Η δυσπεψία είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας του οργανισμού να φέρει σε πέρας τις πεπτικές του λειτουργίες έπειτα από ένα γεύμα ιδιαίτερα «βαρύ», πλούσιο δηλαδή σε λίπη ή και αλκοόλ.
Μεταφράζεται με συμπτώματα ναυτίας, καθώς και καούρα, ρεψίματα, αίσθημα βάρους και δυσφορίας στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιακής χώρας, ενώ πολύ συχνά δε λείπει και η αντανακλαστική εκδήλωση κεφαλαλγίας.
Φυτοθεραπευτική προσέγγιση
Ορισμένα φυτά, με εμπειρική ή/και επιστημονική τεκμηρίωση, επιταχύνουν την πέψη και παρουσιάζουν ευρεία χρήση με θετικά αποτελέσματα, σε περιπτώσεις ναυτίας προερχομένης από απλές πεπτικές διαταραχές.
Μέντα
Ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσπεψίας συνοδευομένης από ναυτία και χρησιμοποιείται υπό τη μορφή βάμματος από 1 έως 3 φορές την ημέρα.
Συνίσταται η σταδιακή αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας ανά δόση, ξεκινώντας από ελάχιστες σταγόνες αραιωμένες σε λίγο νερό, μέχρι να φτάσουμε τις 20 σταγόνες ανά δόση.
Να αποφεύγετε σε περιπτώσεις ύπαρξης χολολιθιάσεων, γαστρικών ελκών και γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης.
Τζίντζερ
Δρα κατά του ενοχλητικού συμπτώματος της ναυτίας, καθώς αναστέλλει τη δράση των υποδοχέων 5-HT3, ενώ παράλληλα διεγείρει την έκκριση γαστρικών υγρών, επιταχύνοντας την πεπτική λειτουργία, αυξάνει τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου και διεγείρει την εκκένωση.
Χρησιμοποιείται υπό μορφή βάμματος διαλυόμενου στο νερό, σε δόσεις που φτάνουν το 1 ml βάμματος από 1 έως 3 φορές την ημέρα.
Η χρήση αντενδείκνυται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού, καθώς και σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, λόγω ελλιπών δεδομένων τεκμηρίωσης της στις συγκεκριμένες κατηγορίες.
Latex παπάγιας
Χρήση εκχυλίσματος του φλοιού του φυτού που βασίζεται κυρίως σε εμπειρική τεκμηρίωση, ενώ δεν συνίσταται σε άτομα με αλλεργία στο latex.
Αρωμαθεραπευτική προσέγγιση
Αιθέρια έλαια που προέρχονται από διάφορα μέρη φυτών, αναμειγνύονται με άλλη ουσία (ζάχαρη, μέλι, λάδι, λοσιόν ή αλκοόλ) και στη συνέχεια καταπίνονται ή τοποθετούνται στο δέρμα ή εισπνέονται ή ψεκάζονται στον αέρα.
Μπορεί επίσης να γίνει μασάζ με τα έλαια στο δέρμα ή να χυθούν τα έλαια στο νερό της μπανιέρας.
Αιθέριο έλαιο μέντας
Αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα σε όλο το φάσμα πηγών πρόκλησης της ναυτίας.
Γίνεται από του στόματος αγωγή με 2 σταγόνες σε λίγη ζάχαρη και επανάληψη της πρόσληψης κατά τις τρέχουσες ανάγκες.
Για δερματική χρήση, να χρησιμοποιείτε 10-20 σταγόνες μίγματος, με 3ml αιθέριου ελαίου σε 17ml ξηρού φυτικού ελαίου (φουντουκιού ή macadamia), 2-3 φορές την ημέρα, κάνοντας μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού.
Αιθέριο έλαιο κίτρου
Πλούσιο σε λιμονένιο, με ηπατοπροστατευτική και αποτοξινωτική δράση και δρα ηρεμιστικά στις καούρες.
Γίνεται από του στόματος αγωγή με 1-2 σταγόνες σε λίγη ζάχαρη ή μέλι πριν το πρωινό.
Η θεραπεία διαρκεί 7 ημέρες και μπορείτε να επαναλάβετε όποτε χρήζει ανάγκης.
Αιθέριο έλαιο κάρδαμου
Του αποδίδονται ελκοπροστατευτικές ιδιότητες.
Για δερματική χρήση, χρησιμοποιήστε 2-4 σταγόνες σε 20 σταγόνες φυτικού ελαίου, κάνοντας μασάζ κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, 1-2 φορές την ημέρα.
Ελπινίκη Μπισκανάκη, Νοσοκομειακή Φαρμακοποιός, ΠΓΝΑ Ιπποκράτειο BSc, MPharm, MSc
www.y-o.gr