Για τους λάτρεις των ζυμαρικών, υπάρχει η «Βίβλος» της pasta από τους Lucio Galletto και David Dale.
Έχοντας διανύσει μια επαγγελματική πορεία 38 χρόνων με το βραβευμένο εστιατόριό του στο Σίδνεϊ, ο Lucio κλείνει όλη τη γνώση αυτής της πολυετούς πορείας στο βιβλίο The Art of Pasta.
Σε αυτό το βιβλίο, θα ανακαλύψεις πώς να φτιάξεις τα δικά σου πιάτα ζυμαρικών, από τη ζύμη μέχρι τη γέμιση.
Θα περιηγηθείς στην ιστορία και τις περιοχές της Ιταλίας, με περισσότερες από 160 αυθεντικές συνταγές.
Ωστόσο, εμείς συγκεντρώσαμε τις διευθύνσεις των μαγαζιών, για τα πιο νόστιμα πιάτα με ζυμαρικά στην Αθήνα.
Από τα λινγκουίνι με μοσχαρίσιο κιμά που τρως στη Δεξαμενή, στο μικροσκοπικό εστιατόριο της Άλεξ Βασιλάτου, μέχρι το θεϊκό σπαγγέτι αυγοτάραχο που συναντάς συχνά πυκνά στον κατάλογο του ΦΙΤΑ.
Αλex The Fresh Pasta Bar
Προσηλωμένη σε ένα και μόνο είδος, την pasta, η Άλεξ Βασιλάτου έχει κερδίσει την Αθήνα με το μικροσκοπικό της μαγαζί.
Εδώ, η chef και η ομάδα της φτιάχνουν αποκλειστικά χειροποίητα ζυμαρικά, όπως λινγκουίνι, κοχυλάκι, παπαρδέλες, ριγκατόνι και τετράγωνο σπαγγέτι, για τα πιάτα που βγαίνουν τη στιγμή της παραγγελίας.
Κλασικό κι αγαπημένο, το λινγκουίνι με χειροποίητο μοσχαρίσιο κιμά.
Μπορείς να δοκιμάσεις το κοχυλάκι με μανιτάρια και λευκή σάλτσα με μαύρη τρούφα, όταν θέλεις πιο έντονες γεύσεις.
Πλατεία Δεξαμενής 3, Κολωνάκι
ΦΙΤΑ
Είναι το χειροποίητο σπαγγέτι που κάνει τη διαφορά στο εν λόγω πιάτο, αλλά και η «μαστοριά» της chef στην εκτέλεση του.
Το σπαγγέτι αυγοτάραχο του ΦΙΤΑ είναι (άλλη μία) απόδειξη ότι δεν χρειάζονται ταμπέλες σε μία κουζίνα.
Αρκεί να υπάρχει γνώση, αγάπη κι αυθεντικότητα στη μαγειρική κι ένα εστιατόριο μπορεί να αποκτήσει signature πιάτα ακόμα και μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας του.
Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος
Rica Riccardi
Το σπιτικό ιταλικό φαγητό συναντά το κλασικό aperitivo σε αυτό το μικρό μαγαζί στο Χαλάνδρι.
Η Κάτια Λοχαϊτη εμπνέεται από τις οικογενειακές συνταγές και το μενού αλλάζει τακτικά, καθώς εμπλουτίζεται με πιάτα ημέρας.
Cacio e pepe, καρμπονάρα και λαζάνια είναι μερικές από τις προτάσεις που εναλλάσσονται και είναι εξαιρετικές.
Ηρώδου Αττικού 4, Χαλάνδρι
Lollo’s Atene
Το μαγαζί που γνωρίσαμε κι αγαπήσαμε στην Αντίπαρο για την pinsa του, ξεχειμωνιάζει τα τελευταία χρόνια στο Χαλάνδρι, σε μία μονοκατοικία με κήπο.
Παρόλο που το Lollo’s είναι περισσότερο γνωστό για την πίτσα του, αξίζει μια παρασπονδία για την καρμπονάρα.
Εθνικής Αντιστάσεως 3Α, Χαλάνδρι
Napul’e Italian Comfort Food & Wine
Νέα στέγη για το Napul’ è της Μάγκυ Ταμπακάκη, όμως η αγάπη της για την αυθεντική ιταλική κουζίνα παραμένει η ίδια.
Ανάμεσα στα διάφορα λαχταριστά πιάτα κρεατικών, όπως τα ναπολιτάνικα κεφτεδάκια και φυσικά τη ναπολιτάνικη πίτσα, η Μάγκυ ετοιμάζεται τα δικά της ζυμαρικά.
Κι ένα από τα highlight πιάτα της είναι φυσικά η καρμπονάρα, την οποία βρίσκεις και σε μία εκδοχή με καβούρι (crab-onara, όπως την ονομάζει και η ίδια η chef).
Βασιλέως Κωνσταντίνου 43, Βάρη
Trattoria Italia D’ Onofrio
Υπάρχουν αρκετά πιάτα με ζυμαρικά για να διαλέξεις.
Ένα από τα καλύτερα είναι το Pasta fresca polpete, δηλαδή κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα και σκόρδο με τριμμένο pecorino.
Ηρώνδα 6, Παγκράτι
Ovio
Για τον Πάνο Ιωαννίδη, η αγάπη του για την ιταλική κουζίνα ξεκίνησε κάπου στο 1990.
Ένας έρωτας κι ένα spaghetti al pomodoro e basilicο στάθηκαν αρκετά για να «κολλήσει» με την ιταλική γαστρονομία.
Τη μακαρονάδα – ορόσημο, λοιπόν, στη ζωή του chef, τη βρίσκεις στο Ovio – υπέροχα νόστιμη μέσα στην απλότητα της.
Απόλλωνος 4, Σύνταγμα
Aglio, Olio & Peperoncino
«Η ζωή είναι ένας συνδυασμός μαγείας και pasta» έχει πει ο Federico Fellini κι αυτή είναι η φιλοσοφία του Aglio, Olio & Peperoncino.
Σε κερδίζει από την τοποθεσία του, αφού βρίσκεται σε ένα στενό στην Ακρόπολη.
Επίσης το εσωτερικό μοιάζει βγαλμένο από ταινία, όπως είναι στο ημίφως.
Από τα πληθωρικά πιάτα που θα δοκιμάσεις, δεν λείπουν φυσικά τα ζυμαρικά, αρχής γενομένης με το κλασικό πιάτο aglio olio e peperoncino.
Πορίνου 13, Ακρόπολη
1One
Ιδιαίτερη βάση έχει δοθεί στα πιάτα ζυμαρικών, με τον chef και ιδιοκτήτη του 1One να στηρίζεται στην αγάπη του για την ιταλική κουζίνα.
Καρμπονάρα με καπνιστή πανσέτα, κρόκο αυγού και τριμμένη παρμεζάνα, ραγού, Bolognese, amatriciana για τους λάτρεις των καυτερών και σπαγγέτι με γαρίδες, σάλτσα ντομάτας και φρέσκο βασιλικό είναι ανάμεσα στις επιλογές που ξεχωρίζουν.
Μη μείνεις μόνο στην pasta, αξίζει και μία pizza στη μέση.
Σαρανταπόρου 1, Χολαργός
Cupola
Αυτή η μοντέρνα τρατορία εμπνέεται από διάφορες γωνιές της Ιταλίας.
Εκτός από την πίτσα και την εκτενή λίστα κρασιών, η pasta είναι ένα ακόμα δυνατό σημείο του Cupola.
Το μενού έχει ξεχωριστεί θέση για τα φρέσκα ζυμαρικά, όπως ταλιατέλες ραγού, χειροποίητα ραβιόλι με φρέσκα μανιτάρια, μασκαρπόνε και κρέμα τρούφας και strozapretti με σπιτικό πέστο από φιστίκια Αιγίνης και βασιλικό.
Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
Πηγή: oneman.gr