Στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που ροχαλίζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι… χιλιάδες! Συνήθως το ροχαλητό εκλαμβάνεται ως μια ενοχλητική συνήθεια, για όποιον μοιράζεται το κρεβάτι μαζί σας… και αυτή η συνήθεια πολλές φορές γίνεται αντικείμενο πειραγμάτων και αστεϊσμών.
Το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται σε απλές αιτίες, όπως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού πολύ αργά το βράδυ, τα παραπανίσια κιλά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα, αλλά και σε πιο σύνθετα, όπως ανατομικά προβλήματα και οργανικές διαταραχές που ξεκινούν από τη μύτη και φτάνουν έως το θυρεοειδή αδένα ή ακόμη και μέχρι το στομάχι.
Η έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να προλάβει την εξέλιξή του σε σύνδρομο άπνοιας, κάτι που αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ροχαλίζουν.
Ο ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) είναι ο πλέον κατάλληλος για να κρίνει αν το ροχαλητό οφείλεται σε ανατομικό πρόβλημα των αεραγωγών και κατ’ επέκταση να κρίνει εάν χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση.
Ας δούμε ορισμένα μέτρα που μπορεί να πάρει κάποιος μόνος του, για να βοηθηθεί να σταματήσει το ροχαλητό:
1. Προσοχή με τα φαρμακευτικά προϊόντα
Παστίλιες, ρινικά σπρέι… Οι λύσεις κατά του ροχαλητού αφθονούν στα φαρμακεία. Αλλά αυτά τα προϊόντα, εκτός από τις τσουχτερές τιμές τους, θα πρέπει να αποφεύγονται, ιδιαίτερα εάν δεν σας τα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Οπότε μην κάνετε πειράματα μόνοι σας! Μπορεί μερικά από αυτά να συμβάλλουν στη μείωση του ροχαλητού, αλλά η αλήθεια είναι πως κανένα φάρμακο δεν θα διακόψει δια μαγείας το ροχαλητό σας.
2. Μάθετε να αναπνέετε σωστά
Το ροχαλητό δεν είναι ασθένεια! Γι’ αυτό προχωράμε εφαρμόζοντας γενικές θεραπείες και στη συνέχεια, εάν χρειαστεί, πιο ειδικές.
Εσείς, λοιπόν, αναπνέετε σωστά; Κανονικά, εισπνέουμε από τη μύτη και εκπνέουμε από το στόμα. Μερικές φορές εισπνέουμε από το στόμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει το ροχαλητό. Άλλες φορές μπορεί να αναπνέουμε από το στόμα λόγω κρυολογήματος ή λόγω ιγμορίτιδας. Το μυστικό είναι να εισπνέετε από τη μύτη συνέχεια, για να κάνετε αυτήν την ενέργεια αντανακλαστική. Έτσι, θα την εφαρμόζετε και στον ύπνο σας.
3. Χάσετε βάρος
Το υπερβολικό βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ροχαλητό. Το ροχαλητό μάλιστα είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνό σε άτομα που είναι υπέρβαρα. Η αιτία είναι η συσσώρευση του λίπους γύρω από τον λαιμό και κατά μήκος των τοιχωμάτων του λάρυγγα.
Η απώλεια βάρους και το αδυνάτισμα είναι συχνά η καλύτερη θεραπεία κατά του ροχαλητού, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Χάνοντας βάρος, μπορείτε να μειώσετε τον λιπώδη ιστό στο πίσω μέρος του λαιμού, πράγμα που θα βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση.
4. Αλλάξτε στάση στον ύπνο
Μερικές φορές, μια κακή στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου προκαλεί έντονο ροχαλητό. Ο ύπνος χωρίς μαξιλάρι, αυξάνει σημαντικά το ροχάλισμα, όπως και όταν κοιμάστε ανάσκελα. Το κεφάλι γέρνει προς τα πίσω, η γνάθος χαλαρώνει και ανοίγει… και αρχίζει η νυχτερινή παράσταση!
