Η καραντίνα επηρέασε αναμφίβολα τη ζωή όλων των ανθρώπων σε κοινωνικό, ψυχολογικό αλλά και σεξουαλικό επίπεδο.
Μετά τον κορωνοϊό και τα στάδια της καραντίνας, η σεξουαλική συμπεριφορά των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο άλλαξε ριζικά και δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.
Με την υγεία να μπαίνει σε κίνδυνο, οι άνθρωποι έγιναν περισσότερο επιφυλακτικοί μεταξύ τους.
Η εμπιστοσύνη χάθηκε, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η απομόνωση επικράτησαν και τα αγγίγματα και τα φιλιά περιορίστηκαν, τουλάχιστον όσον αφορά τους ανθρώπους που συναντιούνταν για πρώτη φορά.
Η αίσθηση ότι είμαστε μέρος ενός συνόλου και ότι έχουμε υποστήριξη από κάποιον χάθηκε, το άγχος αυξήθηκε και η πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία μειώθηκε.
Η σεξουαλική σύνδεση έλειψε σε πολλούς κατά τους επτά μήνες της καραντίνας.
Η σεξουαλική επαφή απελευθερώνει ορισμένες ορμόνες, μεταξύ των οποίων και η ορμόνη της αγάπης, η ωκυτοκίνη.
Με το σεξ απελευθερώνονται επίσης και ενδορφίνες, οι λεγόμενες ορμόνες της χαράς που φτιάχνουν τη διάθεση.
Όταν αυτές λείπουν, οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν περισσότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη, η οποία επιδεινώθηκε έτσι κι αλλιώς με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.
Η σεξουαλική επαφή είναι θεμελιώδης για τον άνθρωπο και την προσωπική του ζωή.
Είναι φυσιολογικό με το σεξ να νιώθει κανείς την επιθυμία, την αγάπη και την ευχαρίστηση σε όλο τους το μεγαλείο.
Με το σεξ ενισχύουμε τη δοτικότητά μας χωρίς να χάνουμε την ατομικότητά μας και έχουμε την προθυμία να απολαμβάνουμε τη ζωή μας μαζί με ένα άλλο άτομο.
Μέσα από το σεξ μοιραζόμαστε μια εμπειρία προβάλλοντας και τη μοναδικότητά μας.
Μια ζωή όμως χωρίς σεξ με καταπιεσμένη λίμπιντο έχει και ψυχικές συνέπειες που είναι απολύτως φυσιολογικές.
Οι συνέπειες της έλλειψης
Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη σεξουαλική επαφή βελτιώνουν τον οργανισμό συνολικά, ενώ ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού έπρεπε έτσι κι αλλιώς να είναι ενισχυμένο.
Η απουσία σεξουαλικής επαφής ενέχει και κινδύνους για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, όπως για τις γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση ή στους άντρες που βρίσκονται στην ανδρόπαυση.
Παρόλα αυτά, αν και μια φτωχή σεξουαλική ζωή προκαλεί άγχος και μειώνει τα επίπεδα της ενέργειας και της ευεξίας, δεν οδηγεί τελικά σε σοβαρή κατάθλιψη, ενώ για κάποιους μπορεί να αποτελέσει ένα καλό ερέθισμα για την προσωπική ανάπτυξη και την ανασύνταξη της ζωής τους.