«Μέτρον άριστον» έλεγαν οι αρχαίοι και αυτό ισχύει για όλα στη ζωή μας, καλά και κακά.
Αν και η τακτική άσκηση σας βοηθά να διατηρήσετε το μυαλό και το σώμα σας σε φόρμα, εάν το παρακάνετε, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα.
Το σώμα σας θα αρχίσει να εκπέμπει sos, εκδηλώνοντας τα παρακάτω σημάδια:
Μειωμένη απόδοση
Μπορεί να δυσκολεύεστε να καταλάβετε πότε ασκείστε υπερβολικά, αλλά ένα από τα πιο εμφανή σημάδια είναι η μείωση της απόδοσης.
Θα παρατηρήσετε πως είτε θα τρέχετε πιο αργά, είτε θα δυσκολεύεστε να σηκώσετε τα βάρη που σηκώνετε συνήθως, είτε θα έχετε λιγότερη αντοχή γενικά από το κανονικό.
Χωρίς επαρκή χρόνο για να ανακάμψει το σώμα σας, τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβη των μυών.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της λειτουργίας των μυών, μείωση της φυσικής απόδοσης και ακόμη και αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών.
Αισθάνεστε μόνιμη εξάντληση
Οι προπονήσεις μπορεί να σας κουράζουν προσωρινά, αλλά κατά κανόνα, η προπόνησή σας θα πρέπει να σας ενεργοποιεί περισσότερο μέσα στην ημέρα.
Εάν αρχίζετε να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι, ίσως πρέπει να μειώσετε το χρόνο που ασκείστε.
Έχετε ακραίο μυϊκό πόνο
Ο πόνος που διαρκεί για μέρες αποτελεί ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να ρίξετε τους τόνους.
Ενώ κάποιος μυϊκός πόνος μετά την άσκηση μπορεί να είναι φυσιολογικός, αν έχετε ακραίο μυϊκό πόνο (για παράδειγμα, στο σημείο όπου δεν μπορείτε να ισιώσετε τα χέρια σας), μπορεί να είναι ένα σημάδι υπερβολικής προπόνησης.
Τραυματισμοί
Τα πονεμένα γόνατα ή ο πόνος στη μέση στέλνουν ένα σαφές μήνυμα.
Η ίδια προπόνηση σε τόσο τακτική βάση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, σύμφωνα με την Αμερικανική Ορθοπεδική Εταιρεία Αθλητικής Ιατρικής.
Πιθανότατα πιέζετε το σώμα σας πολύ σκληρά ή δεν του δίνετε αρκετό χρόνο για να ανακάμψει κάτι που μπορεί να επιβαρύνει τους μυς και τις αρθρώσεις.
Αποφύγετε να πιέζετε τα ίδια μέρη του σώματος κάθε μέρα.
Μην βλέπετε τις ημέρες ανάπαυσης ως τεμπελιά, αλλά ως ευκαιρία για το σώμα σας να αναπτυχθεί και να ανοικοδομηθεί.
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει πέσει
Εάν αισθάνεσαι πιο συχνά από το συνηθισμένο ότι η μύτη σας είναι βουλωμένη, ίσως και να ασκείστε πολύ.
Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να συνδέεται με θετικές αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η υπερβολική έντονη άσκηση μπορεί να μειώσει την ανοσία.
Δεν κοιμάστε καλά
Ενώ η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλά, η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα όσον αφορά την εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικής ξεκούρασης.
Η υπερβολική άσκηση προκαλεί έξαρση του στρες, αυξάνοντας τα επίπεδα ορμονών όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη.
Κι αυτό μπορεί να επηρεάσει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης.
Δεν πεινάτε
Η απώλεια της όρεξης είναι ένα από τα κύρια σημάδια της υπερβολικής προπόνησης.
Η άσκηση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι επειδή μειώνει τα επίπεδα γκρελίνης, της ορμόνης που διεγείρει την όρεξή σας και αυξάνει τα επίπεδα του πεπτιδίου YY, το οποίο είναι υπεύθυνο για την καταστολή της.
Είστε ευερέθιστοι
Εάν έχετε αυξημένο άγχος, μειωμένη συγκέντρωση, αυξημένη ευερεθιστότητα και μειωμένη αυτοεκτίμηση – ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσετε το πρόγραμμα άσκησής σας.
Αν και η σωματική δραστηριότητα μπορεί και πρέπει να είναι διασκεδαστική και ευχάριστη, η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική εξάντληση, προκαλώντας πρόβλημα κινήτρου και δυσαρέσκεια για την άσκηση.
Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι υπερβολικής προπόνησης, προτού παρουσιαστούν πολλά από τα φυσικά σημάδια.