα είναι μια τροφή, όπου τα προβιοτικά “ακμάζουν” στο έπακρο.

• λάχανο, και ειδικότερα το λάχανο τουρσί.

• ελιές καλής ποιότητας.

• μπύρες υψηλής ζύμωσης. Εδώ η μαγιά παραμένει στο μπουκάλι και η ζύμωση συνεχίζεται, ενώ στις κλασικές μπύρες αφαιρείται λίγο πριν συσκευαστεί.

• υδρόμελι, αλκοολούχο ποτό με βάση το μέλι, το οποίο υπόκειται σε ζύμωση κατά τη διάρκεια δυο μηνών με βακτήρια και μαγιά.

• κάποια γλυκά κρασιά όπου η διαδικασία παραγωγής τους περιλαμβάνει τη χρήση μουχλιασμένων σταφυλιών.

• χυμό βρώμης.

• ροφήματα από βότανα, όπως τσουκνίδα.

• ροφήματα από μανιτάρια.

• τυρί κρέμα.

• kefir, ρόφημα με βάση το φρούτο ή το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.

• τροφές από σόγια.

• ψωμί με προζύμι.

Η παραδοσιακή γαλακτική ζύμωση

Τα ψυγεία δεν υπήρχαν πάντα στη ζωή μας.

Ο άνθρωπος λοιπόν είχε δυο τρόπους για να διατηρήσει τα τρόφιμά του: να μειώσει το νερό των τροφών, αφαιρώντας ή προσθέτοντας αλάτι, ζάχαρη ή λίπος ή να προχωρήσει στη ζύμωσή τους, όξινη ή αλκοολική.

Η μέθοδος αυτή σκοτώνει ή επιβραδύνει έντονα την ανάπτυξη των «κακών» βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις.

Προκύπτει έτσι ένα αντισηπτικό αποτέλεσμα, χάρη στην οξείδωση και στην παραγωγή αντιβακτηριδιακών ουσιών, από τα φιλικά βακτήρια.

Οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι η ζύμωση αποτελεί μια μέθοδο πιο οικονομική και πιο ενδιαφέρουσα από διατροφικής άποψης.

Χωρίς ζύμωση δεν τρώγεται…

Υπάρχουν τρόφιμα γαλακτικής ζύμωσης, που καταναλώνουμε καθημερινά.

Πχ. οι ελιές, μεταξύ άλλων, περνάνε από τη διαδικασία της ζύμωσης για 4 μήνες.

Χωρίς αυτήν τη διαδικασία, δεν θα μπορούσαμε να τις φάμε.

Πώς λειτουργεί η ζύμωση;

Σ’ ένα δοχείο τοποθετείτε το τρόφιμο και λίγο νερό.

Αυτό ήταν όλο!

Τα βακτήρια ή οι μύκητες μετατρέπουν το τρόφιμο σε τρόφιμο γαλακτικής ζύμωσης.

Τα βακτήρια και οι μύκητες όταν δουλεύουν μαζί μας δίνουν θεαματικά αποτελέσματα.

Το γιαούρτι είναι…

…Το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση από δύο βακτήρια: το Lactobacillus bulgaricus και το Streptococcus thermophilus.

Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας
Το πρώτο δίνει την οξύτητά του και το δεύτερο τα χαρακτηριστικά αρώματά του.

Τα εν λόγω βακτήρια πρέπει να μείνουν ζωντανά μέχρι την ημερομηνία λήξης, 30 μέρες δηλαδή από την ημέρα παρασκευής.

Για την παρασκευή του γιαουρτιού, οι βιομηχανίες αρχίζουν με την τυποποίηση του γάλακτος, με τη σύνθεση να είναι η ίδια, κυρίως όσον αφορά το λίπος.

Μπορούμε να προσθέσουμε γάλα σε σκόνη για να αλλάξουμε τη σύνθεσή του.

Το βράζουμε στους 90°C για να αποστειρωθεί και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει στους 45°C, η άριστη θερμοκρασία για ζύμωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαχαρικά, Βότανα και Ημερομηνία Λήξης

Evi Makavelou

Τα Θρεπτικά Συστατικά του Χειμώνα

Evi Makavelou

Έξυπνες Επιλογές για να Ελέγξετε την Όρεξή σας

Evi Makavelou

Έτοιμες Σαλάτες – Πόσο Υγιεινές Είναι;

Evi Makavelou

Υγιεινή Διατροφή για Γυναίκες Μετά τα 30

Evi Makavelou

Ψυχική Υγεία – Ο Ρόλος της Διατροφής

Evi Makavelou

Χορτοφαγική Διατροφή: Τάση ή Φιλοσοφία Ζωής;

Ενδείξεις ότι Χρειάζεστε Περισσότερη Πρωτεΐνη

Evi Makavelou

Μεσογειακή Διατροφή: Γιατί Είναι η Καλύτερη;

yoadmin

Οι Καλύτερες Πολυβιταμίνες για Γυναίκες

Evi Makavelou

Πώς Μπορεί η Μπίρα να Ωφελήσει τον Οργανισμό;

a.alefragkis

Νηστεία με Ασφάλεια – Συμβουλές από τον Φαρμακοποιό σας

yoadmin