Είναι πολλοί αυτοί που πίνουν αλόη για να ευεργετηθούν από τις μοναδικές θεραπευτικές της ιδιότητες.
Είναι όμως ασφαλές είναι αυτό;
Η καταπραϋντική δράση των φύλλων της αλόης είναι γνωστή.
Το τζελ αυτό που υπάρχει στο εσωτερικό των φύλλων της κάνει θαύματα στο ταλαιπωρημένο δέρμα και στα εγκαύματα του ήλιου.
Ένας πολύτιμος θησαυρός
Η αλόη περιέχει περίπου διακόσια πολύτιμα συστατικά.
Έτσι, θεωρείται πολύτιμο φάρμακο για πολλές ασθένειες.
Βρίσκεται πρώτη στη λίστα γαι την καταπολέμηση δερματικών παθήσεων, ουλών, εγκαυμάτων, ακμής, έρπητα, ερεθισμών, αλλεργιών, τσιμπημάτων, εκζεμάτων και μυκητιάσεων.
Ενυδατώνει το δέρμα και έχει αντιγηραντική δράση.
Το τζελ αυτό ύστερα από ειδική επεξεργασία έχει γίνει πόσιμο και θεωρείται ότι δρα ενάντια σε παθήσεις του πεπτικού, δυσκοιλιότητα, ευερέθιστο έντερο, δυσπεψία, καούρες, μυοσκελετικούς πόνους και πόνους αρθρώσεων, συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θεραπεύει παθήσεις των ούλων.
Πριν καταναλώσουμε οποιοδήποτε σκεύασμα με χυμό αλόης, θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν γιατρό που γνωρίζει το ιστορικό μας.
Επίσης, καλό είναι να κάνουμε μια έρευνα- μπορούμε να ζητήσουμε τη γνώμη ενός φαρμακοποιού που εμπιστευόμαστε.
Πριν ξεκινήσουμε την κατανάλωσή της θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε αν έχουμε αλλεργία στην αλόη.
Προϋποθέσεις
Σε γενικές γραμμές, η αλόη θεωρείται ασφαλής αρκεί να μην υπερβαίνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, να μην κάνουμε χρόνια χρήση, να είναι τυποποιημένη, να έχει δηλαδή τη σφραγίδα του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβούλιου Αλόης, να είναι εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ και να έχει αριθμό γνωστοποίησης.
Επίσης, δε θα πρέπει να κάνουμε υπερκατανάλωση και να έχουμε ενημερώσει το γιατρό μας ότι παίρνουμε κι άλλα φάρμακα.
Σημαντικό είναι να προμηθευόμαστε το χυμό αλόης από φαρμακεία ή καταστήματα βιολογικών ειδών και όχι από ανεξάρτητους παραγωγούς ή τηλεοπτικές προσφορές, ούτε να ακολουθούμε συνταγές για να φτιάξουμε μόνοι μας το χυμό.
Η αλόη που θα πάρουμε καλό είναι να μην περιέχει αλοΐνη γιατί έχει καθαρτικές ιδιότητες και κρίνεται ακατάλληλη για εσωτερική χρήση.
Ποιοι δε θα πρέπει να την καταναλώνουν
Έγκυες επειδή προκαλεί συσπάσεις της μήτρας ή γυναίκες που θηλάζουν, ασθενείς με εντερικά προβλήματα ή φλεγμονές του εντέρου, νεφροπαθείς και καρδιοπαθείς.
Οι διαβητικοί που λαμβάνουν υψηλές δόσεις ινσουλίνης καθημερινά και οι υποτασικοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωσή της.
Η αλόη μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα για το διαβήτη, τα διουρητικά, τα αντιπηκτικά, ενώ οι καθαρτικές ιδιότητές της μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία ηλεκτρολυτών, αρρυθμίες και αφυδάτωση.
Τέλος, αλόη απαγορεύεται να καταναλώνουν όσοι είναι αλλεργικοί στο σκόρδο και το κρεμμύδι που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με την αλόη.