Με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, αυτός απορροφάται από το σώμα μέσα από το άνω τμήμα του λεπτού εντέρου.
Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα, που περιέχουν αιμοσφαιρίνη σε φυσική μορφή, όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά.
Χωρίς επαρκή σίδηρο, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη, την ουσία στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς του σώματος με αποτέλεσμα την αδυναμία και την κούραση.
Ο κίνδυνος της σιδηροπενικής αναιμίας μειώνεται με την επιλογή τροφών πλούσιων σε σίδηρο:
1. Κόκκινο κρέας, χοιρινό κρέας και πουλερικά,
2. Θαλασσινά,
3. Όσπρια,
4. Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,
5. Αποξηραμένα φρούτα,
6. Εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, ψωμιά και ζυμαρικά,
7. Αρακάς.