Υγεία & Ομορφιά
Ψυχολογική επίδραση της γιόγκα
ΥogaΨυχολογία

Γιόγκα και Ψυχική Υγεία

Τα οφέλη της γιόγκα στην ψυχική υγεία και στη μείωση των συμπτωμάτων των ψυχικών διαταραχών είναι αναμφισβήτητα.

Η γιόγκα έχει καταπραϋντική επίδραση στο μυαλό.

Είναι γεγονός ότι όσο πιο ταραγμένος νιώθει κανείς τόσο περισσότερη ώρα του παίρνει να ηρεμήσει κάνοντας γιόγκα.

Όμως υπάρχουν πολλές τεχνικές που συμβάλλουν σε αυτό και οι περισσότεροι ασθενείς με κάποια ψυχική ασθένεια μπορούν τουλάχιστον να μειώσουν την ταραχή αυτή που αισθάνονται.

Η γιόγκα επίσης μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του ατόμου στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Η γιόγκα μπορεί να συγχρονίσει τον καρδιακό παλμό και τον σφυγμό και να βοηθήσει το άτομο να αποκτήσει επίγνωση του περιβάλλοντος στο οποίο κινείται.

Γιόγκα και ψυχολογική κατάστασηΟι ασθενείς με κάποιο ψυχικό νόσημα δυσκολεύονται στις καθημερινές ασχολίες και υποχρεώσεις τους καθώς πάσχουν από αδυναμία συγκέντρωσης και μειωμένη προσήλωση σε έναν στόχο.

Η έλλειψη προσοχής και η ευερεθιστότητα κάνουν πολύ δύσκολο για έναν ασθενή με κάποια σοβαρή ψυχική νόσο να παρακολουθήσει μια εργασία μέχρι τέλους.

Η πρακτική της γιόγκα όμως, μπορεί να τον βοηθήσει να κρατήσει εστιασμένη την προσοχή του με μεγαλύτερη ευκολία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Με τη γιόγκα, άτομα σαν αυτά αποδέχονται και προσαρμόζονται πιο εύκολα στη νέα τους πραγματικότητα όταν πλέον είναι υγιή.

Η γιόγκα απαιτεί αφοσίωση και συγκέντρωση.

Μέσω μιας τέτοιας πρακτικής μπορεί κανείς να νιώσει ένα αίσθημα ασφάλειας, να πιστέψει σε κάποιο ιδανικό και στην ίδια του την οντότητα.

Ακόμα και στην περίπτωση που χάσει την επαφή του με τον έξω κόσμο ή με την ίδια του την οικογένεια, η γιόγκα μπορεί να του παρέχει την αίσθηση υποστήριξης και να αποτρέψει μια πιθανή υποτροπή.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ψυχικές διαταραχές προκύπτουν από ανισορροπίες ανάμεσα στο ψυχικό και το συναισθηματικό επίπεδο.

Κάποιος που πάσχει από ψυχικές διαταραχές ενεργεί λανθασμένα καθώς είναι δέσμιος των συναισθημάτων του.

Αυτές οι ανισορροπίες έχουν σαν αποτέλεσμα ψυχικές ασθένειες που πυροδοτούνται από θυμό, ζήλια και άλλα ισχυρά αρνητικά συναισθήματα.

Μια άλλη εξήγηση για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και τις ασθένειες είναι ότι όταν το μυαλό ταράζεται κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων του ατόμου με τον έξω κόσμο γενικότερα, τα ισχυρά συναισθήματα οδηγούν σε βίαιες διακυμάνσεις της ζωτικής δύναμης και της κυκλοφορίας του αίματος.

Με τη γιόγκα μπορεί το άτομο να κυριαρχήσει πάνω στο μυαλό του, να ελέγξει τις σκέψεις του και να αναπτύξει τη συγκέντρωσή του, ηρεμώντας τελικά σε ένα συνολικό επίπεδο.

Έτσι η ισορροπία και η ηρεμία που έρχονται με τη γιόγκα είναι ικανές να αντιμετωπίσουν ψυχιατρικές διαταραχές και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Βέβαια, είναι συνήθως δύσκολο ένα άτομο με κάποια ψυχική ασθένεια να ακολουθήσει μια πρακτική όπως η γιόγκα, αλλά αν πιστέψει ότι μπορεί να βοηθηθεί, μπορεί να ξεκινήσει και να δει τα οφέλη στην πορεία.

Μάλιστα η γιόγκα μπορεί να επηρεάσει το σώμα με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που το επηρεάζουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η γιόγκα μπορεί να επηρεάσει τις χημικές ουσίες που εκκρίνονται στον εγκέφαλο, τους νευροδιαβιβαστές, να μειώσει τις διαταραχές του ύπνου, τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες.

Έτσι οι ασθενείς με ψυχικά νοσήματα μπορούν παράλληλα με τη φαρμακευτική τους αγωγή να βάλουν στην καθημερινότητά τους τη γιόγκα ως συμπληρωματική θεραπεία, στον βαθμό βέβαια που η ασθένειά τους τούς επιτρέπει να κάνουν αυτήν την επιλογή.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7 Τρόποι για να Ανιχνεύσετε τα Ψέματά του

yoadmin

Προτάσεις Δώρων για τη Γιορτή της Μητέρας

Evi Makavelou

Εύκολες Συμβουλές για να Κάνετε Ευτυχισμένο τον Σύντροφό σας

Editor7 pharma

Επιλέξτε το Είδος της Γιόγκα που σας Ταιριάζει

Τα Οφέλη της Ζωγραφικής στην Ψυχολογία

Evi Makavelou

Σημάδια Υπερκόπωσης και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou

Ανία – Πώς θα τη Νικήσετε

Evi Makavelou

Φτιάξτε τη Διάθεσή σας μέσω της Διατροφής

Evi Makavelou

Πως να Ανανεωθείτε μετά από μια Δύσκολη Νύχτα

yoadmin

Ας Γνωρίσουμε τις Φοβίες

yoadmin

Ενσυνειδητότητα – Το Μυστικό για Ευτυχισμένη Ζωή

Αϋπνία και πώς να Απαλλαγείτε

Evi Makavelou