Έχετε υψηλή χοληστερόλη και δεν μπορείτε με τίποτα να τη μειώσετε;
Μήπως… ούτε και τα φάρμακα σας έχουν βοηθήσει;
Ας δούμε ορισμένους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα σας… και πιο συγκεκριμένα, εντάσσοντας τα απαραίτητα τρόφιμα στην καθημερινότητά σας!
Αβοκάντο
Ομολογουμένως, το αβοκάντο είναι πολύ λιπαρό. Το καλό όμως είναι ότι τα λιπαρά στοιχεία που εμπεριέχει, είναι καλά για τον οργανισμό.
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ. Αυτό το πολυακόρεστο λιπαρό οξύ, γνωστό ως ωμέγα 6, έχει την ικανότητα να μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) και παράλληλα να διατηρεί την καλή (HDL).
Το αβοκάντο είναι εύκολο στην προετοιμασία, ενώ αποτελεί έναν βασικό σύμμαχο για την υγεία. Μπορείτε να καταναλώνετε 1-2 αβοκάντο την εβδομάδα.
Σκόρδο
Το σκόρδο, είναι γνωστό ότι προάγει την προστασία των αρτηριών καταπολεμώντας την κακή χοληστερόλη (LDL), που κατηγορείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Το σκόρδο, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, μειώνει την κακή χοληστερόλη στις αρτηρίες και «αραιώνει» το αίμα, λειτουργώντας έτσι ως φυσικό αντιπηκτικό.
Αλλά για να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα, θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 3 γραμμάρια την ημέρα.
Πίτουρο βρώμης
Το πίτουρο βρώμης, που είναι αρκετά γνωστό σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και διαλυτές φυτικές ίνες.
Μεταξύ αυτών των ινών, υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-γλυκάνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση του επιπέδου της κακής χοληστερόλης (LDL).
Περιορίζουν την απορρόφηση μερικών από τα σάκχαρα και τα λίπη, ενώ παράλληλα σας επιτρέπουν να αισθάνεστε χορτάτοι.
Θα πρέπει ωστόσο να είστε προσεκτικοί και να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καθημερινά.
Τέλος, θυμηθείτε να πίνετε άφθονο νερό για να διογκώνονται οι ίνες τους και έτσι να αποφύγετε τους πόνους στο στομάχι.
Μήλο
Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα…
Αυτό το παλιό ρητό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πηκτίνη και διαλυτές φυτικές ίνες, το μήλο μειώνει την απορρόφηση των λιπών στο σώμα.
Αποτελεί λοιπόν έναν βασικό σύμμαχο στην καταπολέμηση της κακής χοληστερίνης.
Ελαιούχοι ξηροί καρποί
Καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους…
Τι είναι αυτό που κάνει αυτούς τους ελαιούχους ξηρούς καρπούς να ξεχωρίζουν;
Είναι όλα πλούσια σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα, ενώ παράλληλα προστατεύουν τις αρτηρίες.
Συνιστάται να καταναλώνετε 30 έως 40 γραμμάρια την ημέρα ή μια μικρή χούφτα.
Παρά τις θρεπτικές τους αξίες, οι ελαιούχοι ξηροί καρποί παραμένουν πολύ υψηλοί σε θερμίδες, γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Πάνω από όλα, θυμηθείτε να τους καταναλώνετε σκέτους… δηλαδή ούτε ψητούς, ούτε αλατισμένους.
Πώς να ξεχωρίσετε την καλή από την κακή χοληστερόλη;
Υπάρχει μόνο μία χοληστερόλη, αλλά δύο συστήματα μεταφοράς χοληστερόλης στο αίμα.
Η “καλή” χοληστερόλη (HDL) είναι αυτή που μεταφέρεται πίσω στο ήπαρ για να αποβληθεί και η “κακή” χοληστερόλη (LDL) είναι αυτή που μεταφέρεται στα κύτταρα.
Η περίσσια LDL χοληστερόλης, λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ωστόσο, υπάρχει μία τεχνική η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πού βρίσκεται η χοληστερόλη στα τρόφιμα: γενικά, βρίσκεται σε οτιδήποτε είναι χερσαίας ζωικής προέλευσης.
Για παράδειγμα, το βούτυρο προέρχεται από το αγελαδινό γάλα (που είναι χερσαίο ζώο) άρα περιέχει χοληστερόλη, κάτι που δεν συμβαίνει με το ελαιόλαδο, επειδή προέρχεται από την ελιά που είναι φυτό.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι τα 2/3 της χοληστερόλης παράγονται από τον οργανισμό σας!