Χώρες στην Ευρώπη, ξεκίνησαν πριν από 3 ημέρες κλινικές δοκιμές για τέσσερις θεραπείες κατά του νέου κορωνοϊού.
Εχθές, ο κ. Adhanom Ghebreyesus Tedros, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποίησε για τη χρήση φαρμάκων που δεν έχουν ελεγχθεί στον νέο κορωνοϊό λέγοντας: «Τα οποία μπορούν να εγείρουν ψευδείς ελπίδες και να είναι πιο επιβλαβή παρά ευεργετικά».
Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία, ενώνουν τις δυνάμεις τους στην καταπολέμηση του COVID-19 και ξεκίνησαν μια κλινική δοκιμή, με 3.200 ασθενείς στα νοσοκομεία, υπό αυστηρές συνθήκες επιτήρησης.
Η δοκιμή αυτή ονομάζεται “Discovery” και έχει σκοπό να αξιολογήσει 4 πειραματικές θεραπείες με ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές μορφές του COVID-19.
Τα προς έλεγχο μόρια είναι:
Remdesivir, lopinavir σε συνδυασμό με ριτοναβίρη, με την τελευταία θεραπεία να σχετίζεται ή όχι με ιντερφερόνη βήτα και υδροξυχλωροκίνη.
Προβλέπονται πέντε μέθοδοι θεραπείας:
Πρότυπη φροντίδα, βασική φροντίδα συν remdesivir, συνήθης φροντίδα συν λοπιναβίρη και ριτοναβίρη, συνήθης φροντίδα συν λοπιναβίρη, ριτοναβίρη και βήτα ιντερφερόνη, συνήθης φροντίδα συν υδροξυχλωροκίνη.
Η ένταξη ασθενών στην έρευνα ξεκίνησε ήδη από την Κυριακή.
Διευκρινίζεται ότι οι τρόποι θεραπείας θα κατανέμονται τυχαία, αλλά οι ασθενείς και οι γιατροί θα γνωρίζουν ποια θεραπεία χρησιμοποιείται (ανοικτή δοκιμή).
Η ανάλυση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της θεραπείας θα αξιολογηθεί 15 ημέρες μετά την ένταξη κάθε ασθενούς.
Ο στόχος είναι να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των τεσσάρων θεραπευτικών στρατηγικών.
Η δύναμη αυτών των ερευνών είναι η «προσαρμοστική» φύση τους.
Αυτό σημαίνει ότι πολύ γρήγορα, οι αναποτελεσματικές πειραματικές θεραπείες μπορούν να εγκαταλειφθούν και να αντικατασταθούν από άλλα μόρια που προκύπτουν από την έρευνα.
Ως εκ τούτου, οι ιατροί θα είναι σε θέση να αντιδρούν σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, προκειμένου να επισημάνουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία για τους ασθενείς.