Υγεία & Ομορφιά
Σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα, η συχνή κατανάλωση καφέ ή τσαγιού σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
Σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα, η συχνή κατανάλωση καφέ ή τσαγιού σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
Επικαιρότητα

Ροφήματα των Οποίων η Κατανάλωση Ελλοχεύει Κίνδυνο για Καρκίνο του Πνεύμονα

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα, η συχνή κατανάλωση καφέ ή τσαγιού σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Ο κίνδυνος αφορά τόσο τους καπνιστές όσο και τους μη καπνιστές, καθώς επίσης όσους πίνουν καφέ με ή χωρίς καφεΐνη.

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα, η συχνή κατανάλωση καφέ ή τσαγιού σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Τζινγκτζίνγκ Ζου του Πανεπιστημίου του Βάντερμπιλτ στο Τενεσί, αναλύθηκαν στοιχεία από 17 μελέτες που αφορούσαν συνολικά 1,2 εκατομμύρια άτομα από τις ΗΠΑ και την Ασία, οι οποίοι έγιναν αντικείμενο παρατήρησης για 8,6 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 20.500 διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα.

Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρίας Έρευνας για τον Καρκίνο, έδειξαν πως οι μη καπνιστές που έπιναν πάνω από δύο κούπες καφέ την ημέρα, είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ, ενώ όσοι έπιναν αντίστοιχη ποσότητα τσαγιού, είχαν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου τσάι.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στον κίνδυνο ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή ή το είδος του καφέ (π.χ. με καφεΐνη ή χωρίς).

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, ο καφές τύπου «ντεκαφεϊνέ» σχετιζόταν με 15% μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι ο καφές με καφεΐνη.

Η Δρ. Τζούλι Φίσερ, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Levine στη Βόρεια Καρολίνα, τόνισε ότι αν και τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα, δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα από αυτά χωρίς περαιτέρω μελέτη και εκτίμησε ότι πιθανότατα είναι κάτι στη διαδικασία παρασκευής του καφέ που σχετίζεται με τη νόσο και όχι με την καφεΐνη.

Η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο γλοιώματος ή καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες, ούτε με καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων σε άνδρες καπνιστές.

Ο καφές βρέθηκε ότι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ το τσάι με μικρότερο κίνδυνο γλοιώματος στις γυναίκες.

Τέλος, σε άνδρες και γυναίκες, ο καφές χωρίς καφεΐνη βρέθηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης – 13ο Ετήσιο Ενημερωτικό Συνέδριο Σκελετικής Υγείας

admin

Μειωμένος ο Κίνδυνος Καρκίνου του Μαστού για τις επί Χρόνια Εργαζόμενες σε Ανοικτό Χώρο

Κορωνοϊός – Γιατί η Παχυσαρκία Αυξάνει τον Κίνδυνο να Νοσήσει Κάποιος Βαρύτερα από την COVID-19

admin

Greece Race for the Cure® 2024 ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

Aimilios Palantzas

7 Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Danae Stratiki

Νεφρική Ανεπάρκεια – Ποιοι Κινδυνεύουν Περισσότερο;

admin

Εμβολιασμένη Κατά της Covid-19 Αμερικανίδα Γέννησε το Πρώτο Μωρό με Αντισώματα Κατά του Ιού

Ο Μεσημεριανός Ύπνος Μειώνει τον Κίνδυνο Καρδιακής Προσβολής και Εγκεφαλικού

admin

Εμβολιασμός Κατά της Covid και Εγκυμοσύνη

Vasiliki Tsantila

Πώς οι Τσίχλες Προλαμβάνουν την Εμφάνιση Τερηδόνας

admin

Κορωνοϊός – Τα Αντιόξινα Φάρμακα για το Στομάχι Συνδέονται με Αυξημένο Κίνδυνο Λοίμωξης

admin

Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα και Αναπαραγωγή

admin