Τα σταφύλια είναι μικρά, αλλά πολύ υγιεινά και νόστιμα φρούτα.
Μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, αποξηραμένα και να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή κρασιού, μαρμελάδας, χυμού ή ξυδιού.
Το χρώμα των ποικιλιών σταφυλιών κυμαίνεται από πολύ ανοιχτό πράσινο έως σκούρο μωβ.
Ανακαλύψτε παρακάτω τα οφέλη για την υγεία.
1. Πηγή προστατευτικών αντιοξειδωτικών
Τα σταφύλια είναι πηγή φυσικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, των κατεχινών και των ανθοκυανινών.
Εκτός από την παροχή της χρωστικής για τον προσδιορισμό του χρώματος του σταφυλιού, αυτές οι ενώσεις έχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Πράγματι, ο χυμός σταφυλιού είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές φαινολικών ενώσεων μεταξύ των φρούτων, με την πιο πολυσυζητημένη να είναι η ρεσβερατρόλη.
2. Η κατανάλωση σταφυλιών βοηθάει την υγεία της καρδιάς
Τα σταφύλια παρέχουν τόσο φυτικές ίνες, όσο και κάλιο.
Και τα δύο βοηθούν στην υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης.
Οι πολυφαινόλες στα σταφύλια, συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης και της κερκετίνης, πιστεύεται επίσης ότι ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα, προστατεύοντάς το από οξειδωτική βλάβη.
3. Ενισχύουν την υγεία των ματιών
Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στα σταφύλια, καθώς και δύο λιποδιαλυτά καροτενοειδή προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία που μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα κύτταρα του ματιού.
Αυτές οι ενώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την προστασία των ματιών.
Συγκεκριμένα προστατεύουν την ωχρά κηλίδα του ματιού από τις επιπτώσεις του μπλε φωτός από συσκευές, όπως τα κινητά και τα tablet.
4. Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
Τεχνικά, τα σταφύλια είναι μια τροφή με μέτρια ζάχαρη που παρέχει 15 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 100 γραμμάρια.
Επειδή αυτά είναι φυσικά σάκχαρα σε αντίθεση με τα «ελεύθερα» σάκχαρα, όταν τα σταφύλια καταναλώνονται σε ολόκληρη τη μορφή τους, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη μείωση της ποσότητας τους.
Τα σταφύλια έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Επιπλέον, ορισμένες από τις φυσικές ενώσεις στα σταφύλια, όπως η ρεσβερατρόλη, φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στη διαχείριση του σακχάρου.