Υγεία & Ομορφιά
MENARINI DIAGNOSTICS 1
Test Αυτομέτρησης Γλυκόζης - Συνήθεις Πρακτικές Διαχείρισης Αποτελεσμάτων
Διαβήτης

Test Αυτομέτρησης Γλυκόζης – Συνήθεις Πρακτικές Διαχείρισης Αποτελεσμάτων

Η τεχνολογία της αυτομέτρησης της γλυκόζης αίματος έχει εξελιχθεί σημαντικά, διευκολύνοντας την ευκολία της χρήσης και της ερμηνείας των αποτελεσμάτων.

Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας για να διευκολύνει την αυξημένη χρήση των συστημάτων αυτομέτρησης γλυκόζης αίματος, δημοσιευμένες μελέτες περιγράφουν ότι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων αυτών από τους επαγγελματίες υγείας παραμένει περιορισμένη.

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων των μετρήσεων γλυκόζης αίματος (SMBG) είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για τον ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη, όσο και για τον επαγγελματία υγείας που τον παρακολουθεί.

Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα δεδομένο και εννοείται ότι στην καθημερινότητα δεν το συναντούμε πάντα.

Ωστόσο, η ερμηνεία με την παρουσία των ασθενών μπορεί να βελτιώσει τη συζήτηση με τον επαγγελματία υγείας έχοντας περισσότερα δεδομένα, προκειμένου ο τελευταίος να προβεί σε παρεμβάσεις στην αγωγή του ασθενή.

Η τεχνολογία λογισμικών βοηθά τους επαγγελματίες υγείας στη γρήγορη ερμηνεία των πληροφοριών της αυτομέτρησης στο κλινικό περιβάλλον και τους ασθενείς στην καλύτερη κατανόηση της γλυκαιμικής τους ρύθμισης.

MENARINI DIAGNOSTICS 1

MENARINI DIAGNOSTICS 2

Εικόνα 1α – 1β. Παράδειγμα χειρόγραφων ημερολογίων
αυτοελέγχου γλυκόζης αίματος.

Μέθοδοι για την Αξιολόγηση των Αποτελεσμάτων της Αυτομέτρησης της Γλυκόζης Αίματος

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της αυτομέτρησης, περιλαμβάνοντας την ανάγνωση των χειρόγραφων ημερολογίων αυτοελέγχου (Εικόνα 1α – β), τη χρήση της μνήμης των μετρητών σακχάρου και απεικονίσεων που προσφέρουν συγκεκριμένα λογισμικά που μεταφορτώνουν τα αποτελέσματα (Εικόνα 2).

MENARINI DIAGNOSTICS 3
Εικόνα 2. Selected Diabetes Management Software Programs and Apps
by MENARINI diagnostics

 

 Ανεξάρτητα από τη μέθοδο, υπάρχουν 5 στόχοι:

1. Εκτίμηση του ελέγχου γλυκόζης αίματος και των διακυμάνσεων μέσα στην ημέρα

2. Εντοπισμός των υπογλυκαιμικών επεισοδίων

3. Κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τον έλεγχο του σακχάρου αίματος

4. Πρόταση στρατηγικών για την επίτευξη του γλυκαιμικού ελέγχου

5. Ενθάρρυνση και εμψύχωση των ασθενών να ασχοληθούν περισσότερο με τη διαχείριση των αποτελεσμάτων των μετρήσεών τους προκειμένου να επιτύχουν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα της νόσου τους.

Επισκόπηση Αρχείου Ασθενών και Ημερολογίων Αυτοελέγχου

Στην πράξη, πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν τα χειρόγραφα ημερολόγια τα οποία διατίθενται στα ιατρεία και πολλά φαρμακεία από τις εταιρίες των μετρητών σακχάρου και αποτελούν τη συνήθη μέθοδο καταγραφής των αποτελεσμάτων γλυκόζης.

Ωστόσο, η ερμηνεία των αποτελεσμάτων, εξαρτάται από την επιμέλεια, συμμόρφωση και ειλικρίνεια των ασθενών και δυστυχώς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση του διαβήτη τους.

