Όταν χρησιμοποιούνται με τη μορφή αερολύματος, τα φάρμακα αυτά έχουν ταχεία έναρξη δράσης και δεν έχουν ιδιαίτερες παρενέργειες.
Η χορήγηση από το στόμα έχει μακρύτερη διάρκεια δράσης αλλά αυξημένες παρενέργειες, ωστόσο, συνιστώνται μόνο για οξείες καταστάσεις και για χρονικό διάστημα 3-5 ημερών.
Αν είστε έγκυος όμως ή σε μεγάλη ηλικία χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Ο πυρετός και η κεφαλαλγία είναι συνηθισμένα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να πάρετε φάρμακα με αντιπυρετική και αναλγητική δράση.
Προσοχή όμως!
Αν παίρνετε ταυτόχρονα ένα σκεύασμα με συνδυασμό αναλγητικού με αποσυμφορητικό, δεν πρέπει να λαμβάνετε παράλληλα και άλλο αναλγητικό φάρμακο, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας.
Μια πολύ αποτελεσματική λύση τέλος, για όσους από εσάς δεν τα πάτε καλά με τα φάρμακα και αναζητάτε φυσικές λύσεις, είναι οι πλύσεις της ρινικής κοιλότητας με φυσιολογικό ορό ή να εφαρμόζετε τοπικά κάποιο ισότονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου (συνήθως με θαλασσινό νερό) που προκαλεί συχνά υποχώρηση της ρινικής συμφόρησης, λόγω ρευστοποίησης των ρινικών εκκρίσεων.
Επίσης, η εισπνοή υδρατμών με μέντα ή ευκάλυπτο είναι αποτελεσματική για την ανακούφιση συμπτωμάτων από διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις του ρινικού βλεννογόνου.
Τέλος με ξεκούραση, ύπνο, ζεστά αφεψήματα και συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη c και εχινάκεα, θα δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας και θα ξαναβρείτε την ενέργειά σας.