Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι πάθηση που ανήκει σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων που λέγονται αυτοάνοσα νοσήματα. Η χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα ή νόσος Χασιμότο αποτελεί την πιο συχνή μορφή μη ειδικής θυρεοειδίτιδας και την πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού και βρογχοκήλης.
Επηρεάζει το βάρος, τις ορμονικές λειτουργίες σε άντρες και γυναίκες, τη διάθεση, τη χοληστερίνη κ.α
Πως διαγιγνώσκεται
Η διάγνωση για τη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) γίνεται από τα κλινικά ευρήματα, ο γιατρός θα διαπιστώσει αν υπάρχει Βρογχοκήλη, σημεία αρχόμενου ή έκδηλου Υποθυρεοειδισμού.
Από τα εργαστηριακά ευρήματα, ο γιατρός θα διαπιστώσει:
Φυσιολογική ή και αυξημένη Χοληστερίνη
Φυσιολογική ή και αυξημένη TSH
Φυσιολογική ή και στα κατώτερα φυσιολογικά όρια θυροξίνη (T4 ή FT4)
Αυξημένα Αντι TG αντισώματα
Αυξημένα Αντι TPOαντισώματα
Μερικές φορές αυξημένα TRABαντισώματα
· Το Υπερηχογράφημα του Θυρεοειδούς επίσης βοηθάει στη διάγνωση, γιατί μπορεί πολύ νωρίς να δείξει αρχόμενη διαταραχή στο μέγεθος και τη σύσταση του Θυρεοειδή Αδένα, να δείξει δηλαδή διόγκωση, ανομοιογένεια, υποηχογένεια και μικροοζώδη εμφάνιση του θυρεοειδή.
Παρακέντηση του Θυρεοειδή με βελόνη (FNA) δεν είναι απαραίτητη για τους περισσότερους ασθενείς με Hashimoto, καμιά φορά όμως χρειάζεται για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση ή όταν υπάρχει κάποιος
ψηλαφητός όζος ή ευμεγέθης όζος στο υπερηχογράφημα.
Διατροφή και Hashimoto
Η δυσανεξία στη γλουτένη ή η κοιλιοκάκη είναι πιθανόν να συνυπάρχουν με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Ως εκ τούτου, αν έχετε θυρεοειδίτιδα Hashimoto θα ήταν καλό να ελέγξετε τυχόν ύπαρξη δυσανεξίας στη γλουτένη – κοιλιοκάκης.
Παράλληλα, ο περιορισμός της γλουτένης στη διατροφή σας είναι πιθανόν να επηρεάσει θετικά τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Με βάση τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, η αποχή από την κατανάλωση γλουτένης για 6 μήνες μείωσε τα επίπεδα αντισωμάτων του θυρεοειδούς ενώ βελτίωσε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τα επίπεδα βιταμίνης D σε γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν πως ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto – ή αυτοάνοσες ασθένειες γενικά – πιθανότατα ωφελούνται από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ακόμα κι αν δεν έχουν κοιλιοκάκη. Τα παραπάνω δεδομένα βέβαια χρειάζονται περισσότερες μελέτες ώστε να ισχυροποιηθούν.
Με σκοπό λοιπόν την αποχή από την κατανάλωση γλουτένης περιορίστε από τη διατροφή σας σιτηρά όπως:
- Σιτάρι
- Κριθάρι
- Σίκαλη
- Πλιγούρι
- Σιμιγδάλι
Ως εκ τούτου, καλό είναι να αποφύγετε τρόφιμα όπως:
- Ψωμιά και αρτοσκευάσματα
- Ζυμαρικά
- Κρακεράκια
- Μπισκότα και κέικ
- Ποτά μπύρας και βύνης
- Σούπες (ίσως περιέχουν σιτάρι ως πυκνωτικό)
- Επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά)
- Ντρέσινγκς σαλάτας
Γαλακτοκομικά
Πέραν της δυσανεξία στη γλουτένη, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πιθανόν να συνυπάρχει με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Με βάση τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, το 75.9% των γυναικών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto που εξετάστηκαν εμφάνισαν ταυτόχρονα δυσανεξία στη λακτόζη.
Στην περίπτωση λοιπόν που υποψιάζεστε δυσανεξία στη λακτόζη ή εμφανίζετε συμπτώματα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών θα μπορούσατε για ένα χρονικό διάστημα να περιορίσετε την κατανάλωσή της.
Γενική συμβουλή
Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι σημαντικό να ελέγξουμε την κατάσταση με σωστή διατροφή και άσκηση για να αποτρέψουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, την πορεία του αυτοάνοσου. Πέρα από αυτό η ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς με λεβοθυροξίνη (χάπι για το θυρεοειδή) είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην πορεία του αυτοάνοσου νοσήματος.
Άκης Καραμάνος, Φαρμακοποιός, Βοηθός Αρχισυντάκτη