Με προστατευτική δράση για την καρδιά, αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, τα κόκκινα φρούτα (φράουλες, κεράσια, σμέουρα, μύρτιλα, βατόμουρα) είναι κορυφαία αντιοξειδωτικά, προσφέροντας πολυάριθμα οφέλη στον οργανισμό μας.
Επωφεληθείτε λοιπόν από το καλοκαίρι εντάσσοντάς τα στην καθημερινότητά σας!
Ελεύθερες ρίζες
Ως ελεύθερες ρίζες, ορίζονται τα άτομα ή τα μόρια που έχουν ένα αδέσμευτο ηλεκτρόνιο στην εξωτερική τους στοιβάδα.
Το γεγονός αυτό, οδηγεί στην ανάγκη για πρόσληψη ηλεκτρονίων από άλλα μόρια (οξείδωση), κάτι το οποίο δύναται να επιφέρει προβλήματα στην υγεία.
Η παραγωγή πολλών ελευθέρων ριζών για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργεί στον οργανισμό μια κατάσταση που ονομάζεται οξειδωτικό στρες, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.
Η οξείδωση των κυττάρων μας
Κατά το οξειδωτικό στρες, ένα πλήθος αλυσιδωτών αντιδράσεων λαμβάνει χώρα στον οργανισμό, καταστρέφοντας κάθε είδους μόρια που συνθέτουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, το DNA και το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε παθολογικές καταστάσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, καρκίνος).
Η κατάσταση αυτή, ευνοείται επίσης από τη ρύπανση, τον καπνό, το αλκοόλ, την υπεριώδη ακτινοβολία, το άγχος, ακόμη και από τη σωματική άσκηση (όταν είναι έντονη).
Αντι-οξείδωση: βοηθώντας τα κύτταρα
Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά προστατευτικών μηχανισμών που εξουδετερώνουν τη διαφυγή ηλεκτρονίων ή σταματούν τις επιβλαβείς επιδράσεις για τη διατήρηση της ζωής.
Πρώτα από όλα, υπάρχουν ειδικά αντιοξειδωτικά ένζυμα στη διατροφή: μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, βιταμίνες C και Ε και 2 μεγάλες οικογένειες αντιοξειδωτικών μορίων, τα καροτένια και οι πολυφαινόλες.
Οι καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, ωστόσο πολύτιμες ουσίες βρίσκονται επίσης στη σοκολάτα και στο κόκκινο κρασί.
Βιταμίνες C, E: γιατί πρέπει να τρώτε φρούτα και λαχανικά
Ο ψευδάργυρος είναι σχετικά κοινός στα τρόφιμα, το σελήνιο λίγο λιγότερο, αλλά και τα 2 βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Οι βιταμίνες C και E, τα καροτένια και οι πολυφαινόλες, βρίσκονται μόνο σε λαχανικά και φρούτα τα οποία συνίσταται να καταναλώνονται καθημερινά.
Κόκκινα φρούτα: τα κορυφαία αντιοξειδωτικά
Βατόμουρα, φράουλες, ρόδια, καρπούζια και σμέουρα αποτελούν πηγές πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών.
Αξίζει να σημειωθεί πως ερευνητές έχουν αναπτύξει μια μέθοδο που ονομάζεται ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), που μετρά την αντιοξειδωτική δύναμη των τροφίμων στο πλάσμα του αίματος.
Τα κόκκινα φρούτα (βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα) είναι από τα τρόφιμα που έχουν τις καλύτερες βαθμολογίες στην κατάταξη της αντιοξειδωτικής ικανότητας.
Στοιχεία από έρευνες υποδηλώνουν επίσης ότι τα μούρα μπορεί να έχουν ευεργετικά
αποτελέσματα έναντι πολλών τύπων ανθρώπινων καρκίνων καθώς η δράση τους έχει συσχετιστεί, τουλάχιστον εν μέρει, με μια πληθώρα βιοδραστικών ουσιών που περιέχουν, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών.
Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντικαρκινικές επιδράσεις των μούρων οφείλονται εν μέρει στην ικανότητά τους να εξουδετερώνουν, να μειώνουν και να επιδιορθώνουν τις βλάβες που προκύπτουν από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.
Τα οφέλη της φράουλας
Η φράουλα προσφέρει ένα επιπλέον, ιδιαίτερο όφελος αφού εξουδετερώνει τις νιτροζαμίνες, καρκινογόνες ενώσεις που σχηματίζονται στην πεπτική οδό από νιτρώδη ή νιτρικά άλατα, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε αλλαντικά και χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά.
Κόκκινα φρούτα: τρώτε ένα μπολ κάθε μέρα
Επωφεληθείτε από την εποχή του καλοκαιριού και καταναλώστε κόκκινα φρούτα καθημερινά.
Εντάξτε τα στη διατροφή σας είτε σκέτα, σε μια φρουτοσαλάτα ή συνοδεύοντας τα με κρέμα ή γιαούρτι.
Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού ένα δροσερό και ελαφρύ επιδόρπιο, δημιουργήστε το ως εξής:
Φτιάξτε μόνοι σας γρανίτες πολτοποιώντας φρούτα στο μπλέντερ με μια κουταλιά μέλι και στη συνέχεια βάλτε το μείγμα στην κατάψυξη.
Όταν τελειώσει η εποχή των κόκκινων φρούτων, μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα, τα οποία συνεχίζουν να διατηρούν όλη την αντιοξειδωτική τους δύναμη.
Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε ένα δροσερό smoothie με βάση τα κόκκινα φρούτα, προσθέτοντας γάλα ή γιαούρτι για πιο βελούδινη υφή.
Αριστείδης Κούνας, Φαρμακοποιός