Αλλά πώς θα γνωρίζετε εάν το ροχαλητό σχετίζεται με τη στάση του σώματος; Θα πρέπει να κάνετε μία καταγραφή του ύπνου σας, προκειμένου να αντλήσετε πληροφορίες για τη στάση του σώματος που ευνοεί ή όχι το ροχαλητό. Γνωρίζοντας, θα ξέρετε ποια στάση να αποφύγετε κατά τη διάρκεια του ύπνου σας.
5. Προμηθευτείτε τις κατάλληλες ρινικές ταινίες από το φαρμακείο, που ανοίγουν τους ρινικούς αεραγωγούς και σας βοηθούν να αναπνέετε καλύτερα από τη μύτη
Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω ασκήσεις για να περιορίσετε το ροχαλητό, γυμνάζοντας τους μύες του λαιμού σας:
– Πιέστε το άκρο της γλώσσας τους στον ουρανίσκο σας και μετά να αφήστε την να γλιστρήσει προς τα πίσω (20 φορές).
– Ακουμπήστε ολόκληρη τη γλώσσα σας στον ουρανίσκο και να πιέσετε την σαν να προσπαθείτε να ρουφήξετε κάτι (20 φορές).
– Πιέστε τη βάση της γλώσσας σας στο κάτω μέρος του στόματος ενώ ακουμπήστε με το άκρο της την εσωτερική πλευρά των κάτω δοντιών (20 φορές).
– Υπερυψώστε την υπερώα και το σταφυλίτη λέγοντας παρατεταμένα το φωνήεν «Α» (20 φορές).
Σε όποιον λόγο κι αν οφείλεται το ροχαλητό σας, το σίγουρο είναι πως αν είναι δυνατό και παρατηρείται για πολλούς μήνες, τότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό.
6. Διακοπή καταχρήσεων
Οι ειδικοί συμβουλεύουν: Μην καταναλώνετε αλκοόλ το βράδυ, μην τρώτε πάρα πολύ το βράδι και μειώστε την κατανάλωση ηρεμιστικών και αντισταμινικών, ιδιαίτερα πριν τον ύπνο.
Οι καταχρήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στο ροχαλητό. Το αλκοόλ, για παράδειγμα, χαλαρώνει τους μύες που διαστέλλουν τον φάρυγγα. Συνεπώς, μειώνεται η διέλευση του αέρα, ειδικά το βράδυ και έτσι ροχαλίζετε.
Επιπλέον, οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ροχαλίζουν.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο καπνός δρα στους μαλακούς ιστούς του λαιμού, οι οποίοι είναι φλεγμονώδεις. Αυτή η αντίδραση μειώνει το μέγεθος του φάρυγγα, προωθώντας το ροχαλητό.
Όσον αφορά τα βραδινά γεύματα… φροντίστε να έχετε καταναλώσει το βραδινό σας τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθείτε.
7. Ασκηθείτε
Εκτός από τα χιλιάδες καλά που μας προσφέρουν οι σωματικές δραστηριότητες, για το σώμα, την υγεία και τον οργανισμό μας, η άσκηση θα βοηθήσει στην τόνωση των μυών του λαιμού σας, που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε λιγότερο ροχαλητό.
8. Φροντίστε να υπάρχει αρκετή υγρασία στο υπνοδωμάτιο.
Ο ξηρός αέρας μπορεί να ερεθίσει τις μεμβράνες της μύτης και του λαιμού. Εξασφαλίστε ικανοποιητική υγρασία στο δωμάτιο.
Στην Ελλάδα γενικά έχουμε υγρό κλίμα, ωστόσο οι συσκευές θέρμανσης και ψύξης ξηραίνουν τον αέρα. Ο ξηρός αέρας προκαλεί περισσότερες συσπάσεις του λάρυγγα και άρα… θορυβώδες και έντονο ροχαλητό.
Τον χειμώνα, φροντίστε να τοποθετήσετε πάνω στα σώματα θέρμανσης μπολ με νερό, τα οποία θα προκαλέσουν άνοδο των ποσοστών υγρασίας στο δωμάτιό σας.