Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Ενδείξεις Ύπαρξης Νευρώνων στον Εγκέφαλο που Καταγράφουν τον Χρόνο

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο τις πιο πειστικές έως τώρα ενδείξεις πως υπάρχουν κύτταρα (νευρώνες) που καταγράφουν τον χρόνο.

Αν και δεν υπάρχει κάποιο εσωτερικό «ρολόι», ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα φαίνεται πως ασχολούνται με το πέρασμα του χρόνου.

Ενδείξεις Ύπαρξης Νευρώνων στον Εγκέφαλο που Καταγράφουν τον Χρόνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το νευροχειρουργό δρ Μπράντλεϊ Λέγκα του Νοτιοδυτικού Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), παρακολούθησαν τον εγκέφαλο 27 ασθενών με επιληψία που επρόκειτο να χειρουργηθούν και διέθεταν ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στο κρανίο τους για μερικές εβδομάδες.

Με αυτή την ευκαιρία, συμμετείχαν στη μελέτη για τον χρόνο και κλήθηκαν να κάνουν σε υπολογιστή νοητικά και μνημονικά τεστ, ώστε οι επιστήμονες να παρακολουθούν πώς αντιδρούν οι νευρώνες τους.

Διαπιστώθηκε ότι όταν οι συμμετέχοντες είχαν 30 δευτερόλεπτα περιθώριο να καταγράψουν όσες λέξεις θυμούνταν από έναν κατάλογο λέξεων που είχαν δει λίγο πριν, αμέσως ενεργοποιούνταν ορισμένοι νευρώνες στον ιππόκαμπο και στον ενδορινικό φλοιό για να υποστηρίξουν τη λεγόμενη επεισοδιακή μνήμη.

Η «πυροδότηση» αυτών των κυττάρων σχετιζόταν αποκλειστικά με τον χρόνο που περνούσε και όχι με το είδος των λέξεων που ανακαλούνταν στη μνήμη.

«Αυτά τα κύτταρα κωδικοποιούν πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο και αυτές οι πληροφορίες είναι σαφώς σημαντικές για τη μνήμη.

Δεν υπάρχει κανένας εσωτερικός μετρονόμος, κανένα ρολόι. Τα κύτταρα αυτά πυροδοτούνται για να υποστηρίξουν αυτό που κάνετε», δήλωσε ο Λέγκα, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Με άλλα λόγια, τα κύτταρα του χρόνου προσαρμόζονται στις εκάστοτε απαιτήσεις που ασκούνται στον εγκέφαλο, σε πραγματικό χρόνο, στιγμή προς στιγμή.

«Αυστηρά μιλώντας», ανέφερε ο νευροεπιστήμονας Γκιόργκι Μπουτζάκι του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως τα κύτταρα του χρόνου στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχει κανένα νευρωνικό ρολόι. Αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο, είναι ότι κάποιοι νευρώνες μεταβάλλουν την αντίδρασή τους, ανταποκρινόμενοι σε άλλους νευρώνες.

Παρόλα αυτά, είναι χρήσιμη έννοια να θεωρούμε πώς αυτό το νευρωνικό υπόστρωμα αντιπροσωπεύει το πέρασμα αυτού που αποκαλούμε χρόνο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έως 28 Μέρες Επιβιώνει ο Κορωνοϊός στις Επιφάνειες

Η Επίπτωση του SARS-CoV-2 στην Ανδρική Γονιμότητα

Νέο Τεστ Διάγνωσης της COVID-19 θα Κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο από τη Roche

Τα Οφέλη των Πολυβιταμινών στις Μνημονικές Λειτουργίες

Η Χρήση Internet Μεταξύ των Ελλήνων 13 έως 74 Ετών Έφτασε στο 95%

Το Lockdown Αυξάνει την Υπερβολική Κατανάλωση Αλκοόλ

Η Πανδημία και οι Πιθανές Αρνητικές Επιπτώσεις στο Έμβρυο Λόγω Άγχους

COVID-19: Πέντε Αναπάντητα Ερωτήματα για τη Λοίμωξη

yoadmin

H Ευρωπαϊκή Ένωση θα Κηρύξει το Τέλος της Πανδημίας του Κορωνοϊού

Διαφήμιση Σκευασμάτων για την Προστασία από τον Κορωνοϊό από τα ΜΜΕ

yoadmin

H APIVITA Γιορτάζει 40 Χρόνια Ομορφιάς Εμπνευσμένης από τη Φύση!

yoadmin

Οι Ασθενείς Covid-19 με Μασέλα Έχουν Περισσότερα Επικίνδυνα Μικρόβια στο Στόμα τους