Ο ίλιγγος χαρακτηρίζεται από τη δυσάρεστη αίσθηση ότι το περιβάλλον γύρω σας κινείται.
Με λίγα λόγια αισθάνεστε ότι «όλα γυρίζουν» ακόμη κι αν στέκεστε εντελώς ακίνητοι.
Όποια και αν είναι η αιτία, τα συμπτώματα που προκαλεί ο ίλιγγος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σας αφήσουν αδιάφορους, καθώς οι αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό το σύμπτωμα είναι πολλές.
Ορισμένες μάλιστα είναι αρκετά σοβαρές, γι’ αυτό και θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν ειδικό εάν αισθανθείτε ίλιγγο.
Ίλιγγος, σύμπτωμα της νόσου του Ménière;
Ζάλη, εμβοές και απώλεια ακοής που εμφανίζονται ταυτόχρονα και ξαφνικά ανά τακτά διαστήματα, είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου του Menière.
Η νόσος αυτή, λοιπόν, εκδηλώνεται με την επαναλαμβανόμενη εμφάνιση ιλιγγιωδών κρίσεων, που τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από πολύ ενοχλητικές εμβοές.
Πρόκειται για μια παθολογία του εσωτερικού αυτιού που προκαλείται από μια μη φυσιολογική αύξηση της πίεσης του υγρού εντός αυτής της δομής του αυτιού.
Αυτή είναι μια από τις πιο ενοχλητικές αιτίες του ιλίγγου και οι θεραπείες είναι συχνά μακρές, ενώ θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή κατά του ιλίγγου.
Ίλιγγος και κίνδυνος εγκεφαλικού
Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Ατύχημα είναι ένα από τα πιο κοινά καρδιαγγειακά νοσήματα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο!
Αυτή η σοβαρή διαταραχή προκύπτει από την απόφραξη ή ρήξη μιας εντοπισμένης αρτηρίας στον εγκέφαλο.
Αν και είναι δύσκολο να εντοπιστεί έγκαιρα, ορισμένα συμπτώματα μπορεί ωστόσο να αποτελέσουν προειδοποιητικά σημάδια. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον ίλιγγο.
Μερικές φορές οι ασθενείς αναφέρουν ότι αισθάνονται σαν να βρίσκονται μέσα σε μία βάρκα.
Ίλιγγος μετά από χτύπημα
Ο ίλιγγος μπορεί να οφείλεται σε ένα χτύπημα στο κεφάλι (κάκωση κεφαλής).
Μετά από μία μετρίου ή και σοβαρού βαθμού κάκωση κεφαλής, μπορεί να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα, ένα εκ των οποίων είναι και ο ίλιγγος.
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν μετά από χτύπημα είναι:
Πονοκέφαλος, ζάλη, εμβοές, μειωμένη όραση, αστάθεια στον βηματισμό, διαταραχές μνήμης, φωτοευαισθησία, κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, είτε το χτύπημα στο κεφάλι είναι μικρό είτε είναι σχετικά μεγάλο, επισκεφθείτε έναν ειδικό, ώστε να λάβετε τις κατάλληλες συμβουλές και την κατάλληλη για κάθε περίπτωση θεραπευτική αγωγή.