Όταν υπάρχει διάτρηση ματιού, εγκαύματα, μώλωπες, ξένα σώματα που έχουν διεισδύσει στον κερατοειδή και καυστικά χημικά, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το μάτι.
Χημικός τραυματισμός
Απέναντι σε ένα χημικό τραυματισμό στο μάτι, οι πρώτες βοήθειες είναι καθοριστικές για την όραση του ασθενή.
Το να χρησιμοποιήσουμε ένα κολλύριο με τοπικό αναισθητικό δεν είναι δόκιμο, χωρίς τη γνώμη κάποιου ειδικού.
Σε περίπτωση χημικού τραυματισμού με οξέα, απορρυπαντικά, διαλύτες ή ερεθιστικά αέρια, που μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια, το φαρμακείο είναι το πρώτο στάδιο ενός τέτοιου επείγοντος περιστατικού.
Μηχανικός τραυματισμός
Σε μηχανικό τραυματισμό με παρουσία ξένου σώματος που προκαλεί μία δυσάρεστη αίσθηση και δακρύρροια σε κάθε άνοιγμα και κλείσιμο του ματιού, θα πρέπει να πλύνουμε με άφθονο διάλυμα αντισηπτικού ή φυσιολογικού ορού το μάτι, ανατρέποντας και το άνω και το κάτω βλέφαρο μέχρι το ξένο σώμα να απομακρυνθεί.
Στη συνέχεια, βάζουμε μία σταγόνα με αντισηπτικό κολλύριο 4-6 φορές την ημέρα για να καταπραΰνουμε τον ερεθισμό του επιπεφυκότα και να αποτρέψουμε μία βακτηριακή μόλυνση.
Αυτή η θεραπεία, θα πρέπει να γίνει για 3 ημέρες.
Ξηροφθαλμία
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αλλά και η ατροφία ή η φλεγμονή των δακρυγόνων αδένων μειώνουν την παραγωγή δακρύων.
Μία έλλειψη της βιταμίνης Α, καθώς και παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως ο καπνός του τσιγάρου, η μόλυνση ή το air-condition, η γήρανση αλλά και ορισμένα φάρμακα, καθώς και τα συντηρητικά που περιέχονται στα κολλύρια, μπορούν να διαταράξουν την ενυδάτωση του κερατοειδούς στο μάτι, μειώνοντας τις εκκρίσεις των δακρύων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει αίσθηση καύσου στο μάτι, κοκκινίλες και έντονη έκκριση δακρύων.
Αυτή η παράδοξη παραγωγή δακρύων συμβαίνει λόγω μεγάλης ευαισθητοποίησης του επιπεφυκότος και του κερατοειδούς.
Η θεραπεία συνίσταται με αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων και τη χρήση τεχνικών δακρύων ανάλογα με τις ανάγκες.
Κερατοεπιπεφυκίτιδα
Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, χωρίς τα κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά ηλίου, μπορεί να προκαλέσει κερατοεπιπεφυκίτιδα. ερεθισμό στα μάτια και δακρύρροια.
Τα συμπτώματά της, εξαρτώνται από τη διάρκεια της έκθεσης και την ένταση των ακτινών, ενώ περιλαμβάνουν ερεθισμό και πόνο στα μάτια, δακρύρροια, φωτοφοβία, αίσθηση ξένου σώματος και συχνά βλεφαρόσπασμο.
Καλό είναι να μείνετε στο σπίτι, σε ένα ημισκότεινο δωμάτιο και να ενσταλάζετε και στα δυο σας μάτια ένα αντιφλεγμονώδες κολλύριο από μία σταγόνα κάθε ώρα.
Αν υπάρχει και φλεγμονή στα βλέφαρα να εφαρμόζετε 2-3 φορές την ημέρα, μια κρέμα καταπραϋντική και μια κρέμα επουλωτική με βάση τη βιταμίνη Α.
Αν έχετε πονοκέφαλο ή πόνο στα μάτια, καλό είναι να πάρετε ένα παυσίπονο.
Συνήθως, τα συμπτώματα αυτά περνούν με την κατάλληλη αγωγή εντός 14 ωρών.
Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, ζητήστε τη συμβουλή από κάποιον ειδικό.
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr