Υπάρχουν παθήσεις που δεν εντάσσονται σε κάποια εποχή του χρόνου και απαντώνται στον γενικό πληθυσμό οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
Η πιο δημοφιλής κατηγορία αυτών των παθήσεων είναι αυτές που απειλούν το πεπτικό σύστημα.
Η ετερογένεια των παθήσεων του πεπτικού είναι που τις κάνει άκρως ενδιαφέρουσες.
Οι απλές καθημερινές δυσπεψίες μπορεί να μετατραπούν σε έντονες καούρες ή ακόμα και σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Επίσης, οι γαστρίτιδες βασανίζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ στην κορυφή αυτών των προβλημάτων είναι το έλκος, δηλαδή οι ανοιχτές πληγές στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο που έχουν ως κύρια αιτία εμφάνισης το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Η αλήθεια είναι ότι 4 στους 10 Έλληνες πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Πρόκειται για μια ασθένεια κατά την οποία η τροφή που βρίσκεται στο στομάχι μαζί με τα γαστρικά υγρά ακολουθεί ανάποδη πορεία και ανεβαίνει από τον οισοφάγο μέχρι τη στοματική κοιλότητα.
Επίσης, σύμφωνα με έρευνα της Eλληνικής Γαστρεντερολογικής Eταιρείας, το 10% του πληθυσμού της χώρας μας θα αναπτύξει γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος σε κάποια φάση της ζωής του, κυρίως στην ηλικία των 35-55 χρόνων.
Από τους ασθενείς αυτούς το 10% θα εμφανίσει συμπτώματα μεγάλης επικινδυνότητας, όπως γαστρορραγία, διάτρηση και πυλωρική στένωση.
Όσον αφορά τις καούρες και τη δυσπεψία, τα περιστατικά είναι πιο συχνά κατά τη διάρκεια εορταστικών περιόδων, όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, καθώς η κυριότερη αιτία εμφάνισής τους είναι η κατανάλωση μεγάλων και λιπαρών γευμάτων.
Τα Κατάλληλα Φάρμακα
Η κλασική φαρμακολογία περιλαμβάνει τέσσερις βασικές κατηγορίες φαρμάκων για τις στομαχικές διαταραχές.
• Τα αντιόξινα φαρμακευτικά σκευάσματα εξουδετερώνουν τα γαστρικά οξέα που εκκρίνονται στο στομάχι και είναι μια καλή λύση για την καθημερινή δυσπεψία και τις καούρες.
• Για τις περιπτώσεις αυτές αλλά και για την παλινδρόμηση, είναι αποτελεσματικά τα αλγινικά σκευάσματα με μηχανισμό δράσης, όπου δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα που επιπλέει στο στομαχικό περιεχόμενο και συγκρατεί τα οξέα στο στομάχι, εμποδίζοντας την παλινδρόμηση τους προς τον οισοφάγο.
Το πλεονέκτημά τους να μην εισέρχονται στη γενική κυκλοφορία, τα καθιστά κατάλληλα για χορήγηση σε εγκύους καθώς και σε ηλικιωμένα άτομα με πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή.
• Από την άλλη μεριά, οι ανταγωνιστές των Η2-υποδοχέων ισταμίνης και οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI) που ελαττώνουν τη βασική και τη μετά από διέγερση έκκριση των γαστρικών οξέων, είναι φαρμακευτικές επιλογές για πιο έντονα συμπτώματα όπως οι φλεγμονές, η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση και το έλκος, τα οποία απαιτούν και ιατρική διάγνωση.
Ιδιαίτερα οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία σε θεραπευτικά σχήματα για την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Θεραπεία με τη Φύση
Οι θεραπευτικές λύσεις στη σημερινή εποχή, όμως, δεν αρκούνται στα φάρμακα.
Μπορείτε να βάλετε τέλος στα έντονα στομαχικά προβλήματα αξιοποιώντας τα δώρα της φύσης.
Είναι στο χέρι του φαρμακοποιού σας, να σας προτείνει φυσικά σκευάσματα αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας, με βασικό πλεονέκτημα ότι στερούνται παρενεργειών.
Συνεπώς, το τζίντζερ, η παπάγια, η αλόη και η μαστίχα είναι οι φυσικές επιλογές που ξεχωρίζουν.
Η περιεκτικότητα και η φαρμακοτεχνική μορφή τους στα φυσικά συμπληρώματα διατροφής εγγυώνται τη δραστικότητα και την εύκολη λήψη τους.
