Υγεία & Ομορφιά
Καρδιά
ΚαρδιάΨυχολογία

Νέα μελέτη δείχνει την επίδραση της ψυχικής ηρεμίας στην λειτουργία της καρδιάς

Οι άνθρωποι που μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής έχουν όχι μόνο ψυχικό, αλλά και σωματικό πλεονέκτημα: παρουσιάζουν λιγότερο συχνά καρδιαγγειακές παθήσεις και ζουν περισσότερο.

Αυτό δείχνει μια πρόσφατη αξιολόγηση της μελέτης “Gutenberg” για την υγεία (GHS) με περισσότερους από 12.000 συμμετέχοντες. Η μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Μαϊντς με τη συμμετοχή του Γερμανικού Κέντρου Καρδιαγγειακής Έρευνας (DZHK) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Psychosomatic Research.

Το επίκεντρο ήταν ένας ψυχολογικός παράγοντας προστασίας που μέχρι τώρα δεν είχε ληφθεί υπόψη στην καρδιολογία: η ανθεκτικότητα, δηλαδή η ικανότητα να αντιμετωπίζει κανείς το άγχος, τις κρίσεις και τα ατυχήματα με εποικοδομητικό τρόπο. Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την διεθνώς αναγνωρισμένη “Brief Resilient Coping Scale”, η οποία μετρά πόσο καλά μπορούν οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα άτομα με χαμηλή ανθεκτικότητα είχαν 38% υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και 36% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου εντός ενός μέσου χρονικού διαστήματος παρατήρησης τεσσάρων και μισών ετών, ακόμη και όταν λαμβάνονταν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η υπέρταση ή το κάπνισμα.

Η συσχέτιση ήταν ιδιαίτερα εμφανής στην περιφερική αρτηριακή νόσο (pAVK), μια συχνά υποτιμημένη αλλά σοβαρή ασθένεια των αρτηριών των ποδιών.

Η ψυχική δύναμη ως παράγοντας προστασίας

“Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι όσοι είναι ψυχικά ανθεκτικοί προστατεύουν την καρδιά τους. Αυτή η προστατευτική δράση είναι παρόμοια με εκείνη των πιο κλασικών παραγόντων, όπως η σωματική δραστηριότητα ή η υγιεινή διατροφή”, λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Omar Hahad, από το Κέντρο Καρδιολογίας – Καρδιολογία I της Πανεπιστημιακής Ιατρικής του Mainz.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη σύγχρονη προληπτική ιατρική, η οποία λαμβάνει υπόψη τόσο το σώμα όσο και την ψυχή.

Αυτό είναι σημαντικό και από κοινωνική άποψη: η ανθεκτικότητα δεν είναι μόνο μια ατομική ικανότητα, αλλά επηρεάζεται και από κοινωνικούς παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική υποστήριξη ή η επαγγελματική σταθερότητα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις διατρέχουν διπλό κίνδυνο για την υγεία τους – ψυχικό και σωματικό.

Νέοι δρόμοι στην πρόληψη

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι στο μέλλον θα πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά υπόψη οι ψυχολογικοί παράγοντες προστασίας στην καρδιολογική περίθαλψη και πρόληψη, για παράδειγμα μέσω προγραμμάτων ενδυνάμωσης της ανθεκτικότητας, ψυχολογικής υποστήριξης σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων ή μεγαλύτερης συνεκτίμησης των ψυχοκοινωνικών πιέσεων στην πρακτική του οικογενειακού γιατρού.

Τέτοιες μέτρα θα μπορούσαν να ωφελήσουν ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, τους μονογονεϊκούς γονείς ή τους χρόνιους ασθενείς, δηλαδή ομάδες που συχνά βρίσκονται σε πολλαπλή μειονεκτική θέση όσον αφορά την υγεία. Προγράμματα όπως η εκπαίδευση στην προσοχή, η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ή οι κοινωνικές ομαδικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και, κατά συνέπεια, στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μελέτη Gutenberg για την υγεία (GHS) χρηματοδοτείται από το ομόσπονδο κρατίδιο Rheinland-Pfalz και από τον τομέα της έρευνας και της βιομηχανίας και είναι μία από τις μεγαλύτερες μελέτες με βάση τον πληθυσμό στην Ευρώπη.

Διεξάγεται στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Μαγδεμβίρης και εδώ και πολλά χρόνια παρέχει σημαντικές ωθήσεις για την εξατομικευμένη πρόληψη και την έρευνα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψυχαναγκασμός – Τι Υποδηλώνει μια Τέτοια Συμπεριφορά και Παραδείγματα

Editor7 pharma

5 Συμβουλές για να Διώξετε το Άγχος από τη Ζωή σας

Εργαζόμενες Γυναίκες και Άγχος

Evi Makavelou

Αϋπνία και πώς να Απαλλαγείτε

Evi Makavelou

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Έλλειψη Ύπνου και τα Όσα Συνεπάγεται

Editor7 pharma

Κολπική Μαρμαρυγή – Τα Συμπτώματα που Πρέπει να Προσέξετε

a.alefragkis

Αυτοί Είναι οι Λόγοι που θα Πρέπει να Γελάμε Συχνότερα

Editor7 pharma

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Editor7 pharma

Εκπληκτικά Οφέλη του να Είσαι Εσωστρεφής

Evi Makavelou

Συχνές Ταχυπαλμίες – Με Ποια Προβλήματα Υγείας Ενδέχεται να Σχετίζονται

a.alefragkis

Κρίση Μέσης Ηλικίας, Μπορούμε να την Αποφύγουμε;

Κλειστοφοβία – Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou