Υγεία & Ομορφιά
Οι Χώροι με τον Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μετάδοσης του Κορωνοϊού
Επικαιρότητα

Οι Χώροι με τον Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μετάδοσης του Κορωνοϊού

Η λειτουργία των εστιατορίων, καφέ, γυμναστηρίων, χώρων λατρείας και άλλων κλειστών χώρων συγχρωτισμού και στενών επαφών ενέχει δυσανάλογα μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και εξάπλωσης της νόσου Covid-19, ιδίως όταν κανείς δεν φοράει μάσκα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Οι Χώροι με τον Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μετάδοσης του Κορωνοϊού

Η μεγάλη αραίωση των επισκεπτών σε αυτούς τους χώρους, σε περίπτωση επαναλειτουργίας, έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη μείωση στα νέα κρούσματα, σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο.

Για παράδειγμα, αν ένας χώρος δουλεύει με το 20% της δυναμικότητας του, εκτιμάται ότι οι μολύνσεις σε αυτόν μπορούν να μειωθούν έως και κατά 80%.

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών Γιούρε Λέσκοβετς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ενώ έδωσαν και σχετική συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους.

Η μελέτη, που αξιολόγησε στοιχεία κινητής τηλεφωνίας για τις καθημερινές μετακινήσεις 98 εκατομμυρίων Αμερικανών, εκτιμά ότι οι περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν σε μερικά μόνο σημεία υπερ-μετάδοσης του ιού.

Το μοντέλο βασίζεται σε τρεις παραμέτρους: πού πάνε οι άνθρωποι στη διάρκεια της μέρας, πόσο παραμένουν στον ίδιο χώρο και πόσοι άλλοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί ταυτόχρονα.

Το μοντέλο, που συνεκτιμά δημογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα, προβλέπει με τη βοήθεια εξισώσεων την πιθανότητα να συμβεί μια νέα μόλυνση σε οποιοδήποτε μέρος ή στιγμή.

Επίσης η μελέτη προβλέπει ότι, σε σχέση με τα άτομα υψηλότερου εισοδήματος, οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, καθώς είναι συνήθως πιο δύσκολο να περιορίσουν την κινητικότητά τους για δουλειά ή για ψώνια.

Αντίθετα, οι πιο πλούσιοι μπορούν να κάνουν τηλεργασία ή ηλεκτρονικές αγορές, αποφεύγοντας να βγουν από το σπίτι.

Επίσης, οι φτωχότεροι τείνουν να επισκέπτονται μέρη μικρότερα και με περισσότερο κόσμο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσής τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καφεΐνη Κατά την Εγκυμοσύνη – Πώς Επηρεάζει το Ύψος του Βρέφους;

Πώς θα Επιστρέψουμε στη Νέα Κανονικότητα – Οδηγίες και Συμβουλές

yoadmin

Το Φετινό Αντιγριπικό Εμβόλιο Είχε Αποτελεσματικότητα Μόνο 16%

Χορήγηση Πλάσματος Ιαθέντων από τη Νόσο COVID-19: Έγκριση για Χρήση σε Ασθενείς

Με Ταχύτατους Ρυθμούς Αυξάνεται το Ηλεκτρονικό Εμπόριο στην Ελλάδα

Παραπλανητικές Διαφημίσεις μέσω Διαδικτύου

yoadmin

Πρόωροι Θάνατοι από το Κάπνισμα

yoadmin

300 Εκατομμύρια με Ηπατίτιδα Β

yoadmin

Έγκριση Έλαβε Ένα Τεστ που Διαφοροποιεί τη Γρίπη από την Covid-19

Οι Ακτινογραφίες Αποδεικνύονται Πολύ πιο Επικίνδυνες για τους Παχύσαρκους

yoadmin

Στις 10 Ιουνίου το Πρώτο Διαγνωστικό Τεστ Covid-19 για Όλους τους Υποψηφίους των Πανελλαδικών

Κορωνοϊός – Αυξημένος ο Κίνδυνος Ανακοπής και Καρδιακής Αρρυθμίας στους Ασθενείς

yoadmin