Υγεία & Ομορφιά
Κεράσια και θρεπτική αξία
Διατροφή

Κεράσια και Θρεπτική Αξία

Τα κεράσια είναι οι καρποί της κερασιάς.

Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών, το γλυκό και το ξινό κεράσι ή αλλιώς βύσσινο.

Τα άνθη της κερασιάςΤα κεράσια οφείλουν το βαθύ κόκκινο χρώμα τους στις ανθοκυανίνες, τις χρωστικές ουσίες με την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Τα κεράσια περιέχουν μεγάλες ποσότητες ανθοκυανινών.

Σύμφωνα με την ιστορία, τα κεράσια προέρχονται από τη Μικρά Ασία και αργότερα εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη.

Με βάση διάφορα ιστορικά στοιχεία, έφτασαν στην Ελλάδα μέσω της διασποράς των κουκουτσιών τους από τα πουλιά ή μέσω των μεταναστών και του εμπορίου.

Η κερασιά όμως κατέχει ξεχωριστή θέση στην Ιαπωνία και συμβολίζει για τους Ιάπωνες τη φιλία.

Όταν ανθίζουν οι κερασιές σημαίνει ότι ξεκινά επίσημα και η άνοιξη.

Κεράσια – Η θρεπτική τους αξία

Τα κεράσια είναι από τα πιο λαχταριστά φρούτα του καλοκαιριού και τα βρίσκουμε στην αγορά από τον Μάιο ως περίπου τα τέλη Ιουλίου, ίσως και λίγο αργότερα.

Είναι φτωχά σε θερμίδες, καθώς ένα φλιτζάνι κεράσια αποδίδει περίπου 80-90 θερμίδες.

Εκτός από τη μικρή τους θερμιδική αξία προκαλούν γρήγορα και το αίσθημα κορεσμού, κάτι που τα καθιστά ιδανικά σε περιόδους δίαιτας.

Όσον αφορά τα θρεπτικά τους συστατικά, τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, στις βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β9 του συμπλέγματος Β και C.

Ακόμα, είναι πλούσια σε φυτοστερόλες και φυτικές ίνες, ενώ η περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο είναι μικρότερη.

Τα κεράσια αξίζει να τα καταναλώνουμε καθημερινά το καλοκαίρι.

Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ανθοκυανίνες και βιταμίνες.

Οι φυτοστερόλες που επίσης περιέχουν, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Τα κεράσια αποτελούν καλή πηγή φλαβονοειδών, όπως το β-καροτένιο και η λουτεΐνη, που δρουν κατά των ελεύθερων ριζών και της πρόωρης γήρανσης που αυτές προκαλούν.

Κεράσια – Τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε

Τα κεράσια ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και δρουν ως φυσικά υπακτικά, βοηθώντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Η θρεπτική αξία των κερασιώνΠροάγουν την έκκριση ορισμένων πεπτικών ουσιών που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Είναι γνωστά επίσης τα κεράσια για την αποτοξινωτική δράση τους χάρη στην πληθώρα των συστατικών τους.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κεράσια για την αποβολή των τοξινών από το συκώτι και τα νεφρά.

Η δράση τους κατά των πόνων των αρθρώσεων και της ουρικής αρθρίτιδας θα πρέπει να αναφερθεί.

Η τακτική κατανάλωσή τους περιορίζει την παραγωγή του ουρικού οξέος που προκαλεί την παραπάνω πάθηση.

Σύμφωνα με μελέτες, τα κεράσια συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Έτσι η κατανάλωσή τους σχετίζεται με τον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα με άμεση επίδραση κατά του σακχαρώδους διαβήτη και της υπεργλυκαιμίας.

Επίσης τα κεράσια είναι καλή πηγή μελατονίνης και η κατανάλωσή τους σχετίζεται με την καταπολέμηση της αϋπνίας και τη μείωση της νευρικότητας.

Τέλος, πολλοί γνωρίζουν ότι το αφέψημα από τα κοτσάνια των κερασιών είναι ευεργετικό, καθώς έχει ισχυρή διουρητική δράση.

Έτσι συμβάλλει στην αποβολή τοξινών και στη μείωση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης, αρκεί να καταναλώνεται βραστό δύο φορές την ημέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χολίνη – Γιατί Είναι Απαραίτητη;

Evi Makavelou

Αντιμετωπίστε τη Σιδηροπενική Αναιμία Φυσικά

a.alefragkis

Τι να Τρώτε πριν, μετά και την Ώρα της Γυμναστικής;

Evi Makavelou

Υγιεινές Ιδέες για Μεσημεριανό Γεύμα

Evi Makavelou

Καρύδα – Τα Οφέλη που Έχει για την Υγεία σας

Evi Makavelou

Τερηδόνα – Οι Τροφές που Προστατεύουν τα Δόντια

Evi Makavelou

Διατροφή

Πέντε Λόγοι για να Τρώτε Φυστικοβούτυρο

Evi Makavelou

Ζάχαρη Καρύδας – Οι Διαφορές από τη Λευκή Ζάχαρη

a.alefragkis

Επιβλαβείς Τροφές για τον Οργανισμό

Evi Makavelou

Αντισταθείτε στα Ανθυγιεινά Τρόφιμα

Evi Makavelou

Υπερθυρεοειδισμός – Ποια Τρόφιμα να Τρώτε και Ποια να Αποφεύγετε

a.alefragkis