Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ο ήλιος αφυδατώνει και ξηραίνει την επιδερμίδα σας, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της ακμής.
Πρόκειται όμως για ένα μόνιμο ή για ένα προσωρινό αποτέλεσμα;
Τα άτομα που έχουν τάση εμφάνισης ακμής, βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πώς, λοιπόν, θα περιορίσετε την επανεμφάνιση της ακμής το φθινόπωρο;
Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές!
Η τριπλή επίδραση του ήλιου, αφορά αρχικά την αποξήρανση και αφυδάτωση του δέρματος.
Από τη μια, λοιπόν, ο ήλιος αφυδατώνει το σμήγμα, ενώ από την άλλη, επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων που ευθύνονται για την εμφάνιση της ακμής.
Θα πρέπει φυσικά να γνωρίζετε ότι η εμφάνιση ορισμένων μορφών, όπως είναι τα μαύρα στίγματα και τα σπυράκια με πύον (μικροκύστες), εξαρτώνται από τη φύση του δέρματος και από τις ορμόνες.
Όμως σε κάθε περίπτωση τα μικρόβια μπορεί να μολύνουν και να επιδεινώσουν το πρόβλημα.
Το τρίτο καλοκαιρινό φαινόμενο, αφορά τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UV του ήλιου.
Ο ήλιος έχει την ιδιότητα να προκαλεί πάχυνση της επιδερμίδας, αλλά και αύξηση της κερατινοποίησης στο εσωτερικό του τριχοσμηγματογόνου θύλακα.
Στο τέλος του καλοκαιριού σχηματίζονται νέοι φαγεσώροι, δηλαδή εμφανίζονται εκ νέου τα μαύρα στίγματα στην εκβολή των σμηγματογόνων αδένων.
Συνεπώς, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, παρατηρείται μια έξαρση της ακμής.
Η έξαρση αυτή επηρεάζει, τόσο τα άτομα με ακμή, όσο και τα άτομα με τάση εμφάνισης ακμής.
Ο κίνδυνος επανεμφάνισης της ακμής, μετά το πέρασμα των καλοκαιρινών διακοπών, αποτελεί μια θεμιτή ανησυχία για χιλιάδες άτομα με ακμή ή που έχουν την τάση εμφάνισης ακμής, και κυρίως έφηβους.
Αυτό παρατηρούν άλλωστε και οι δερματολόγοι, οι οποίοι, μετά το καλοκαίρι, δέχονται ολοένα και περισσότερες επισκέψεις στα ιατρεία τους κατά τη διάρκεια των πιο πάνω μηνών, οι οποίες επισκέψεις αποτελούνται κυρίως από έφηβους και γυναίκες.
Πώς να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της ακμής;
Το ιδανικότερο είναι, όταν ολοκληρώσετε μια θεραπεία κατά της ακμής, πριν από το καλοκαίρι, να συνεχίσετε να φροντίζετε και να περιποιείστε την επιδερμίδα σας κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Ειδικά κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες.
Όλα εξαρτώνται από την ευαισθησία του δέρματος και τη δικιά σας καθημερινή αντιμετώπιση.
Παρ’ όλα αυτά, οι δερματολόγοι υποστηρίζουν τα παρακάτω.
«Η εφαρμογή ενός τοπικού ρετινοειδούς είναι ότι πρέπει για να αποφευχθεί η δημιουργία των νέων φαγεσώρων του φθινοπώρου, που σχετίζονται με την πάχυνση της επιδερμίδας».
«Όταν το δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο, προτείνεται η χρήση μιας ενυδατικής κρέμας το πρωί, εστιάζοντας στα καλλυντικά που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή οξέα φρούτων».
«Τα προϊόντα αυτά ίσως και να επαρκούν για την καταπολέμηση των μικρο-φαγεσώρων».
«Μερικές φορές είναι καλύτερα και από κρέμες με ρετινοειδή».
Η προστασία από τον ήλιο, πάντως, αποτελεί εγγυημένη προληπτική μέθοδο, προκειμένου να αποφευχθεί η πάχυνση της επιδερμίδας.
Απαιτείται, λοιπόν, η καθημερινή χρήση αντηλιακού όλο τον χρόνο, στην ηλιόλουστη χώρα μας.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου θα πρέπει παράλληλα να φοράτε κάποιο καπέλο για περισσότερη ηλιοπροστασία.
Όσον αφορά τα άτομα που συνεχίζουν τη θεραπεία τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως προαναφέρθηκε, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πιθανότητα εμφάνισης φαρμακευτικής φωτοευαισθησίας.
Ορισμένες ουσίες, όπως είναι η δοξυκυκλίνη και η ισοτρετινοΐνη, προκαλούν φωτοευαισθησία, όταν η θεραπεία γίνεται από το στόμα.
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