Τα αυτάνοσα νοσήματα είναι πολύ συνηθισμένα τα τελευταία χρόνια και προτιμούν περισσότερο τις γυναίκες.
Το κοινό χαρακτηριστικό των αυτοάνοσων είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα υπερλειτουργεί, παράγει αντισώματα και επιτίθεται στους υγιείς ιστούς και τα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού.
Από τα πιο γνωστά αυτοάνοσα νοσήματα είναι η ψωρίαση, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, ο λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Τα συμπτώματά τους μπορεί να διαφέρουν, αλλά κάποια από τα πιο κοινά αρκούν για να βάλουν κάποιον σε υποψίες.
Πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος μπορεί να εκδηλωθούν με πόνους στις αρθρώσεις σε χέρια και πόδια, ενώ οι ενοχλήσεις στους μύες παρουσιάζονται σε αυτοάνοσα όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Πρόκειται για πόνους που δεν υποχωρούν και που δεν οφείλονται σε κάποιον συγκεκριμένο λόγο, όπως η άρση ενός μεγάλου βάρους.
Μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια
Το μούδιασμα στα άκρα και οι μυϊκοί σπασμοί που επιμένουν, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα αρχικά και βασικότερα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Δερματικές αλλοιώσεις
Κάποιες αλλαγές που μπορεί να παρατηρηθούν στο δέρμα, εξανθήματα ή κοκκινίλες στο σώμα ή το πρόσωπο, αν εμφανιστούν από το πουθενά, θα πρέπει να κινήσουν υποψίες, ιδιαίτερα αν δεν είναι εμφανής ο λόγος που τα προκάλεσε.
Συνήθως σχετίζονται με την ψωρίαση, το σκληρόδερμα και τον λύκο και μπορεί να επιδεινωθούν σε περιόδους έντονου άγχους.
Ξηρότητα στα μάτια, στο στόμα και στο δέρμα
Είναι βασικό σύμπτωμα του συνδρόμου Sjogren, το οποίο μπορεί να συνυπάρχει με την αρθρίτιδα και προκαλείται από τη μείωση της παραγωγής σάλιου και δακρύων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσκολεύεται ενώ τρώει ή όταν προσπαθεί να καταπιεί.
Έντονη κόπωση
Η αδικαιολόγητη κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων γενικά που μπορεί να σχετίζεται με τα αυτοάνοσα του θυρεοειδούς αδένα, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η νόσος του Graves, ή η σκλήρυνση κατά πλάκας και η μυασθένεια Gravis.
Η κούραση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα πρέπει να κινήσει υποψίες όταν δεν περνάει με τον ύπνο ή την ξεκούραση.
Διαταραχές στο βάρος
Η απώλεια ή η αύξηση του βάρους μπορεί να οφείλονται σε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.
Συνήθως, οι αυξομειώσεις του βάρους συνδέονται με τις αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.
Δεν αποκλείεται βέβαια το σύμπτωμα αυτό να οφείλεται στην κοιλιοκάκη.
Πρόκειται για τη δυσανεξία στη γλουτένη και επηρεάζει αισθητά τις διατροφικές επιλογές και το βάρος του ασθενούς.
Γαστρεντερικές διαταραχές
Διαταραχές του εντέρου όπως η διάρροια και η δυκοιλιότητα μπορεί να συνδέονται με τις αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η Νόσος του Graves, η κοιλιοκάκη και η νόσος του Addison.