Τζίντζερ , η πιπεράτη ρίζα της ανατολής
Το τζίντζερ φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από ένα νόστιμο μπαχαρικό που δίνει πικάντικη γεύση στα φαγητά.
Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης, προάγοντας τη γαστρική κένωση και συμβάλλει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Η πιπερόριζα είναι μια ασφαλής επιλογή πριν την κατανάλωση ενός δύσπεπτου γεύματος, αφού χαρακτηρίζεται ως αποτελεσματικός γαστροπροστατευτικός παράγοντας του ανθρώπινου οργανισμού.
Συνήθως, κυκλοφορεί στην αγορά σε μασώμενη μορφή ή σε κάψουλες.
Παπάγια, μια εξωτική επιλογή
Το θαυματουργό φρούτο των τροπικών χωρών της Νότιας Αμερικής είναι πλούσιο σε ένζυμα και κυρίως σε παπαΐνη, η οποία ονομάζεται και “φυτική πεψίνη”.
Η ουσία αυτή έχει την ικανότητα να ενισχύει την διάσπαση των μακροθρεπτικών συστατικών της τροφής και ιδιαίτερα των πρωτεϊνών.
Είναι ένα άριστο φυσικό και ασφαλές βοηθητικό της πέψης που μειώνει τους στομαχικούς ερεθισμούς.
Η παπάγια είτε μόνη της ως συμπλήρωμα διατροφής, είτε σε συνδυασμό με άλλα πεπτικά ένζυμα σε διάφορα φυσικά σκευάσματα, εγγυάται την ομαλή διαδικασία της πέψης.
Αλόη, ο πράσινος θησαυρός
Το φυτό-θαύμα, όπως αποκαλείται, με πολλές ευεργετικές δράσεις και μια παραδοσιακή χρήση που ξεκινά από την αρχαιότητα, έρχεται να δώσει σήμερα λύση στα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.
Σύμφωνα, με σύγχρονες μελέτες ο χυμός αλόης μειώνει την υπερέκκριση οξέων στο στομάχι, παρουσιάζει ισχυρή αντιμικροβιακή δραστηριότητα και αντιφλεγμονώδη δράση καταπολεμώντας τη χρόνια γαστρίτιδα.
Με μεγάλη ποικιλία σε φαρμακοτεχνικές μορφές, ο χυμός αλόης, δηλαδή τα υγρά πόσιμα συμπληρώματα, φαίνεται να είναι πιο ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οποίοι τα εντάσσουν στην καθημερινότητά τους βελτιώνοντας τόσο τη γαστρεντερική, όσο και άλλες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Μαστίχα, η ασπίδα του πεπτικού συστήματος
Ένα βήμα πριν την αναγνώρισή της ως παραδοσιακό Φάρμακο Φυτικής Προέλευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά τη δημοσίευση της φαρμακευτικής μονογραφίας της, η μαστίχα είναι από τις κορυφαίες θεραπευτικές επιλογές στα έντονα στομαχικά προβλήματα.
Έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, καθώς η Χίος είναι το μοναδικό μέρος στη γη όπου ευδοκιμεί το μαστιχόδεντρο το οποίο παρέχει την ευεργετική ρητίνη.
Πολυάριθμες δημοσιεύσεις και εντυπωσιακά αποτελέσματα από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαιώνουν τη θεραπευτική υπεροχή της έναντι των κλασσικών γαστροπροστατευτικών φαρμάκων στην έντονη δυσπεψία, στις καούρες, στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στις φλεγμονές αλλά και στο έλκος.
Δύσκολη στην κατάποση ως ακατέργαστη ρητινοειδής ουσία, κυκλοφορεί στην αγορά τόσο σε κάψουλες όσο και σε αναβράζοντα δισκία ή σε σκόνη με ιδιαίτερη τεχνολογία που εγγυάται τη διασπορά της σε νερό.
Η επιστήμη και η έρευνα εξελίσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό ανοίγοντας νέους δρόμους θεραπείας.
Ειδικά, σε ότι αφορά τα φυσικά συστατικά οι κλινικές μελέτες πληθαίνουν και η στροφή της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας σε αυτά γίνεται όλο και πιο έντονη.
Ο φαρμακοποιός σας έχει την επιστημονική κατάρτιση, καθώς επιδιώκει να ενημερώνεται συνεχώς, και είναι αυτός που καλείται να σας καθοδηγήσει στις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.
Άλλωστε ο ρόλος του ως σύμβουλος υγείας είναι η σημαντικότερη προσφορά του προς σε εσάς και την κοινωνία!
Πηγή Αθανασίου, Φαρμακοποιός, MSc
www.y-o.gr