Η κνίδωση που προκαλείται από το ψύχος είναι ένα είδος αλλεργίας που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό.
Συμβαίνει όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με κάτι πολύ κρύο.
Τότε κοκκινίζει και προκαλείται φαγούρα.
Για παράδειγμα, μπορεί να το πάθει κάποιος όταν βγαίνει από τη θάλασσα.
Είναι μια αλλεργία που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη κάποιες φορές.
Η αιτία πίσω από αυτήν την αντίδραση είναι η διαφορά της θερμοκρασίας που έχει το νερό σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον.
Πρόκειται για μια μορφή κνίδωσης που προκαλείται από την πτώση της θερμοκρασίας του δέρματος κατά την επαφή του με ένα ψυχρό ερέθισμα.
Αν η επιφάνεια του σώματος που έρχεται σε επαφή με αυτό το κρύο ερέθισμα είναι μεγάλη, το άτομο μπορεί να πάθει μέχρι και αλλεργικό σοκ.
Συνήθως στη χώρα μας η θάλασσα το καλοκαίρι ζεσταίνεται γρήγορα λόγω της απότομης ζέστης που ξεκινάει από νωρίς.
Έτσι τα περισσότερα περιστατικά κνίδωσης λόγω ψύχους εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού, όταν κάνει κάποιος τα πρώτα του μπάνια στη θάλασσα.
Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι κνησμός, εξάνθημα στο σημείο ή και πρήξιμο μετά από την επαφή με το κρύο.
Οι επιπτώσεις εμφανίζονται κυρίως ενώ το δέρμα ξαναζεσταίνεται όταν βγαίνει το άτομο από την κρύα θάλασσα.
Σε άλλες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να παραπονεθεί για εξάνθημα ή για οίδημα τοπικά στην επαφή του με κάτι κρύο.
Η κνίδωση λόγω ψύχους εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της σε παιδιά ή σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών.
Μπορεί να εμφανίζεται από μερικούς μήνες μέχρι και χρόνια, χωρίς να υπάρχει τρόπος να υπολογιστεί η διάρκειά της.
Εκτός όμως από τις βλάβες στο δέρμα, συχνά οι αντιδράσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερες με αποτέλεσμα τη συστηματική αναφυλαξία.
Σε αυτήν την περίπτωση η μεγάλη επιφάνεια του δέρματος που έρχεται σε επαφή με το κρύο μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικό σοκ με απώλεια των αισθήσεων, κάτι που είναι από μόνο του ιδιαίτερα επικίνδυνο μιας και το άτομο βρίσκεται στη θάλασσα.
Επομένως, αν παρατηρήσετε στο δέρμα σας εξανθήματα μετά την έξοδό σας από τη θάλασσα, απευθυνθείτε σε έναν αλλεργιολόγο για τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος.
Για τη διάγνωση λαμβάνεται το ιστορικό του ασθενούς και γίνεται τεστ πάγου τοποθετώντας στο δέρμα του ένα παγάκι για συγκεκριμένη ώρα.
Η αντιμετώπιση της κνίδωσης λόγω ψύχους γίνεται συνήθως με λήψη αντισταμινικών πριν από το μπάνιο στη θάλασσα και με συγκεκριμένες άλλες οδηγίες ανάλογα με το ιστορικό του ατόμου, όπως το ότι θα πρέπει να μπαίνει στη θάλασσα σταδιακά για να συνηθίσει το δέρμα του στη θερμοκρασία του νερού και πάντα υπό την επίβλεψη άλλων ατόμων.