Υγεία & Ομορφιά
Στηθάγχη - Ποια Είναι τα Συμπτώματα;
Καρδιά

Στηθάγχη – Ποια Είναι τα Συμπτώματα;

Η στηθάγχη δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά σύμπτωμα. Για την ακρίβεια, αναφέρεται στα συμπτώματα που παρουσιάζονται όταν μειώνεται η ροή του αίματος στις αρτηρίες της καρδιάς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πόνος στην καρδιά.

Στηθάγχη - Ποια Είναι τα Συμπτώματα;Σκλήρυνση και πάχυνση των αρτηριών:
Οι προϋποθέσεις για τη στηθάγχη

Όλα ξεκινούν με αρτηριοσκλήρωση, μια σκλήρυνση των αρτηριών που αναπτύσσεται σταδιακά με την ηλικία. Πράγματι, οι αρτηρίες γερνούν και χάνουν την ελαστικότητά τους.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μια σημαντική πάχυνση των αρτηριών, σε συνδυασμό με μια δίαιτα πολύ πλούσια σε λίπος και χοληστερόλη.

Αυτό το φαινόμενο που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, αναφέρεται σε μια σταδιακή εναπόθεση στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών.

Αυτές οι λιπαρές εναποθέσεις και οι αθηρωματικές πλάκες οδηγούν σε μείωση της λειτουργικότητας των αρτηριών.

Ως αποτέλεσμα, η κυκλοφορία του αίματος είναι φτωχότερη και ορισμένα όργανα μπορεί να υποφέρουν (ισχαιμία).

Έτσι, όταν η κυκλοφορία του αίματος μειώνεται και επηρεάζεται η καρδιά, το άτομο μπορεί επίσης να αισθανθεί πόνο στο στήθος, που είναι η στηθάγχη.

Η στηθάγχη δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά

Η στηθάγχη είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να παραβλέπεται.

Εάν έχετε συμπτώματα στηθάγχης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, προκειμένου να ακολουθήσετε, εάν είναι απαραίτητο, θεραπεία που αποσκοπεί στην πρόληψη σοβαρού ατυχήματος, εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της στηθάγχης;

Όταν η κυκλοφορία στις αρτηρίες είναι ανεπαρκής, τα κύτταρα είναι λιγότερο οξυγονωμένα και υποφέρουν, με αποτέλεσμα να προκαλείται στηθάγχη, δηλαδή, χαρακτηριστικός πόνος ή δυσφορία.

Πιο συγκεκριμένα, η στηθάγχη είναι ένας πόνος στο στήθος ή μια προσωρινή έντονη αίσθηση βάρους πίσω από το στήθος.

Αλλά ο πόνος μπορεί επίσης να είναι στους ώμους, κατά μήκος της πλάτης, στον λαιμό ή στα σαγόνια.
Οι ασθενείς περιγράφουν συχνότερα αίσθημα αδιαθεσίας ή πίεση.

Πότε παρουσιάζεται στηθάγχη;

Η στηθάγχη συχνά παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή συναισθηματικού στρες, επειδή αυξάνεται ο φόρτος εργασίας της καρδιάς και οι ανάγκες οξυγόνου.

Η δυσφορία διαρκεί λίγα λεπτά και εξαφανίζεται με την  ξεκούραση. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν στηθάγχη μόλις ξεπεράσουν ένα ορισμένο όριο άσκησης.

Συχνά, επίσης, η στηθάγχη επιδεινώνεται όταν καταβάλλουμε σωματική δραστηριότητα μετά από ένα γεύμα.

Επιπλέον, πολλές φορές χειροτερεύει με το κρύο, ή κατά τη μετακίνηση από ένα ζεστό σε ένα κρύο δωμάτιο.

Να είστε προσεκτικοί, ωστόσο, εκτός από τη σταθερή στηθάγχη όπως περιγράφεται παραπάνω, υπάρχουν και άλλοι τύποι στηθάγχης που μπορεί να εμφανιστούν σε ηρεμία, που δεν σχετίζονται με σωματική άσκηση ή άγχος.

Στην παραμικρή αμφιβολία, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 

Πώς αντιμετωπίζεται η στηθάγχη;

Τα συμπτώματα είναι συνήθως επαρκή για τη διάγνωση της στηθάγχης. Συνήθως, η στηθάγχη υποχωρεί υπό την επίδραση των νιτρικών, όπως η τρινιτρίνη, η οποία διαστέλλει τα αγγεία και κάνει τον πόνο της στηθάγχης να εξαφανίζεται.

Άτομα με στηθάγχη μπορεί να έχουν αυτό το φάρμακο μαζί τους (με τη μορφή δισκίων που τοποθετούνται κάτω από τη γλώσσα), μετά από συνεννόηση με τον γιατρό, σε περίπτωση επιληπτικής κρίσης ή προληπτικά όταν πρόκειται να κάνουν έντονη σωματική άσκηση.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες θεραπείες για στηθάγχη, όπως οι βήτα αναστολείς, οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, τα αντιαιμοπεταλιακά, τα φάρμακα μείωσης των λιπιδίων κ.λπ., ανάλογα με την προέλευσή της.

Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η διαχείριση της στηθάγχης βασίζεται κυρίως στη διόρθωση των παραγόντων κινδύνου: υπέρταση, υπερβολική χοληστερόλη, παχυσαρκία, κάπνισμα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Συμπληρώματα Διατροφής για την Καρδιά και το Κυκλοφορικό

Σεξ μετά από Καρδιακή Προσβολή

Τι Προκαλεί Καρδιακές Παθήσεις;

Έμφραγμα του Μυοκαρδίου – Οι Διαφορές σε Γυναίκες και Άνδρες

Τι Συνδέει τον Καφέ με την Κολπική Μαρμαρυγή

Υψηλή Χοληστερόλη – Συμπτώματα και Διατροφή