Ο εγκέφαλος είναι δίχως αμφιβολία το πιο σημαντικό όργανο του σώματος, αφού αποτελεί του «κέντρο ελέγχου» που συντονίζει τις λειτουργίες όλων των άλλων οργάνων.
Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα, καθώς από αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η γενικότερη ευρυθμία και λειτουργία του σώματός μας.
Συνεπώς είναι απαραίτητο να του παρέχουμε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και να τον προστατεύουμε από βλαβερές ουσίες.
Μερικές τροφές που φημίζονται για την θετική τους επίδραση στον εγκέφαλό μας είναι το αβοκάντο, τα μούρα και η μαύρη σοκολάτα.
Σε αντίθεση με τις πιο πάνω υπερτροφές, υπάρχουν και μερικές ακόμα που όμως δεν πρέπει να καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, καθώς σε βάθος χρόνου αποδεικνύονται βλαβερές για τον εγκέφαλο.
Τηγανιτά
Οι τηγανιτές τροφές δεν ανεβάζουν μόνο τον δείκτη της ζυγαριάς, αλλά είναι ιδιαιτέρως επιβλαβείς και για τον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τηγανητών τροφών συνδέεται με την αποδυνάμωση της μνήμης και με γενικότερη επιδείνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Προϊόντα που δεν είναι ολικής άλεσης
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα λευκά μακαρόνια, συμβάλλουν στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται στενά με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Εναλλακτικά, συνιστάται να καταναλώνονται τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί.
Γρήγορο φαγητό
Πλούσιο σε θερμίδες αλλά φτωχό σε διατροφική αξία, το πρόχειρο φαγητό επιδρά αρνητικά στην εγκεφαλική λειτουργία λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.
Γλυκά
Επεξεργασμένα γλυκίσματα όπως κέικ, μπισκότα και κρουασάν περιέχουν συχνά τα λεγόμενα τρανς λιπαρά.
Τα λιπαρά αυτά προωθούν τη συσσώρευση βλαβερών ουσιών στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο νοητικών διαταραχών όπως το Αλτσχάιμερ.
Φυτικά έλαια
Ορισμένα λάδια, όπως το κραμβέλαιο, το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία προωθούν τις φλεγμονές στον εγκέφαλο.
Τόνος
Τα μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος παρέχουν πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα, ωστόσο είναι επίσης πλούσια σε υδράργυρο, ένα μέταλλο τοξικό για τον εγκέφαλο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα έχει δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου στο αίμα συνδέονται με την εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών.