Υγεία & Ομορφιά
Πρόληψη

Γλυκοζυλίωση – Η Αιτία της Γήρανσης

Η γήρανση του οργανισμού είναι μια διαδικασία που μας απασχολεί όλους.

Η γήρανση γίνεται εμφανής στην όψη αλλά και συνεπάγεται και αλλαγές στην υγεία μας.

Όταν το σώμα αρχίζει να γερνά, διάφορες βλάβες εμφανίζονται και διαδέχονται η μια την άλλη.

Κάποιες από τις βλάβες μπορούν να είναι αναστρέψιμες και κάποιες άλλες όχι.

Η γήρανση μεταξύ άλλων σχετίζεται και με τη διατροφή που κάνουμε.

Απλοί υδατάνθρακεςΟι υδατάνθρακες για παράδειγμα, είναι θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό μας και πρέπει να τους καταναλώνουμε καθημερινά, επειδή δίνουν ενέργεια στα κύτταρα του οργανισμού.

Παρόλο που η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο, τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση απλών υδατανθράκων έχει αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της ανάπτυξης του δυτικού προτύπου διατροφής και της απομάκρυνσης από το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής.

Η γλυκόζη και οι απλοί υδατάνθρακες έχουν ενοχοποιηθεί για πολλά, μεταξύ των οποίων και η γήρανση, καθώς συνδέονται με προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, η προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη και πιο απλές παθήσεις, όπως η τερηδόνα.

Όταν η γλυκόζη βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα είτε λόγω διατροφής είτε λόγω ύπαρξης σακχαρώδους διαβήτη, συμβαίνει η γλυκοζυλίωση, μια βιοχημική αντίδραση στον οργανισμό.

Η γλυκοζυλίωση είναι ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει όταν το σάκχαρο του αίματος, δηλαδή η γλυκόζη, ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα και ενώνεται με τις πρωτεΐνες του σώματος, κυρίως με την αιμοσφαιρίνη και το κολλαγόνο.

Έτσι σχηματίζονται ενώσεις που προκαλούν βλάβες και φλεγμονές στους ιστούς, αφού δεν επιτρέπεται η κανονική μεταφορά του οξυγόνου στα όργανα.

Εκτός από τις βλάβες που προκαλεί στα κύτταρα και στους ιστούς, η γλυκοζυλίωση έχει βρεθεί ότι επιταχύνει πολύ τη γήρανση.

Ακόμα συνδέεται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας και άλλων καταστάσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αθηρωμάτωση, η λιπώδης διήθηση του ήπατος, οι νεφροπάθειες, η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νόσος Αλτσχάιμερ και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Από την αντίδραση της γλυκοζυλίωσης παράγεται ένα συγκεκριμένο είδος τοξινών που εναποτίθενται στα όργανα προκαλώντας φλεγμονές, άλλες σοβαρές βλάβες και γήρανση.

Οι τοξίνες αυτές αδρανοποιούν τα φυσικά αντιοξειδωτικά ένζυμα, μειώνουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και τη φυσική φωτοπροστασία και συσσωρεύονται, πράγμα που καθιστά όλο και πιο δύσκολη την απομάκρυνσή τους από τον οργανισμό.

Πρόληψη

Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε τη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής μας.

Ξεκινάμε επιλέγοντας τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως το κινόα, το φαγόπυρο, και οι υδατάνθρακες ολικής άλεσης.

Αποφεύγουμε τις μονοφαγικές δίαιτες και ιδιαίτερα αυτές που περιλαμβάνουν μόνο φρούτα και περιορίζουμε την κατανάλωση απλών υδατανθράκων και ζάχαρης σε ποσοστό κάτω του 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.

Επίσης αποφεύγουμε την κατανάλωση φρουκτόζης και κόκκινου κρέατος και αυξάνουμε την κατανάλωση λαχανικών.

Όσον αφορά τον τρόπο ζωής, η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος του άγχους και η αποφυγή της καθιστικής ζωής είναι σημαντικές κινήσεις.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 Συμβουλές για Λιγότερα Κρυολογήματα

admin

Η Άρνηση του Εμβολιασμού Κατά της COVID-19 και οι Κίνδυνοι για την Υγεία της Κοινότητας

Καλές Συνήθειες που Προστατεύουν το Συκώτι μας

Editor6 pharma

Ποια Οφέλη Έχει για την Υγεία να Κοιμόμαστε Γυμνοί

admin

Ψυχικές Ασθένειες – Ποια Προειδοποιητικά Σημάδια Πρέπει να Προσέξετε

Είθε η Άθληση να Είναι Σύμμαχος της Καρδιάς σας!

Eleni Giannopoulou

Η Συμβολή του Ύπνου στην Υγεία μας

Τα «Έξυπνα» Κινητά Ενέχουν Κινδύνους

admin

Πώς να Προφυλάξουμε τα Παιδιά από τη Γρίπη;

Οι Τροφές που Δρουν ως Ασπίδα Πρόληψης για τις Ρυτίδες

Αυξημένη Χοληστερίνη και Τριγλυκερίδια; Ποια η Κατάλληλη Διατροφή;

Γρίπη και Κρυολόγημα, Αντιμετώπιση και Πρόληψη

admin