Υγεία & Ομορφιά
Πώς να Αντιμετωπίσετε τις Εξάψεις στην Εμμηνόπαυση
Πώς να Αντιμετωπίσετε τις Εξάψεις στην Εμμηνόπαυση
ΕμμηνόπαυσηΦροντίδα για τη Γυναίκα

Πώς να Αντιμετωπίσετε τις Εξάψεις στην Εμμηνόπαυση

Οι εξάψεις είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης και επηρεάζουν έως και το 75% των γυναικών. Σχετίζονται με τη μείωση των ορμονών των ωοθηκών και συχνά συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, διαταραχές της διάθεσης, κολπική ξηρότητα και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Πώς να Αντιμετωπίσετε τις Εξάψεις στην Εμμηνόπαυση.Οι εξάψεις περιγράφονται σαν μια αίσθηση θερμού «κύματος» που, συνήθως, ξεκινά από το πρόσωπο και τον θώρακα και επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα.

Επίσης, μπορεί να συνοδεύονται από ερυθρότητα του δέρματος, αίσθημα παλμών και εφίδρωση. Οι εξάψεις τυπικά διαρκούν 2-3 χρόνια από την αρχή της εμμηνόπαυσης ή και περισσότερο.

Μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου και τη φυσιολογική λειτουργία της γυναίκας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διάφορα προϊόντα είναι διαθέσιμα στο φαρμακείο για την αντιμετώπιση των εξάψεων.

Θα πρέπει να διερευνηθεί από ένα επαγγελματία υγείας

1. Αν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας

Για παράδειγμα η αποτελεσματικότητα ενός συμπληρώματος διατροφής με ισοφλαβόνες σόγιας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο ιδιαίτερα αν υπάρχει ιστορικό θεραπείας για καρκίνο στο παρελθόν.

Παρόλο που οι ισοφλαβόνες σόγιας, έχοντας οιστρογονική δράση, δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο υποτροπής ενός καρκίνου. Γενικότερα, τα φυτά με ορμονική δράση (λινάρι, λυκίσκος, μηδική κ.λπ.) δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις γυναικών που έχουν ιστορικό ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου (μαστός, ωοθήκες, μήτρα).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτείνουμε συμπληρώματα χωρίς ορμονική δράση: ω-3, β-αλανίνη, εκχύλισμα γύρης.

2. Αν παίρνετε άλλα φάρμακα αυτή τη στιγμή;

Για παράδειγμα αν παίρνετε κάποια αγωγή για τον θυρεοειδή, συμπληρώματα διατροφής με σόγια ή ισοφλαβόνες της σόγιας φαίνεται πως παρεμβαίνουν στον μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών.

Μπορεί να μειώσουν τη δράση των θυρεοειδικών ορμονών σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό και αλληλεπιδρούν με τη λεβοθυροξίνη, η δράση της οποίας μειώνεται. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν χορηγείται σκεύασμα με τα παραπάνω συστατικά.

Τα περισσότερα σκευάσματα για τις εξάψεις δεν λειτουργούν αμέσως. Χρειάζονται τουλάχιστον 3 έως 4 εβδομάδες για να αισθανθεί η γυναίκα το όφελος. Μετά από αυτήν την περίοδο, εάν δεν σημειωθεί βελτίωση, μπορεί να γίνει πρόταση από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό για διαφορετικό σκεύασμα ή για συνδυασμό σκευασμάτων.

Η αποτελεσματικότητα των ισοφλαβόνων σόγιας είναι πολύ μεταβλητή καθώς εξαρτάται από την εντερική χλωρίδα κάθε ατόμου. Έτσι, οι αποτελεσματικές δόσεις ποικίλλουν πολύ από τη μία γυναίκα στην άλλη και όταν η δράση είναι ανεπαρκής, μπορεί να αυξηθεί η δόση έως τη μέγιστη συνιστώμενη.

Φυτοοιστρογόνα, οφέλη και κίνδυνοι.

Φυτοοιστρογόνα, οφέλη και κίνδυνοι

Μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου οστεοπόρωσης, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του μαστού και συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης, αποδίδεται συχνά στα φυτοοιστρογόνα.

