Είναι δύο παθήσεις αρκετά συνηθισμένες που εντοπίζονται στην περιοχή του στομάχου.
Το έλκος
Πρόκειται για μία ανοιχτή πληγή στον πεπτικό σωλήνα.
Διακρίνεται σε γαστρικό που σχηματίζεται στην επένδυση του στομάχου και σε δωδεκαδακτυλικό έλκος που σχηματίζεται στο ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου.
Τα έλκη στο στομάχι κάποιες φορές επουλώνονται μόνα τους, αλλά αν δεν θεραπευτούν σωστά, μπορεί να ξαναεμφανιστούν.
Οι παράγοντες που προκαλούν τα έλκη είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που βρίσκεται στο 100% των περιπτώσεων των ασθενών με έλκος, το κάπνισμα, το άγχος, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η συχνή χρήση ασπιρίνης και άλλων μη στεροειδών φαρμάκων, οι ακτινοθεραπείες.
Η γαστρίτιδα
Είναι μία χρόνια ή οξεία φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου.
Οι λόγοι που την προκαλούν είναι παρόμοιοι με αυτούς του έλκους:
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος, η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι οι πιο συνηθισμένοι με τους υπόλοιπους να ακολουθούν.
Επίσης, παρόν είναι εδώ πάλι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που θεωρείται η βασική αιτία της χρόνιας γαστρίτιδας.
Οι απαγορευμένες τροφές
Υπάρχουν κάποιες τροφές που ερεθίζουν τον βλεννογόνο του στομάχου και θα πρέπει να μην καταναλώνονται από τους ασθενείς με έλκος και γαστρίτιδα.
Καφές, τσάι, σοκολάτα, κακάο και γλυκά, σόδες και άλλα ανθρακούχα ροφήματα, εσπεριδοειδή, καυτερά, μπαχαρικά, ξύδι και μουστάρδα, αλλαντικά, τηγανητά και τρανς λιπαρά, πλήρη γαλακτοκομικά επειδή προκαλούν αυξημένη παραγωγή οξέων στο στομάχι, προϊόντα με γλουτένη, σόγια και αλάτι.
Επίσης, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει τα μεγάλα γεύματα γιατί διατείνουν το στομάχι.
Οι τροφές που επιτρέπονται
Ευτυχώς υπάρχουν πολλές τροφές που επιτρέπεται να καταναλώνουν όσοι πάσχουν από έλκος ή γαστρίτιδα.
Αυτές είναι όλες οι άπαχες πρωτεΐνες και τα άπαχα γαλακτοκομικά, τα απλά δημητριακά χωρίς ζάχαρη και επιπρόσθετες ουσίες, το ρύζι, η βρώμη, οι πατάτες, το καλαμπόκι, ο κουρκουμάς, οι σπιτικές, ελαφριές σούπες.
Επίσης, όλα τα λαχανικά εκτός από τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Οι ώριμες μπανάνες κάνουν πολύ καλό γιατί βοηθούν στην ανάρρωση από το έλκος και αποτρέπουν την υποτροπή.
Επίσης, ο συνδυασμός της με το γιαούρτι αποκαθιστά την εντερική χλωρίδα.
Καλό κάνουν επίσης ο ανανάς, το πεπόνι και το καρπούζι, ενώ το γιαούρτι και το κεφίρ περιέχουν προβιοτικά που είναι ωφέλιμα.
Ο χυμός του λάχανου βοηθά όσους πάσχουν από έλκος επειδή ενισχύει τον βλεννογόνο του στομάχου με μόνη εξαίρεση ότι θα πρέπει να τον αποφεύγουν οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό.
Το μπρόκολο περιέχει ουσίες που καταπολεμούν τα μικρόβια που προκαλούν έλκος και καρκίνο του στομάχου, αλλά θα πρέπει και αυτό να αποφεύγεται από ασθενείς με υποθυρεοειδισμό.
Τέλος, η γλυστρίδα θεραπεύει τα γαστρεντερικά προβλήματα.
Τα οξέα του στομάχου είναι πολύ ενοχλητικά και προκαλούν πόνο.
Ένα ποτήρι νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα μπορεί ανακουφίσει από τον πόνο.
Η μαστίχα Χίου και το μέλι καταπραΰνουν επίσης τα συμπτώματα του έλκους.
Τέλος, τα αντιόξινα φάρμακα όταν λαμβάνονται για πολύ καιρό, οδηγούν σε μια κατάσταση χαμηλής οξύτητας του στομάχου και είναι πιθανό να προκαλέσουν οστεοπόρωση.