Το κολλαγόνο αναφέρεται συχνά ως η «πηγή της νεότητας» και παίζει σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο και την υποστήριξη σημαντικών ιστών μέσα στο σώμα μας.
Είναι η πιο άφθονη ινώδης πρωτεΐνη που βρίσκεται στα οστά, στους μύες, στους τένοντες και στο δέρμα.
Το κολλαγόνο, με απλά λόγια, διατηρεί τη σφριγηλότητα του δέρματός μας.
Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου στο σώμα σας.
Περισσότερο κολλαγόνο σημαίνει καλύτερη υγεία;
Δεδομένων των ευεργετικών συστατικών του κολλαγόνου για το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και τις δομές των αρθρώσεων, είναι σημαντικό να το διατηρούμε σε επαρκή ποσότητα.
Η διατροφή μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό.
Για τις γυναίκες, ειδικότερα, η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πιο υγιούς δέρματος, μαλλιών και νυχιών.
Το κολλαγόνο μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες ρυτίδες και λεπτές γραμμές, πιο λείο, ενυδατωμένο δέρμα και βελτιωμένη ελαστικότητα του δέρματος.
Τι επηρεάζει τα επίπεδα κολλαγόνου μας;
Το κολλαγόνο μας κορυφώνεται περίπου στην ηλικία των 25 με 34 ετών πριν αρχίσει να μειώνεται φυσικά, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιθανότητα λέπτυνσης του δέρματος, απώλειας ελαστικότητας και σχηματισμού ρυτίδων.
Με την πάροδο του χρόνου, η ποιότητα του κολλαγόνου που παράγουμε μειώνεται κι αντανακλάται στη μειωμένη ελαστικότητα του δέρματός μας.
Επίσης το κάπνισμα έχει συνδεθεί με χαμηλότερη παραγωγή κολλαγόνου, όπως και η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμόνες μιας γυναίκας αλλάζουν τον μεταβολισμό του κολλαγόνου για να κάνουν το δέρμα πιο ελαστικό για το έμβρυο.
Επομένως, είναι απαραίτητο να υποστηρίξετε την υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βοηθήσετε με τις ραγάδες και το χαλαρό δέρμα μετά την εγκυμοσύνη.
Ένα άλλο βασικό συστατικό για την ενίσχυση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου είναι η βιταμίνη C.
Χωρίς αυτήν, το σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει κολλαγόνο.
Πώς να ενισχύσετε το κολλαγόνο σας;
Διασφαλίζοντας ότι καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία κολλαγόνου.
Τροφές που βοηθάνε είναι τα ασπράδια αυγών, τα γαλακτοκομικά, τα μανιτάρια και τα σπαράγγια.
Επίσης τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές και τα μούρα.