Αντιθέτως, όμως, πολλά από αυτά θεωρείται πιθανό να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα (endocrine disruptors), υποδεικνύοντας ότι έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση συμπληρωμάτων με φυτοοιστρογόνα, αντενδείκνυται σε άτομα με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο ή ιστορικό αυτού, σε εγκυμοσύνη και στον θηλασμό. Τέλος, οι ισοφλαβόνες της σόγιας μειώνουν τη δράση της λεβοθυροξίνης.

Φυτικά Συστατικά που συναντάμε πιο συχνά στα συμπληρώματα διατροφής για την εμμηνόπαυση είναι…

Nυχτολούλουδο

Αποτελεί πλούσια πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με βασικό το GLA (γ-λινολεϊκό οξύ), το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ορμονοειδών ουσιών.

Όσοι πάσχουν από επιληψία ή έχουν προγραμματισμένο χειρουργείο, δε θα πρέπει να λαμβάνουν έλαιο νυχτολούλουδου.

Σόγια

Οι ισοφλαβόνες σόγιας έχουν οιστρογονική δράση. Θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των εξάψεων και της εφίδρωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σχετικά με την υγεία των οστών, μειώνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, λόγω της παρόμοιας δράσης τους με τα συνθετικά οιστρογόνα.

Ακόμη, διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στην καρδιακή υγεία, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Τσιμιτσιφούγκα (Black cohosh)

Ανακουφιστικές ιδιότητες στην ξηρότητα του κόλπου, δυσπαρευνία, ευερεθιστικότητα, αγγειοκινητικές εξάψεις, ακράτεια ούρων που μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ατροφίας του επιθηλίου της ουρογενετικής οδού από τη χρόνια έλλειψη οιστρογόνων.

Λιγαριά (Agnus Castus)

Αυξάνει την έκκριση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και βοηθά στη μείωση της ωοθηλακιοτρόπου ορμόνης (FSH).

Έτσι, ενισχύει έμμεσα την παραγωγή της προγεστερόνης. Σχετικά με την εμμηνόπαυση, θεωρείται πως προλαμβάνει κολπικές μολύνσεις που συνήθως επιδεινώνονται λόγω του pH που γίνεται πιο αλκαλικό κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Ενδείκνυται επίσης και για τη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Τέλος, όσες γυναίκες λαμβάνουν αντισυλληπτικά δεν θα πρέπει να λαμβάνουν και συμπληρώματα με λιγαριά.

Λιναρόσπορος

Το έλαιο λιναρόσπορου θεωρείται πως έχει οιστρογονική δράση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα εσωτερικά γεννητικά όργανα.

Οι συμβουλές «κλειδιά»

Φορέστε ελαφριά ρούχα από φυσικές ίνες (βαμβάκι, λινό κ.λπ.) που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει, εάν είναι απαραίτητο σε πολλά στρώματα που μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν.

Περιορίστε το αλκοόλ, τα μπαχαρικά, τον καφέ ή τα ζεστά ροφήματα. Πίνετε τακτικά νερό και να έχετε κοντά σας ένα spray με ιαματικό νερό.

Περιορίστε τη θερμοκρασία του δωματίου στο οποίο βρίσκεστε (έως 18 ° C).

Σοφία Καραΐσκου, Φαρμακοποιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμμηνόπαυση και Λίπος στην Κοιλιά

Καθυστέρηση Περιόδου – Δείτε σε Ποιους Λόγους Μπορεί να Οφείλεται Πλην της Εγκυμοσύνης

a.alefragkis

Χτενίσματα που Καταστρέφουν τα Μαλλιά

Evi Makavelou

Οδηγός Επιλογής Αντηλιακής Φροντίδας

yoadmin

Γυναικεία Ακράτεια – Όχι πια Ταμπού

yoadmin

Χαλαρό Στήθος – Τι να Κάνετε;

Απλά Γυναικολογικά Προβλήματα

Εμμηνόπαυση – Τι Συμβαίνει στο Δέρμα μας;

Συμβουλές για την Πρόληψη της Ουρολοίμωξης

yoadmin

Πόνοι Περιόδου – Πώς θα Ανακουφιστείτε;

Evi Makavelou

Εμμηνορροϊκός Κύκλος και Ακίνδυνο Σεξ

Από τη Γονιμότητα έως την Υπογονιμότητα

yoadmin