Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Twitter και το Instagram εντοπίστηκαν χιλιάδες αναρτήσεις που προωθούν παράνομα διαγνωστικά τεστ και δήθεν «θεραπείες».
Οι επιστήμονες ζητούν από τους χρήστες του διαδικτύου να είναι προσεκτικοί.
Επιπλέον, εντοπίστηκαν πολυάριθμες αναρτήσεις για «ευκαιρίες» που δήθεν θα βοηθήσουν όσους έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορωνοϊό.
Οι αναρτήσεις αυτές γίνονται κατά κύματα.
Τώρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα.
Αυτό αναμένεται να κορυφωθεί μόλις ανακοινωθεί ένα επιτυχημένο εμβόλιο ή αληθινή θεραπεία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr. Timothy Mackey, μόνο από τον Μάρτιο έως τον Μάιο εντοπίστηκαν σχεδόν 2.000 ψευδείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ψεύτικα προϊόντα υγείας και οικονομικής ενίσχυσης, που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό.
Όπως εξήγησε ο Dr. Mackey, τα δύο πρώτα κύματα των ψευδών αναρτήσεων αφορούσαν κυρίως την προώθηση ψεύτικων ισχυρισμών για την πρόληψη και τη θεραπεία.
Αφορούσαν επίσης την πώληση ψεύτικων διαγνωστικών τεστ για το σπίτι.
Το τρίτο κύμα, όμως, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά την προώθηση ψεύτικων φαρμακευτικών θεραπειών.
Ο Dr. Mackey πρόσθεσε ότι καθώς βρισκόμαστε σε μία ψηφιακή εποχή και η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται, οι απατεώνες βρίσκουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν με προηγμένο τρόπο τον φόβο των ανθρώπων.
Ωστόσο,σύμφωνα με τον ερευνητή, υπάρχουν ορισμένα «σημάδια» τα οποία υποδηλώνουν πως οι αναρτήσεις αυτές είναι ψευδείς.
- Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό
Όταν κάτι διαφημίζεται κραυγαλέα στο Ίντερνετ και αναφέρει ότι είναι φθηνό, το αγοράζουν εκατομμύρια άνθρωποι και το έχουν εγκρίνει κορυφαίοι οργανισμοί, όπως η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.
- Εισάγεται από το εξωτερικό
Αν κάτι ήταν εγκεκριμένο από την FDA (ή τον εκάστοτε εθνικό οργανισμό φαρμάκων), θα μπορούσε να πωλείται σε φυσικά καταστήματα εντός των ΗΠΑ (ή της εκάστοτε άλλης χώρας).
- Η επικοινωνία γίνεται μόνο διαδικτυακά
Αν η επικοινωνία γίνεται μόνο με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή κάποιο app (ακόμα κι αν είναι το Skype), κάτι δεν πάει καλά.
Ο Dr. Mackey τονίζει πως οποιοσδήποτε ανησυχεί ότι έχει μολυνθεί από την Covid-19 πρέπει να επικοινωνεί με τον γιατρό του ή με τον ασφαλιστικό φορέα του και να μην πιστεύει σε δήθεν θεραπείες που πωλούνται μέσω διαδικτύου.