Το μήλο είναι ένα δημοφιλές φρούτο, που περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, διαιτητικές ίνες και μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά.
Λόγω της ποικίλης περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών παθήσεων.
Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και πολλές άλλες καταστάσεις.
Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε περισσότερα για το διατροφικό περιεχόμενο των μήλων και πώς μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας.
Οφέλη που προσφέρει το μήλο στην υγεία
1. Προστατεύει την καρδιά σας
Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι τα μήλα είναι καλά για την υγεία σας, με πολλούς τρόπους.
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης.
Συγκεκριμένα μειώνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη.
2. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου
Μια ομάδα τεσσάρων μεγάλων μελετών που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ το 2017 προσθέτει στα στοιχεία ότι η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας.
Σουηδοί ερευνητές που παρακολουθούσαν 2.000 άτομα για έξι χρόνια διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν μια δίαιτα που ονομάζεται Nordic Prudent Dietary Pattern (NPDP) είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία.
Όσο περισσότερο ακολουθούσαν τη δίαιτα, τόσο καλύτερη γινόταν η γνωστική τους λειτουργία.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά τα αποτελέσματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα.
3. Το μήλο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος
Ένα μήλο μπορεί να σας βοηθήσει να χορτάσετε με λιγότερο από εκατό θερμίδες.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
Αποδεικνύεται ότι μετράει ποια μορφή μήλου τρώτε.
Σε μια μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν φέτες μήλου πριν από το γεύμα ένιωσαν πιο χορτάτοι και πιο ικανοποιημένοι από εκείνους που κατανάλωναν σάλτσα μήλου, χυμό μήλου ή καθόλου μήλα.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι η έναρξη ενός γεύματος με φέτες μήλου βοήθησε τους ανθρώπους να τρώνε κατά μέσο όρο 200 θερμίδες λιγότερες.
4. Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Σε μια εκτεταμένη ανασκόπηση μελετών, οι ερευνητές παρατήρησαν μια ισχυρή σχέση της κατανάλωσης μήλων με την πρόληψη του διαβήτη.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν ένα ή περισσότερα μήλα την ημέρα είχαν έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Σε μια άλλη μελέτη σε περισσότερες από 38.000 υγιείς γυναίκες, όσες έτρωγαν ένα ή περισσότερα μήλα την ημέρα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.