Υγεία & Ομορφιά
Πότε Είναι Απαραίτητα τα Συμπληρώματα Διατροφής στα Παιδιά
Πότε Είναι Απαραίτητα τα Συμπληρώματα Διατροφής στα Παιδιά
Παιδική Διατροφή

Πότε Είναι Απαραίτητα τα Συμπληρώματα Διατροφής στα Παιδιά

Η διατροφή του παιδιού και η σωστή ανάπτυξή του είναι θέματα που απασχολούν μονίμως τους γονείς.

«Έφαγε αρκετά το παιδί;», «Δεν τρώει ψάρια/λαχανικά, τι να κάνω;» και τα ερωτήματα δεν τελειώνουν εδώ, αφού οι ανησυχίες των γονέων είναι πολλές.

Ένα ερώτημα που θέτουν πολύ συχνά οι γονείς ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει με τα συμπληρώματα διατροφής και την αναγκαιότητά τους:

«Χρειάζεται να πάρει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής το παιδί μου;».

Αλήθεια, χρειάζεται;

Πότε Είναι Απαραίτητα τα Συμπληρώματα Διατροφής στα ΠαιδιάΗ αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερα νέα προϊόντα να εμφανίζονται για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των καταναλωτών.

Μία από τις κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής είναι αυτή με τα παιδικά συμπληρώματα.

Η κατηγορία παιδικών συμπληρωμάτων διατροφής περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία επιλογών, που αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας του παιδικού οργανισμού.

Πότε όμως δημιουργείται η ανάγκη για ενίσχυση του παιδιού και ποια είναι η καταλληλότερη επιλογή;

Οι ανάγκες ενός παιδιού για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα αυξημένες, αφού βρίσκεται στη διαδικασία της ανάπτυξης.

Η διατροφή οφείλει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο εμπλουτισμένη και ισορροπημένη, έτσι ώστε το παιδί να προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μακρο και μικρο-θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Ήδη από πολύ παλαιότερα, οι γονείς στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού έδιναν μουρουνέλαιο ή κάποιο ελιξίριο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προκειμένου να εξασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σήμερα, με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, η χορήγηση κάποιου συμπληρώματος διατροφής στο παιδί είναι ίσως περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Από τη μια τα τρόφιμα δεν έχουν πλέον την ίδια θρεπτική αξία με παλαιότερα, αφού η εξάντληση του εδάφους, η χρήση περίσσειας βιομηχανικών λιπασμάτων και οι «βίαιοι» και γρήγοροι ρυθμοί καλλιέργειας, έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη θρεπτική αξία των τροφών, σε σχέση με 30 χρόνια πριν.

Από την άλλη, η τυποποίηση πολλών τροφίμων και η ραγδαία αύξηση κατανάλωσης junk food, λόγω της μεγάλης προσφοράς, αλλά και των πολλών ωρών εργασίας και απουσίας από το σπίτι των γονέων, συμβάλλει στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών, αλλά δυστυχώς όχι στην πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών και ανόργανων θρεπτικών συστατικών.

Παιδιά και Συμπληρώματα Διατροφής

Σαφώς και κανένα σκεύασμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θρέψη που προσφέρει το φαγητό, ωστόσο μπορεί να συμπληρώσει τη συνήθη διατροφή ενός παιδιού και να βελτιώσει τα επίπεδα ευεξίας του και τους ρυθμούς ανάπτυξής του.

Το πλέον απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής είναι τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Γνωστά για την ευεργετική επίδραση που έχουν στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, τα Ω3 μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην καλή όραση και την καλή εγκεφαλική λειτουργία του παιδιού.

Πλήθος μελετών υποστηρίζει πως η πρόσληψη τους μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, όπως η δυσλεξία και σε προβλήματα όπως το σύνδρομο διάσπασης προσοχής (ADD). Επίσης, μία πολυβιταμίνη η οποία συνδυάζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο παιδικός οργανισμός, μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και τη γενικότερη ευεξία του παιδιού.

Συμπληρώματα Διατροφής και Παιδιά

Ειδικά Συμπληρώματα Διατροφής

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το παιδί χρειάζεται μεγαλύτερη ή περισσότερο στοχευμένη βοήθεια από ένα συμπλήρωμα διατροφής.

• Όταν αντιμετωπίζονται συχνά συμπτώματα του πεπτικού συστήματος όπως τυμπανισμός, αέρια, δυσκοιλιότητα, είναι καλό να προσλαμβάνεται κάποιο παιδικό συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικούς οργανισμούς ή συνδυασμού προβιοτικών και πρεβιοτικών.

• Όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερη όρεξη ή το παιδί είναι ολιγόφαγο ή δύσκολο με τις επιλογές φαγητού μπορεί να βοηθηθεί με μαγιά μπύρας ή βασιλικό πολτό.

Η πρόσληψή τους μετά τα γεύματα μπορεί να συμβάλλει, εκτός από την ενίσχυση της θρέψης του οργανισμού, στη σταδιακή αύξηση της όρεξης και του σωματικού βάρους.

Σε παιδιά που αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών και άλλων πηγών ασβεστίου από τη διατροφή, είναι σημαντική η χορήγηση κάποιου σκευάσματος με ασβέστιο και βιταμίνη D για την εξασφάλιση της υγείας οστών και δοντιών.

• Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο και υπάρχουν συχνά κρυολογήματα και ιώσεις, η ενίσχυση με βιταμίνες C και D μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην καλή άμυνα του οργανισμού.

Η βιταμίνη C προσφέρει αντιοξειδωτική ενίσχυση στον οργανισμό και συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη D έχει θετική επίδραση στην ανοσολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ μελέτες δείχνουν πως ανεπάρκειά της σχετίζεται με την αυξημένη αυτοανοσία.

• Παιδιά που είναι ιδιαίτερα δραστήρια ή αθλούνται έχουν σίγουρα αυξημένες απαιτήσεις θρεπτικών συστατικών και ενέργειας.

Μια εμπλουτισμένη πολυβιταμίνη σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην ενέργεια και την απόδοση του παιδιού.

Επιπλέον, η χρήση ηλεκτρολυτών μετά την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της αφυδάτωσης και της μυϊκής καταπόνησής του.

• Όταν υπάρχουν αρκετές ώρες μελέτης ή το παιδί βρίσκεται εν όψει προετοιμασίας για εξετάσεις, η διατροφική ενίσχυσή του τόσο μέσω της τροφής όσο και από συμπληρώματα είναι πολύ σημαντική.

Εκτός από τα Ω3 λιπαρά οξέα, η πρόσληψη συμπλέγματος βιταμινών Β, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος και την καλύτερη διαχείριση του άγχους καθώς και στην καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση.

• Όταν ένα παιδί είναι υπέρβαρο ή έχει την τάση να καταναλώνει πολλά γλυκά ή μεγάλες ποσότητες φαγητού και υπάρχει ενδεχόμενος κίνδυνος για την υγεία του, μπορεί να βοηθηθεί με την πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής με γλυκομαννάνη ή συνδυασμό φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού, ενώ συμβάλλουν στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι την τάση για υπερκατανάλωση γλυκών.

Οι απαιτήσεις ενός παιδιού σε επίπεδο ενέργειας και θρέψης είναι αυξημένες και οφείλουν να καλύπτονται για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή υγεία και ανάπτυξή του.

Σαφώς και πρωταρχικό ρόλο σε αυτό έχει η διατροφή, αφού είναι η κύρια και μοναδική πηγή θρέψης του παιδιού.

Ωστόσο, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, με τους σύγχρονους και αν μη τι άλλο έντονους ρυθμούς ζωής μικρών και μεγάλων, η συμπλήρωση και ενίσχυση της διατροφής του παιδιού με συμπληρώματα διατροφής για τη βελτίωση των συνθηκών ανάπτυξης του, θα έπρεπε να αποτελεί αναγκαιότητα και όχι ταμπού.

Φυσικά, πάντα με την ορθή καθοδήγηση κάποιου ειδικού (γιατρού, φαρμακοποιού, διαιτολόγου) που μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς τις ανάγκες του παιδιού!

Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, www.elina-diatrofi.gr
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Σωστή Επιλογή Βρεφικού Γάλακτος

yoadmin

Συμπληρώματα Διατροφής για την Ανάπτυξη των Παιδιών

Η Σημαντικότητα της Διατροφικής Εκπαίδευσης των Παιδιών

yoadmin

Η Κοιλιοκάκη στην Παιδική Ηλικία

yoadmin

5 Λάθη που Κάνει Κάθε Γονέας με τη Διατροφή των Παιδιών του

yoadmin

Παιδιά, Βιταμίνες, Διατροφή και Αρρώστιες

yoadmin

Αλήθειες και Ψέματα για τον Μητρικό Θηλασμό

yoadmin

Προσοχή στη Διατροφή των Παιδιών στις Διακοπές

yoadmin

Διατροφικά Tips για τα Παιδιά

Evi Makavelou

Οι Βασικοί Κανόνες της Ισορροπημένης Διατροφής στα Παιδιά

yoadmin

Παιδί που Τρώει Επιλεκτικά – Πώς να Χειριστείτε την Κατάσταση

Δυσκοιλιότητα στα Παιδιά