Ανάκληση και Επισκόπηση Μνήμης του Μετρητή

Πολλοί ασθενείς βασίζονται στη μνήμη του μετρητή τους προκειμένου να προβούν σε κάποια ενέργεια σχετική με τη ρύθμιση του σακχάρου τους και δεν συμπληρώνουν τα χειρόγραφα ημερολόγια, κάτι το οποίο θεωρούν κουραστικό και βαρετό.

Με τον αυξανόμενο επιπολασμό του σακχαρώδη διαβήτη και τη χρήση των υπολογιστών από τους επαγγελματίες υγείας, η χρήση της τεχνολογίας των μετρητών και της μεταφόρτωσης (download) των αποτελεσμάτων αυτών θα αυξηθεί στο μέλλον.

Προς το παρόν, η χρήση της μνήμης των μετρητών μπορεί να βοηθήσει την αξιολόγηση των ασθενών και να επαληθεύσει τη χειρόγραφη καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Ανάλυση Downloads Μετρητών

Η μεταφόρτωση των δεδομένων των μετρητών μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων και εφαρμογών των εταιριών για ανάλυση, είναι ένας γρήγορος, απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων γλυκόζης.

Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι: ταχύτητα συλλογής δεδομένων, άμεσος και ακριβής υπολογισμός των αποτελεσμάτων, δυνατότητα απεικόνισης σε γραφήματα και διαγράμματα και τέλος, δυνατότητα προβολής όλων των παραπάνω στον ίδιο τον ασθενή.

Συμπεράσματα

Η συστηματική ερμηνεία των αποτελεσμάτων γλυκόζης αίματος μέσω της αυτομέτρησης και της προβολής αυτών, μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες στους επαγγελματίες υγείας για τη βελτίωση της ρύθμισης του σακχαρώδη διαβήτη και να προάγει την έννοια του αυτοελέγχου.

Σύγχρονες Τάσεις στα Συστήματα Αυτομέτρησης Σακχάρου Αίματος και ο Ρόλος του Φαρμακοποιού

Τα συστήματα αυτομέτρησης σακχάρου αίματος αποτελούν μια σημαντική πλέον αγορά στα ράφια του φαρμακείου.

Τα προϊόντα που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή φυσικά δεν είναι μόνο οι μετρητές και οι ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος, αλλά και όλα τα αναλώσιμα που απαιτούνται για την καθημερινότητα του διαβητικού ασθενή (σκαρφιστήρες, βελόνες ινσουλίνης, προϊόντα αντιμετώπισης-ανάταξης υπογλυκαιμίας κτλ.).

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις συνθήκες ανάπτυξης της αγοράς αυτής, δεν είναι άλλοι από το ρυθμό ανάπτυξης και τον επιπολασμό της νόσου του σακχαρώδη διαβήτη.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη συγκεκριμένη αγορά θα πρέπει νωρίτερα να αντιληφθούμε τους κύριους επηρεαστές της συγκεκριμένης κατηγορίας των συστημάτων αυτομέτρησης γλυκόζης αίματος (βλ. εικόνα 3).

Τάσος Παναγιωτέλης, Senior Product Manager, MENARINI diagnostics S.A.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σακχαρώδης Διαβήτης και Προβλήματα στα Πόδια

Evi Makavelou

Ο Διαβητικός Ασθενής

yoadmin

Α’ Βοήθειες στην Υπογλυκαιμία

Διαμάχες στη Διατροφική Θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη

yoadmin

Διαβήτης στα Παιδιά

yoadmin

Διαβητική Κετοξέωση

yoadmin

Ενημερωθείτε για τον Διαβήτη Τύπου 1 Μέσα από 15 Ερωτήσεις

yoadmin

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης: Η Μάστιγα της Σύγχρονης Εποχής

yoadmin

Τρώτε Σωστά για να Ρυθμίσετε τον Διαβήτη

yoadmin

Συμβιώστε Αρμονικά με τον Διαβήτη

yoadmin

Η Σωστή Μέτρηση του Σακχάρου

yoadmin

Οι Αλλαγές που Πρέπει να Κάνετε για να Ρίξετε το Σάκχαρό σας

Evi Makavelou