Υγεία & Ομορφιά
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία που αφορά το 1% με 2% του γενικού πληθυσμού με την εμφάνιση αυτής να αυξάνεται με την ηλικία.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία που αφορά το 1% με 2% του γενικού πληθυσμού με την εμφάνιση αυτής να αυξάνεται με την ηλικία.
Καρδιά

Κολπική Μαρμαρυγή – Γνώση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Στην καθημερινότητα του Φαρμακείου δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς – πελάτες παραπονιούνται για αίσθημα παλμών «φτερουγίσματα» της καρδίας.

Ο φαρμακοποιός μετρώντας την πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, ελέγχοντας με ψηλάφηση τη ρυθμικότητα αυτών, μπορεί να αντιληφθεί την ανάγκη για άμεση παραπομπή του ασθενούς στον θεράποντα καρδιολόγο του, για να διαγνωσθεί εάν πρόκειται για αθώες έκτακτες συστολές ή εάν υπάρχει Κολπική Μαρμαρυγή.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία, που αφορά το 1% με 2% του γενικού πληθυσμού με την εμφάνιση αυτής να αυξάνεται με την ηλικία.

Χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο και συχνά γρήγορο καρδιακό ρυθμό και συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία που αφορά το 1% με 2% του γενικού πληθυσμού με την εμφάνιση αυτής να αυξάνεται με την ηλικία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να συνοδεύεται από ήπια έως έντονα συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών, ζάλη, δύσπνοια, στηθαγχικά ενοχλήματα, αυξημένη κόπωση, λιποθυμικά επεισόδια.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή: Η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται υπό την μορφή επεισοδίων που παρουσιάζονται σταδιακά και σταματούν από μόνα τους χωρίς κάποια θεραπευτική παρέμβαση.

Τα επεισόδια αυτά μπορεί να κρατήσουν από μερικά δευτερόλεπτα ( εξ ορισμού >30’’), λεπτά, ώρες, έως και μερικές μέρες, έως ότου η καρδιά επανέλθει στο φυσιολογικό της ρυθμό.

Εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή: Στον τύπο αυτό η αρρυθμία δεν παρέρχεται αυτόματα.

Για να τερματιστεί χορηγούνται φάρμακα ή γίνεται ηλεκτρική ανάταξη (καρδιομετατροπή) για την επαναφορά του καρδιακού ρυθμού.

Χρόνια κολπική μαρμαρυγή: Εδώ η διάρκεια της αρρυθμίας είναι μεγαλύτερη του 1 έτους και έχει εγκαταλειφθεί ή έχει αποτύχει οποιαδήποτε προσπάθεια αποκατάστασης του φυσιολογικού ρυθμού και λαμβάνονται απλώς μέτρα για την, κατά το δυνατόν, ομαλοποίηση της καρδιακής συχνότητας.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της γίνεται με ένα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) ή με μια εικοσιτετράωρη καρδιογραφική παρακολούθηση – Holter ρυθμού.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής σχετίζονται με την ηλικία, με συνυπάρχουσα καρδιακή νόσο (όπως στεφανιαία νόσο, βαλβιδοπάθεια, δυσλειτουργία του θυροειδούς υπνική άπνοια), οικογενειακό ιστορικό, παχυσαρκία, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Η πιο σημαντική επίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής είναι τάση για δημιουργία θρόμβων από το λιμνάζων αίμα στον αριστερό κόλπο.

Φαίνεται πως οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων μετριάζει κατά πολύ αυτόν τον κίνδυνο.

Επίσης, η γρήγορη καρδιακή συχνότητα μπορεί να «κουράσει» την καρδιά, κάνοντάς τη να μεγαλώσει και να μειώσει την ποσότητα του αίματος που εξωθεί, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής έχει δύο κύριες στοχεύσεις:

Α) Την πρόληψη του σχηματισμού θρομβοεμβολών και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και

Β) Τον έλεγχο των συμπτωμάτων που προέρχονται από την ίδια την αρρυθμία και που μπορεί να γίνει με την προσπάθεια ρύθμισης της καρδιακής συχνότητας σε κατά το δυνατό φυσιολογικά επίπεδα.

Στα πλαίσια του «προλαμβάνειν έστιν καλύτερο του θεραπεύειν» η τήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, η τακτική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός του αλκοόλ και της καφεΐνης, καθώς και η αντιμετώπιση λοιπών παθήσεων, όπως η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, θεωρούνται ύψιστης σημασίας στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής.

Συμβουλέψτε τους ασθενείς σας να μετρήσουν τους καρδιακούς παλμούς, πιέζοντας τα δύο δάκτυλα στον καρπό τους και καταγράφοντας τα αποτελέσματα δύο φορές την ημέρα.

Εάν έχουν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό ενδέχεται να οφείλεται σε κολπική μαρμαρυγή και θα πρέπει να απευθυνθούν στον καρδιολόγο τους.

Σωτηρίου Σωτήρης, Ειδικευόμενος καρδιολόγος, Γεν. Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρδιά

Αθηρωμάτωση και ο Ρόλος της Διατροφής

Evi Makavelou

Καθυστερήστε τη Γήρανση της Καρδιάς σας

Evi Makavelou

Σεξ μετά από Καρδιακή Προσβολή

yoadmin

Συχνές Ταχυπαλμίες – Με Ποια Προβλήματα Υγείας Ενδέχεται να Σχετίζονται

a.alefragkis

LDL Χοληστερόλη: Ακόμα Χαμηλότερα, Ακόμα Καλύτερα

yoadmin

Καλοκαίρι και Καρδιακές Παθήσεις – Πώς η Ζέστη Μπορεί να Επηρεάσει την Καρδιά

a.alefragkis

Προβλήματα στην Καρδιά – Τα Προειδοποιητικά Σημάδια που Πρέπει να Προσέξετε

a.alefragkis

Ταχυπαλμίες – Πώς θα τις Σταματήσετε;

Evi Makavelou

«Αθώες» Καθημερινές Συνήθειες που Βλάπτουν την Καρδιά

a.alefragkis

Έμφραγμα: τα Συμπτώματα που δεν Πρέπει να Αγνοήσω

Eleni Giannopoulou

Αερόβια Άσκηση και Καρδιά – Πόση Χρειάζεται να Κάνετε για να Ωφεληθείτε

Evi Makavelou