Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι κατά βάση οι «κακοί» λευκοί υδατάνθρακες που βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αρτοποιήματα και τα διάφορα γλυκά.
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες εφοδιάζουν με ενέργεια, αλλά αφομοιώνονται γρήγορα προκαλώντας μια δυνατή ενεργητικότητα, αλλά και μια εξίσου δυνατή κατάπτωση.
Όταν φάμε ένα γλυκό, τα επίπεδα σακχάρου ανεβαίνουν απότομα, ενώ λίγο αργότερα πέφτουν κατακόρυφα.
Αυτή η απότομη άνοδος και πτώση μπορεί να προκαλέσει κακή διάθεση, ευερεθιστικότητα, νεύρα, λήθαργο και δάκρυα.
Εκτός από το σάκχαρο, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες χάνουν την πλειοψηφία των θρεπτικών τους συστατικών κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας.
Σχεδόν όλο το χρώμιο, για παράδειγμα χάνεται όταν το αλεύρι είναι επεξεργασμένο.
Άλλες μεγάλες απώλειες είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη Β, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το κάλιο.
Όταν θέλουμε να κάνουμε δίαιτα με σκοπό την απώλεια βάρους, το πρώτο που κάνουμε οι περισσότεροι είναι να κόψουμε τις παραπάνω τροφές.
Είναι όμως αυτό μία καλή επιλογή;
Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας, μόλις κόψετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Αυξημένη καύση λίπους
Μειώνοντας τις μεγάλες ποσότητες θερμίδων που λαμβάνετε από τροφές πλούσιες σε «κακούς» υδατάνθρακες, μειώνεται αυτόματα και η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
Έτσι, το σώμα καταναλώνει τα αποθέματα λίπους που έχει αποθηκεύσει.
Λιγότερη πείνα
Οι θερμίδες που λαμβάνετε πρέπει να είναι ποιοτικές.
Θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα καλά λιπαρά κρατούν την πείνα μακριά για περισσότερο, σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες που παρέχουν άμεσα ενέργεια όμως χωρίς διάρκεια.
Επίπεδη κοιλιά
Σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες προωθούν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού, αποτρέποντας το ενοχλητικό φούσκωμα.
Μικρότερος κίνδυνος διαβήτη
Oι απλοί υδατάνθρακες περιέχουν σάκχαρα που, σε μεγάλες ποσότητες, συμβάλλουν στην αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη και την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.
Αντίθετα, οι ποιοτικοί υδατάνθρακες διασπώνται με πιο αργό ρυθμό, οπότε δεν παρατηρούνται απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Περισσότερη ενέργεια
Οι απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα έπειτα από την κατανάλωση απλών υδατανθράκων συνοδεύονται και από εξίσου απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα ενέργειας και την ψυχική διάθεση.
Καταναλώνοντας ποιοτικές θερμίδες, ο οργανισμός διαθέτει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σταθερά επίπεδα ενέργειας.