Ο COVID-19 είναι εδώ! Καθώς οι αριθμοί των περιστατικών συνεχίζουν να αυξάνονται, οι γιατροί πρέπει να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούν όταν ο αριθμός των ασθενειών υπερτερεί της τρέχουσας ικανότητάς τους.
Για τους ηλικιωμένους ιατρούς, τις έγκυες ιατρούς, για τους ιατρούς με μικρά παιδιά στο σπίτι, ανεξάρτητα από την προσωπική τους κατάσταση, η απάντηση είναι η ίδια:
«Αν χρειαστεί, θα είμαστε εδώ».
Δεν υπάρχει δισταγμός να κάνουν αυτό που είναι εκπαιδευμένοι να κάνουν.
Για τους γιατρούς, η ιατρική δεν είναι δουλειά, είναι ένα κοινό λειτούργημα για τη φροντίδα των άλλων.
Ιστορικά, ήταν πάντα έτσι. Ακόμη και με λιγότερα εργαλεία, έχουν τις ίδιες καρδιές.
Κατά τη διάρκεια μίας πανδημίας όπως αυτή του COVID-19, όλες οι ειδικότητες ρίχνονται στη μάχη ακόμη και αν δεν διαθέτουν τις εξειδικευμένες γνώσεις, με τη δέσμευση να περιθάλψουν όσο καλύτερα μπορούν τους ασθενείς.
Τα τελευταία χρόνια με τις τόσες υπάρχουσες υπο-ειδικότητες υπάρχει η αίσθηση μερικές φορές ότι έχει χαθεί το κοινό τους επάγγελμα.
Αλλά, όταν το σύστημα κατακερματίζεται, με μια πανδημία όπως αυτή, όλοι οι γιατροί φροντίζουν τους ασθενείς, είτε στο τηλέφωνο, είτε στο ιατρείο, είτε στο νοσοκομείο, όποια ώρα τους ζητηθεί.
Οι αλληλο-πληροφόρηση και γενικά η επικοινωνία μεταξύ των γιατρών αυτές τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα.
Οι γιατροί σε ολόκληρη τη χώρα και στον κόσμο συσπειρώνονται για να μοιραστούν πληροφορίες.
Οι γιατροί μοιράζονται αυτό που βλέπουν στις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν με COVID-19.
Άλλοι μοιράζονται πιθανές επιλογές θεραπείας.
Άλλοι ειδικοί μοιράζονται τον τρόπο εργασίας μέσω του τρόπου προστασίας του προσωπικού από την έκθεση και τον τρόπο λήψης των τεστ.
Η ταχύτητα και η ευκολία ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με μια νέα λοίμωξη είναι πρωτοφανής και όλα αυτά έχουν σαν κίνητρο να προσπαθήσουν να μάθουν από τις εμπειρίες των συναδέλφων ιατρών για να δώσουν σε όλους την καλύτερη ευκαιρία για επιτυχία.
Κάθε γιατρός στα νοσοκομεία είναι στην πρώτη γραμμή και ανησυχεί για την ελλιπή στελέχωση σε προσωπικό και για την πιθανή ανεπάρκεια σε κλίνες και αναλώσιμα, αλλά και για τους συνάδελφους του που μπαίνουν σε καραντίνα.
Και καθένας από αυτούς περιμένει από όλο το ιατρικό προσωπικό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Ένα είναι βέβαιο:
Ότι σε περιόδους κρίσης, οι γιατροί θα είναι πάντοτε μαζί με τους ασθενείς και θα φροντίζουν πάντα γι’ αυτούς.