Υγεία & Ομορφιά
Τι να καταναλώνετε όταν κάνει κρύο
Διατροφή

Τι να Τρώτε Όταν Κάνει Κρύο;

Ένας χρήσιμος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το πολύ κρύο κατά τους χειμερινούς μήνες εκτός από τα ζεστά ρούχα και τη θέρμανση, είναι η κατανάλωση εκείνων των τροφών που βοηθούν το σώμα να ανεβάσει την εσωτερική του θερμοκρασία κατά τη διαδικασία της πέψης.

Αυτό σημαίνει ότι για να χωνευτούν αυτές οι τροφές, πρέπει να παραχθεί θερμότητα.

Οι ζεστές σούπες είναι η ιδανική επιλογή για τις κρύες μέρες.

Σε γενικές γραμμές, όποια τροφή και να καταναλώσει κανείς, ενεργοποιείται η παραγωγή θερμότητας, γίνεται δηλαδή θερμογένεση.

Όμως, κάποια τρόφιμα προκαλούν μεγαλύτερη θερμογένεση από κάποια άλλα.

Επομένως, έχει σημασία ποιες τροφές επιλέγει κανείς ως “καύσιμο” για να ζεσταθεί.

Τη μεγαλύτερη θερμογένεση προκαλούν οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες και την ελάχιστη το λίπος.

Τι να τρώτε όταν κάνει κρύο – Σούπα

Οι ζεστές σούπες είναι η ιδανική επιλογή για τις κρύες μέρες.

Οι ζεστές, σπιτικές σούπες είναι ελαφριές για το στομάχι και νόστιμες.

Προσφέρουν στον οργανισμό τα συστατικά που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει.

Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιες σε βιταμίνες ανάλογα με τα συστατικά που περιέχουν.

Οι κλασικές ζεστές σούπες μπορεί να έχουν ως βάση τους κάποιο είδος κρέατος ή ψαριού, λαχανικά, όπως μπρόκολο, κολοκύθι, καρότο, λάχανο, πατάτα, και όσπρια, όπως φακές ή ρεβίθια.

Σούπα είναι και η παραδοσιακή φασολάδα.

Ανάλογα με το πόσο ελαφριά θέλετε να είναι η σούπα σας, μπορείτε να προσθέσετε κάποιο άμυλο, όπως ρύζι, φιδέ, πλιγούρι, κουσκούς ή τραχανά.

Μια εναλλακτική της σούπας είναι η αχνιστή μακαρονάδα από ζυμαρικά ολικής άλεσης συνδυασμένη με λίγη πρωτεΐνη, όπως τυρί χαμηλών λιπαρών, ψάρι ή θαλασσινά.

Μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα για το κρύο

Από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα καυτερά μπαχαρικά που ζεσταίνουν άμεσα το σώμα.

Τέτοια είναι το μαύρο πιπέρι, το πιπέρι καγιέν, το τσίλι, το μπούκοβο, το τζίντζερ και το σκόρδο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως οι ελιές, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από το κρυολόγημα.

Τροφές και θρεπτικά συστατικά κατά του κρύουΑκόμη, τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές ενέργειας, άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας.

Ως ενδιάμεσο σνακ παρέχουν ενέργεια, ενώ προστατεύουν από το κρύο.

Τι να τρώτε όταν κάνει κρύο – Βιταμίνες και μέταλλα

Τον χειμώνα δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τη συμβολή της βιταμίνης C.

Μπορείτε να τη λάβετε από την κατανάλωση φρούτων, όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, το γκρέιπφρουτ και οι φράουλες και λαχανικών, όπως το μπρόκολο και οι πιπεριές.

Επιπλέον, χρειάζεστε ψευδάργυρο.

Μπορείτε να τον βρείτε στα οστρακοειδή και στους ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια.

Επίσης, το μαγνήσιο που υπάρχει στη μπανάνα και το σπανάκι, είναι κι αυτό απαραίτητο.

Προστατεύει από την αφυδάτωση που προκαλεί στην επιδερμίδα ο ξηρός αέρας των κλιματιστικών.

Πιο άμεσα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του κρύου δίνουν τα ροφήματα.

Ένα φλιτζάνι αχνιστού καφέ, μια κούπα τσάι με λίγο μέλι, ροφήματα από βότανα όπως το φασκόμηλο, το τίλιο ή το χαμομήλι, προσφέρουν στον οργανισμό τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους συστατικά εκτός από την απόλαυση.

Τέλος, τις ημέρες που κάνει πολύ κρύο, καλό είναι να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα.

Έτσι ο οργανισμός σας δεν θα σταματά να κάνει καύσεις και θα λειτουργεί σε πιο υψηλούς ρυθμούς, ώστε να κρατά τον μεταβολισμό ενεργό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα Κόψετε το Κρέας Εύκολα;

Οι Τροφές που Επιδεινώνουν τις Καούρες

Γάλα Καρύδας – Πόσο Θρεπτικό Είναι;

Σόγια – Τα Οφέλη της για την Υγεία

Δημητριακά – Μύθοι και Αλήθειες

Όλα Όσα Πρέπει να Προσέχετε Όταν Τρώτε Έξω

Αποτοξινωθείτε πριν τις Γιορτές

Υγιεινή Διατροφή για Γυναίκες Μετά τα 30

Γλουτένη – Πώς θα την Αποφύγετε Έξυπνα;

Ποια Είναι τα Κορυφαία Superfoods;

Τα Οφέλη των Βιταμινών Β

Ακόρεστα Λιπαρά – Σύμμαχοι Ομορφιάς