H γήρανση οφείλεται ουσιαστικά σε δύο διεργασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό μας, τη γλυκοζυλίωση και την κυτταρική οξείδωση.
Αν καταφέρναμε να ελέγξουμε αυτές τις δύο διαδικασίες δε θα γερνούσαμε ποτέ!
Με απλά λόγια, η γλυκοζυλίωση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο σάκχαρα συνδέονται με τις πρωτεΐνες του δέρματος αλλοιώνοντας τη δομή και τη λειτουργία τους.
Η οξείδωση προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια τα οποία προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η φλεγμονή και συνεπώς η γήρανση του δέρματος.
Πολλοί είναι οι εξωτερικοί παράγοντες που ενεργοποιούν αυτές τις “διαδικασίες γήρανσης¨των κυττάρων μας και επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.
Το stress, η ηλιακή ακτινοβολία, ο τρόπος ζωής, η διατροφή.
Εμείς θα εστιάσουμε στην διατροφή και ειδικότερα στις τροφές που μας γερνάνε!
Αν θέλουμε να ελέγξουμε τη γήρανση, θα πρέπει να προσέξουμε τη διατροφή μας.
Άλλωστε είμαστε ότι τρώμε!
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα εξής:
Κόκκινο κρέας
Το κρέας και ειδικά το κόκκινο είναι πηγή χοληστερίνης και τοξινών.
Οι τοξίνες είναι ουσίες που ευνοούν την ανάπτυξη ελευθέρων ριζών κι αυτές με τη σειρά τους επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.
Καλό είναι λοιπόν να μειώσουμε το κόκκινο κρέας και να αυξήσουμε το ψάρι στη διατροφή μας.
Η ισορροπία και το μέτρο αποτελούν το κλειδί για σωστή διατροφή και μακροζωία.
Αλκοόλ
Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί φλεγμονές στον οργανισμό, που αποτελούν το Νο1 παράγοντα γήρανσης.
Το αλκοόλ προκαλεί οξειδωτικό στρες στο σώμα μας με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να αφυδατώνεται και να δείχνει θαμπή και κουρασμένη.
Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών του δέρματος, όπως είναι το κολλαγόνο, με αποτέλεσμα τη πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.
Οι βλάβες που προκαλούνται στα κύτταρα του δέρματος έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του. Η ζάχαρη δεν προσφέρει τίποτα θρεπτικό στον οργανισμό πέρα από “κενές” θερμίδες.
Trans Λιπαρά
Τα trans λιπαρά είναι πολύ βλαβερά για την υγεία και βρίσκονται κυρίως σε τυποποιημένες τροφές, πχ πατατάκια, μπισκότα, έτοιμες ζύμες και είναι πολύ επιβλαβή τόσο για το δέρμα μας όσο και για τον οργανισμό μας συνολικά.
Αποφύγετε όσο μπορείτε τις βιομηχανοποιημένες και τυποποιημένες τροφές!
Είναι στο χέρι μας να μειώσουμε τις συγκεκριμένες τροφές που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και προστατεύσουμε το δέρμα μας!
Αν τρεφόμαστε υγιεινά, ασκούμαστε συστηματικά και μειώσουμε τις στεναχώριες θα καθυστερήσουμε σε μεγάλο βαθμό τη φθορά στον οργανισμό μας!
Όλα είναι θέμα επιλογών!
“Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το χρόνο.
Κάθε άνθρωπος όμως μπορεί να ελέγξει το τρόπο που γερνάει”.
Αλαφάκη Μίκα, Φαρμακοποιός, Ρόδος
www.aegeanpharmacy.gr
www.y-o.gr