Τα fake news σπέρνουν τον πανικό και την αβεβαιότητα.
Νυχτερίδες και «ξυλάκια», φουσκωμένοι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων, πληροφορίες με συμβουλές όπως τη χρήση σεσουάρ για τα μαλλιά για την αποστείρωση του προσώπου και η κατανάλωση ζεστού νερού 60 βαθμών Κελσίου…
Ένας ορυμαγδός παραπλανητικών πληροφοριών κατακλύζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτώντας τον φόβο και τη σύγχυση του κοινού.
Περισσότεροι από 50 οργανισμοί που κάνουν διασταύρωση για τον εντοπισμό των fake news έχουν εντοπίσει «τρία κύματα» τέτοιων πληροφοριών.
Το ένα αφορά την προέλευση του ιού, το δεύτερο ψεύτικες πατέντες φαρμακευτικών προϊόντων και το τρίτο τρόπους πρόληψης ή θεραπείας.
Πολλές από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στηρίζονται σε προκαταλήψεις για τις διατροφικές συνήθειες στην Κίνα ή σε ρατσιστικά στερεότυπα.
Οι εικόνες με τη γυναίκα που τρώει νυχτερίδα με «ξυλάκια» έγινε viral και δημοσιεύθηκε και από δυτικά ταμπλόιντ, που βλέπουν σε αυτήν την απόδειξη ότι αιτία της κρίσης είναι η όρεξη των Κινέζων για την κατανάλωση εξωτικών άγριων ζώων!
Η αλήθεια είναι ότι, αν και η κινεζική γαστρονομική παράδοση θέλει την κατανάλωση συστατικών που σε άλλους τόπους θεωρούνται αηδιαστικά και η πώληση ζώντων ζώων αποτελεί πηγή ανησυχίας, η νυχτερίδα δεν είναι συνηθισμένο έδεσμα.
Μία από τις πλαστές ειδήσεις που κυκλοφόρησαν είναι για την ύπαρξη εμβολίου κατά του νέου κινεζικού ιού με πατέντα 2015, που αφορά έναν ιό που εντοπίσθηκε στα πουλερικά…!
Οι εντυπωσιακοί τίτλοι των μέσων ενημέρωσης και η ιστορική έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση διευκόλυναν τη διάδοση φημών.