Μπορεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να είναι σχετικά συχνή στα βρέφη, ωστόσο τις περισσότερες φορές δεν είναι και τόσο επικίνδυνη για την υγεία του βρέφους.
Η παλινδρόμηση στα βρέφη εξηγείται από την ανωριμότητα του πεπτικού συστήματος κατά τη γέννηση.
Μερικές φορές όμως, η παλινδρόμηση σχετίζεται με μία οισοφαγίτιδα ή με αναπνευστικά προβλήματα.
Ποια είναι λοιπόν η σχέση μεταξύ παλινδρόμησης και οισοφαγίτιδας στα μωρά;
Tι είναι η οισοφαγίτιδα;
Η γαστρική παλινδρόμηση αντιστοιχεί στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου που ανεβαίνει στον οισοφάγο και στη συνέχεια -μερικές φορές- στο στόμα.
Όταν η παλινδρόμηση επαναλαμβάνεται πολύ συχνά, η οξύτητα των γαστρικών υγρών προκαλεί ερεθισμό του οισοφάγου που ονομάζεται οισοφαγίτιδα.
Αυτό προκαλεί πολύ επώδυνες καούρες στο βρέφος.
Στην περίπτωση αυτή των συχνών παλινδρομήσεων, θα πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα και να υιοθετηθεί ένας νέος τρόπος ζωής με αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και στη διατροφή, με απώτερο σκοπό τη μείωση και τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης οισοφαγίτιδας.
Συχνές παλινδρομήσεις και πώς να τις αντιμετωπίσετε;
Πράγματι, ορισμένοι νέοι κανόνες στον τρόπο ζωής και διατροφής βοηθούν στην ανακούφιση ενός βρέφους που ταλαιπωρείται από συχνές παλινδρομήσεις.
Πρόληψη κατά της οισοφαγίτιδας
– Μπορείτε να χωρίσετε τα γεύματα του παιδιού σας και να του δίνετε μικρότερες ποσότητες, αλλά πιο συχνές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
– Κρατήστε το παιδί σας σε όρθια θέση για 30 λεπτά μετά από κάθε τάισμα και αποφύγετε τις οριζόντιες στάσεις ή το μπουσούλισμα. Μπορείτε λόγου χάρη να βάλετε το βρέφος στο πορτ μπεμπέ για περίπου 30 λεπτά.
– Αποφύγετε τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν απότομες κινήσεις, χοροπηδητά, κ.λπ.
– Μην εκθέτετε το παιδί σας στο παθητικό κάπνισμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το βρέφος να παρευρίσκεται σε περιβάλλον με καπνιστές.
– Αποφύγετε το υπερβολικό σφίξιμο της πάνας και φροντίστε ώστε να του φοράτε φαρδιά και χαλαρά ρούχα για να μην πιέζεται η κοιλίτσα του.
– Η οστεοπαθητική, ως τύπος εναλλακτικής ιατρικής που δίνει έμφαση στη χειραγώγηση του μυοσκελετικού συστήματος, προσφέρει αρκετά καλά αποτελέσματα. Έτσι, οι παλινδρομήσεις εξαφανίζονται τη στιγμή της διαφοροποίησης της τροφής και όταν το παιδί αρχίζει να στέκεται όρθιο.