Με την πλειονότητα των εργαζομένων να παραμένουν στο σπίτι τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η καθημερινότητα των Ελλήνων άλλαξε άρδην.
Πέρα από τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη επικοινωνίας λόγω του εγκλεισμού, η καραντίνα μπορεί να επιφέρει αρκετές αρνητικές αλλαγές και στην γενικότερη ποιότητα της ζωής σας.
Ένα κλασσικό παράδειγμα των παραπάνω είναι τα συχνά φαινόμενα δυσκοιλιότητας, τα οποία έχουν εκτοξευθεί κατακόρυφα την περίοδο αυτή.
Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε μερικές μικρές αλλαγές που θα φέρουν μεγάλη βελτίωση όχι μόνο στην λειτουργία του εντέρου αλλά και τη γενικότερη ποιότητα της ζωής σας για όσο διαρκέσει η καραντίνα.
Περιβάλλον εργασίας
Τηλεργασία και δημιουργούμε ένα άνετο και δημιουργικό εργασιακό περιβάλλον στο σπίτι, στο οποίο, δε θα διαταραχθεί η εργασία μας.
Δε δουλεύουμε στο κρεβάτι, ή στον καναπέ.
Αντίθετα, ντυνόμαστε αξιοπρεπώς και εργαζόμαστε βάσει των συνθηκών και του ωραρίου που θα είχαμε και στο γραφείο μας.
Θα δείτε πως η παραπάνω αλλαγή θα φέρει θετικές μεταβολές τόσο στην ψυχολογία όσο και στην παραγωγικότητά σας.
Σωστή ενυδάτωση
Πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστον 1,5lt την ημέρα.
Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας νερού και η αφυδάτωση ενδέχεται να οδηγήσουν, άμεσα, σε δυσκοιλιότητα.
Διατρεφόμαστε σωστά
Τρώμε πρωϊνό, κάνουμε διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό.
Προτιμούμε τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες, φρυγανιές, ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά ολικής άλεσης, πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, λαχανίδα, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών), φρούτα (μήλα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, σύκα κλπ), ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, κλπ).
Περιορίζουμε την κατανάλωση τροφών που επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία ή αφυδατώνουν τα κόπρανα, ώστε να αποφεύγεται η ανεπιθύμητη αίσθηση φουσκώματος και απόφραξης (πχ. μπανάνες και μήλα με τη φλούδα τους, λευκό ψωμί, ψωμί σίκαλης, λευκό ρύζι, βρώμη, καλαμπόκι, μαύρο τσάι, πράσινο τσάι ή τσάι βατόμουρου, λευκές πατάτες, καρότα, μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% ή υψηλότερη, μπισκότα, κ.α.)
Καθημερινή άσκηση
Φροντίζουμε για την καθημερινή, σωματική μας άσκηση.
Κάνουμε σύντομα διαλλείματα, περπατάμε, κάνουμε ασκήσεις stretching και συνεχίζουμε.
Μετά το πέρας της εργασίας μας βγαίνουμε από το σπίτι, τηρώντας όλους τους κανόνες και περιορισμούς για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, για περπάτημα, ή χαλαρό τρέξιμο.
Έχει παρατηρηθεί ότι η μέτρια φυσική δραστηριότητα βοηθάει τους ασθενείς που έχουν ήπιας μορφής δυσκοιλιότητας.
Ακόμη, ότι ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε μεγαλύτερη αισιοδοξία και απομακρύνουν τις δυσάρεστες σκέψεις.