Υγεία & Ομορφιά
Φυματίωση και πανδημία
Επικαιρότητα

Επιστημονική Ομάδα «Φυματίωσης» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας – Ο Αριθμός των Ασθενών με Φυματίωση θα Αυξηθεί Παγκοσμίως λόγω της Πανδημίας COVID-19

Ο αριθμός των ασθενών με φυματίωση θα αυξηθεί παγκοσμίως κατά 1.000.000 ανά έτος μέχρι το 2025 λόγω της πανδημίας COVID-19, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά εκατοντάδες χιλιάδες μέσα στο 2020.

Την ανησυχητική αυτή διαπίστωση κάνει η Επιστημονική Ομάδα «Φυματίωσης» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης στις 24 Μαρτίου.

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της και για την Ελλάδα.

“Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου η φυματίωση παρουσιάζει αύξηση το 2020, δεδομένου ότι η πρόσβαση στο σύστημα υγείας έχει διαταραχθεί λόγω της πανδημίας”.

Ασθενείς με φυματίωσηΣύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πιθανό ότι το παγκόσμιο πισωγύρισμα στον έλεγχο της φυματίωσης συνδυάζεται στην Ελλάδα με την αύξηση της επίπτωσης της νόσου.

“Επομένως, η επόμενη μέρα θα βρει τη χώρα αντιμέτωπη με μια σαφή επιδημιολογική επιβάρυνση ως προς τη φυματίωση που θα κληθεί να αντιμετωπιστεί από ένα εξαντλημένο σύστημα υγείας”.

Στο πλαίσιο αυτό προσθέτουν οι ειδικοί, η Παγκόσμια Ημέρα της Φυματίωσης έχει ξεχωριστή σημασία το 2021:

της επαγρύπνησης και της επιτακτικής ανάγκης για ίδρυση Εθνικού Μητρώου Φυματίωσης, όπως έγινε με την COVID-19 και ενός εθνικού προγράμματος για τη φυματίωση.

Φέτος το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι «The clock is ticking», δηλαδή το ρολόι χτυπά, υποδηλώνοντας ότι περιορίζεται ο χρόνος που απομένει για δράση, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των ηγετών παγκοσμίως για το οριστικό τέλος της νόσου.

“Το μήνυμα αυτό είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ στο πλαίσιο της πανδημίας της COVID-19 που θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει με κόπο επιτευχθεί στην καταπολέμηση της φυματίωσης”, αναφέρει η Επιστημονική Ομάδα «Φυματίωσης» της ΕΠΕ.

Η φυματίωση ανήκει στις πρώτες 10 αιτίες θανάτου

Η φυματίωση είναι μια νόσος που μπορεί να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί, παρόλα αυτά αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και κυρίαρχη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως.

Ανήκει στις πρώτες 10 αιτίες θανάτου και είναι η πρώτη αιτία θανάτου από λοιμώδες νόσημα, πάνω και από το HIV/AIDS.

Η φυματίωση είναι μεταδοτικό νόσημα που προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, το οποίο διασπείρεται από άτομα με φυματίωση του αναπνευστικού συστήματος.

Μπορεί να προσβάλει όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος αλλά συνήθως εντοπίζεται στους πνεύμονες.

Κάθε άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει φυματίωση, ενώ το 87% των ασθενών ζουν σε 30 χώρες.

Τα βασικά επιδημιολογικά στοιχεία για τη φυματίωση, όπως δίνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι:

Το 2019 υπολογίζεται ότι 10.000.000 άνθρωποι νόσησαν από φυματίωση παγκοσμίως, 5,6 εκατομμύρια άντρες, 3,2 εκατομμύρια γυναίκες και 1,2 εκατομμύρια παιδιά.

Το 2019 1.400.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω φυματίωσης, συμπεριλαμβανομένων 208.000 ασθενών με HIV.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Πακιστάν, η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές και η Νότιος Αφρική.

Η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει απειλή για τη δημόσια υγεία και αυξάνεται παγκοσμίως.

Το 2019 διαπιστώθηκαν 206.000 περιπτώσεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2018.

Η επίπτωση της φυματίωσης υποχωρεί κατά 2% κάθε χρόνο, αλλά ο ρυθμός αυτός υπολείπεται σημαντικά έναντι του στόχου που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διακυβεύεται πλέον λόγω της πανδημίας.

Υπολογίζεται ότι χάρη στη διάγνωση και θεραπεία της φυματίωσης περίπου 60.000.000 ζωές έχουν σωθεί από το 2000 ως το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέχρι το Τέλος Μαρτίου θα Μπορούμε να Έχουμε Εμβολιάσει Ολόκληρη την Ηλικιακή Ομάδα από 70 έως 75 Ετών αλλά και τα Άτομα πολύ Υψηλού Κινδύνου

Evi Makavelou

Τα Αντιγριπικά Εμβόλια

yoadmin

Η Ενδοοικογενειακή Βία στην Εποχή του Κορωνοϊού

yoadmin

Πιθανά Συμπτώματα του Κορωνοϊού και Οδηγίες για τους Διαβητικούς

yoadmin

Οι Ηλικιωμένοι που Μένουν σε Περιοχή με Πολύ Θόρυβο Αντιμετωπίζουν Αυξημένο Κίνδυνο Εμφάνισης Άνοιας

Αύξηση του Πληθωρισμού τον Ιανουάριο του 2021

Τα Άτομα με Ασθενές Ανοσοποιητικό Σύστημα Παραμένουν Μεταδοτικοί στον Κορωνοϊό για Μεγαλύτερο Χρονικό Διάστημα

Κορωνοϊός – Τι Προτείνουν οι Επιστήμονες για το Ασφαλέστερο Άνοιγμα των Σχολείων

Μόλυνση της Ατμόσφαιρας και Θάνατοι

yoadmin

Aνάκληση Αποξηραμένου Βασιλικού από τον ΕΦΕΤ

Με 387 Επιβεβαιωμένα Κρούσματα η Ελλάδα Βρίσκεται στην 26η Θέση Παγκοσμίως

yoadmin

Οι Πολλές Ώρες Δουλειάς Αυξάνουν τον Κίνδυνο Δεύτερου Εμφράγματος

Evi Makavelou