Υγεία & Ομορφιά
Πρόληψη

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου – 3 Τροφές που Μειώνουν τον Κίνδυνο Εμφάνισης της Νόσου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος σε κατάταξη θανατηφόρος καρκίνος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μια κινεζική μελέτη, η κατανάλωση κρεμμυδιών, σκόρδου και πράσων θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Είναι δυνατόν μέσω της διατροφής να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου; Αυτό εξετάζουν οι Κινέζοι ερευνητές από το Πρώτο Νοσοκομείο του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας. Μετά από μια πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2018, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών με γλυκαντικές ουσίες συσχετίζεται με καλύτερο προσδόκιμο ζωής και έτσι μπορούν να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των ζαχαρούχων ποτών σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου - 3 Τροφές που Μειώνουν τον Κίνδυνο Εμφάνισης της Νόσου.

Τι γίνεται όμως με τη διατροφή; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019 στο Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το πράσο συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Κρεμμύδια, σκόρδο και πράσα: 79% λιγότερος κίνδυνος

Οι ειδικοί εστίασαν τη μελέτη τους σε 833 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και 833 υγιείς ανθρώπους. Όλοι τους, αφού διαιρέθηκαν ανά φύλο, ηλικία και τόπο διαμονής, ρωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες και τη συχνότητα των γευμάτων τους. Μετά την ανάλυση των απαντήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν πολλά κρεμμύδια, σκόρδο και πράσα, είχαν 79% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου από άλλους.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο οποίος εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, είναι ο δεύτερος σε κατάταξη θανατηφόρος καρκίνος στην Ελλάδα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και ο τρίτος πιο συχνός.

Ο μηχανισμός δράσης για την πρόληψη ασθενειών με λαχανικά από την οικογένεια Allium δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. Οι έρευνες επί του θέματος… συνεχίζονται!

Η διάγνωση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου έχει μειωθεί κατά 1,5% ετησίως κατά μέσο όρο στους άνδρες και κατά 1,1% ετησίως κατά μέσο όρο στις γυναίκες. Και αυτό λόγω έγκαιρης προληπτικής διάγνωσης!

Ο έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου βασίζεται στην ανίχνευση ιχνών αίματος στα κόπρανα, υποδεικνύοντας την παρουσία ενός πολύποδα που μπορεί ενδεχομένως να εξελιχθεί σε καρκινικό όγκο με την πάροδο του χρόνου.

Το πρώτο τεστ που αναπτύχθηκε ήταν το τεστ Hemoccult, το οποίο αντικαταστάθηκε πρόσφατα από ένα ανοσολογικό τεστ που είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό και ευκολότερο στη χρήση. Μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και την πιο μικρή ποσότητα αίματος που είναι δύσκολο να δει κανείς με γυμνό μάτι.

Στο 95,5% των περιπτώσεων, το τεστ είναι αρνητικό. Στο υπόλοιπο 4,5% των περιπτώσεων, συνταγογραφείται κολονοσκόπηση για τον προσδιορισμό της πηγής της αιμορραγίας. Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται υπό αναισθησία, κατά την οποία ο γαστρεντερολόγος μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει τον πολύποδα, εμποδίζοντας έτσι να μετατραπεί σε καρκίνο.

Αλλά σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, η κολονοσκόπηση δεν ανιχνεύει καμία ανωμαλία (ένας πολύποδας ανιχνεύεται στο 30 έως 40% των περιπτώσεων και ο καρκίνος στο 8% των περιπτώσεων).

Οδηγίες λήψης δείγματος

  • Το κιτ παρέχεται από τον θεράποντα ιατρό ή μπορείτε να το προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο.
  • Η συλλογή δείγματος κοπράνων πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή ή το περιβάλλον του.
  • Η απαιτούμενη ποσότητα κοπράνων είναι περίπου 8-10 γραμμάρια.
  • Παίρνετε ένα δείγμα χρησιμοποιώντας το ειδικό βουρτσάκι και στη συνέχεια τοποθετείτε το δείγμα στο ειδικό σωληνάριο. Το δείγμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο πλαστικό δοχείο καλά κλεισμένο για την αποτροπή διαρροής.
  • Το τεστ πρέπει να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, από την ηλικία των 50 και έως τα 74 χρόνια.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρόποι για να Καταπολεμήσετε την Υπνηλία κατά τη Διάρκεια της Ημέρας

Editor6 pharma

Γιατί Λέμε Ναι στον Εμβολιασμό

Editor6 pharma

Καλλυντικά προς Αποφυγήν Κατά την Έκθεση στον Ήλιο

Ενίσχυση Ανοσοποιητικού με Φρούτα

Evi Makavelou

Οι Κυτταρολογικές Εξετάσεις

yoadmin

Πρόληψη – Ποιες Τροφές Λειτουργούν ως Ασπίδα Προστασίας από τον Πόνο

5+1 Λόγοι για να Επιλέξεις Αντηλιακό από το Φαρμακείο!

5 Συμβουλές για Λιγότερα Κρυολογήματα

yoadmin

Τα Καλύτερα Αντικουνουπικά Αιθέρια Έλαια!

Danae Stratiki

Εύκολοι Τρόποι για να Προστατέψετε την Όρασή σας Φυσικά

Editor6 pharma

Πώς να Προλάβετε το Κρυολόγημα προτού Ξεκινήσει

Editor6 pharma

Ερωτήσεις και Απαντήσεις Σχετικά με τη Σωστή Συντήρηση του Σπιτικού σας Φαρμακείου

Editor6 pharma