Ιώσεις και λοιμώξεις εμφανίζονται συχνότερα με την πτώση της θερμοκρασίας και έτσι με την είσοδο του χειμώνα.
Κατάλληλη διατροφή
Η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και ο καλός ύπνος είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για μια καλή άμυνα του οργανισμού.
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά καλύπτει τις ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι πιπεριές και τα λάχανα, είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Το συκώτι, οι ντομάτες, το σπανάκι, τα μπρόκολα, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, ενώ τα όσπρια, τα πράσινα λαχανικά και τα οστρακοειδή, πλούσια σε ψευδάργυρο.
Παράλληλα, η φυσική άσκηση «καθαρίζει» την αναπνευστική οδό και ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ ο καλός ύπνος αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στα μικρόβια.
Η παραδοσιακή φυτοθεραπεία
Η χρήση των φυτών για τα συμπτώματα των χειμερινών παθήσεων, παραπέμπει αναμφισβήτητα στην παράδοση, αλλά αναγνωρίζεται από τον ΠΟΥ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και από τον Επιστημονικό Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φυτοθεραπείας.
Ο ευκάλυπτος θεωρείται ως το «φυτό της αναπνευστικής οδού». Σε αφέψημα, με εισπνοές ή σε κάψουλες, βοηθά την αποσυμφόρηση των βρόγχων και κατευνάζει τον βήχα.
Τα κίτρινα άνθη του φυτού χρυσόβεργα (bouillon-blanc) χρησιμοποιούνται σε μορφή αφεψήματος για τον ξηρό βήχα και τον πονόλαιμο σε συνδυασμό με συνάχι.
Η μολόχα είναι επίσης ένα φυτό καταπραϋντικό του θώρακα και χρησιμοποιείται σε σιρόπι, αφέψημα ή σε διάλυμα για γαργαρισμούς για ερεθισμένο λαιμό και ξηρό βήχα.
Το πλάνταγο (τα φύλλα) είναι επίσης αντιβηχικό. Το θυμάρι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, μειώνει τη καταρροή και καταπραΰνει το βήχα.
Οι καρποί του μαύρου σαμπούκου (σε σιρόπι και κάψουλες) έχουν αντιικές ιδιότητες, ενώ καταπραΰνουν τον βήχα και την καταρροή.
Η τάση της αρωματοθεραπείας
Τα μπουκαλάκια με τα αιθέρια έλαια έχουν και αυτά τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση των χειμερινών λοιμώξεων, όχι μόνο για τις καταπραϋντικές και ηρεμιστικές τους ιδιότητες αλλά και τις αντισηπτικές.
Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται από το στόμα (σε έναν ουδέτερο υποδοχέα), στο δέρμα (με μασάζ ή στο μπάνιο) και για εισπνοές σε μορφή inhaler.
Για το συνάχι και τη γριπώδη κατάσταση μπορούμε να κάνουμε «ξηρές» εισπνοές από ένα μαντήλι ή μαξιλάρι εμποτισμένο με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια ή «υγρές» εισπνοές από ατμούς και φυσικά εντριβές στο θώρακα, το σβέρκο και τη πλάτη.
Για να υγράνουμε την ατμόσφαιρα στο σπίτι και ιδιαίτερα στο υπνοδωμάτιο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια συσκευή διάχυσης αιθέριων ελαίων ή καλύτερα έναν υγραντήρα πάνω στο καλοριφέρ, όπου θα έχουμε βάλει μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων.
Τα πλέον κατάλληλα για τον χειμώνα είναι: θυμάρι, μέντα (αποσυμφορητικά), δενδρολίβανο (αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, καταπραϋντικό), γλυκάνισος (για τον βήχα), μάραθο (βλεννολυτικό για τον παραγωγικό βήχα).
Τα έτοιμα μείγματα αιθέριων ελαίων κατά των ιώσεων και την τόνωση του ανοσοποιητικού περιέχουν κυρίως ευκάλυπτο, έλαιο δασικής πεύκης, ραβιντσάρα, δενδρολίβανο, μέντα, έλαιο από niaouli.
Τα ιχνοστοιχεία μετάλλων…
Τα ιχνοστοιχεία μετάλλων επιτρέπουν τη ενίσχυση του οργανισμού πριν και μετά τις ιώσεις.
Ο χαλκός έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θα πρέπει να λαμβάνεται σε συμπληρώματα διατροφής στην αρχή του χειμώνα ή περιστασιακά για την αντιμετώπιση μιας ίωσης.
Επίσης προτείνονται: ο ψευδάργυρος, το θείο (για τα άτομα που εκδηλώνουν συχνά φαρυγγίτιδα), το σελήνιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό), ο άργυρος και το βισμούθιο (με συμπληρωματική αντισηπτική δράση στη μύτη και το λαιμό).
Ο συνδυασμός χαλκός-χρυσός-άργυρος, συνιστάται σε χρόνια κούραση για θεραπεία 2 μηνών, αλλά και για την πρόληψη των χειμερινών ιώσεων
Για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού
Οι ιώσεις του χειμώνα ήπιες ή σοβαρές εξασθενούν την άμυνα του οργανισμού.
Τα προβιοτικά συνιστώνται συχνά για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού επιτρέποντας παράλληλα την εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας που διαταράσσεται και από τους ιούς αλλά και από τα αντιβιοτικά.
Μερικά προϊόντα συνδυάζουν προβιοτικά με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μετάλλων.
Επίσης, η βήτα γλυκάνη, ένας φυσικός πολυσακχαρίτης, ο οποίος έχει την ιδιότητα να τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού και να προάγει την καλή λειτουργία του, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, έχουν προληπτική δράση ενάντια στο κρύωμα και τη γρίπη.
Το εκχύλισμα από τη ρίζα της εχινάτσεα θεωρείται κατάλληλο για να αποτρέπει τις υποτροπές της γρίπης σε ευαίσθητα άτομα.
Τέλος, και άλλα προϊόντα όπως αυτά που περιέχουν πρόπολη, βασιλικό πολτό ή ginseng (δεν συνιστάται σε άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά, άτομα με υπέρταση, εγκύους και παιδιά ), έχουν δράση κατά της κούρασης και ατονίας και φυσικά αναμφισβήτητη είναι η δράση της βιταμίνης C.